ISSN 1308-8483
Mayıs çiçekleriyle reçeller / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 21.5.2016    


Mayıs çiçekleriyle reçeller



Mayıs kokusu sardı her yanı. Baharın en kışkırtıcı günlerini yaşarken herkesin işi başından aşkın görünüyor. İşi bitmez Talat Efendiler gibi koşturup duruyoruz oradan oraya. Doğanın uyandığı, her zerrenin havada uçuştuğu bu güzelim günlerde yapılacak şeyler ne çok değil mi? Her birimizin bitmek bilmeyen işleri var ve başımızı kaşıyacak zamanımız yok! Böyle diyoruz sorduklarında. Oysa ki, zamanın izafiliği nereye çekersek oraya uzayacak bir konu!

İnsan, hakkıyla dopdolu yaşayınca bir güne öyle çok şey sığdırıyor ki…

Zamansızlıktan şikâyet etmenin aç gözlülüğüne kapılmak istemiyorum o yüzden görüp yaşadığım güzelliklerden bahsedeyim diyorum biraz. Yaşayamadığım, yapamadığım diğer şeyler kusura bakmasın, yaşadıklarım çok keyifliydi. Çiçek kokulu bir festivale misafir oldum geçen hafta. Ondan öncesinde de körfezde Altınoluk Bahar Karşılaması şenliğinde koca bir kazan çorba yapıp içine türlü bahar otları kattık. Çorbaya iğde çiçeği konur mu? Koyduk valla. Misler gibi koktu ortalık. Tam 800 kişi içmiş bahar çorbamızı. Daha öncesinde de İzmir Kitap Fuarı ve Foça imza günlerim vardı ve hepsi de pek keyifliydi.

Hıdrellez haftası İzmir’in Bayındır İlçesindeki 19. Uluslararası Çiçek Festivalindeydim. Bu yıl bir ilk olarak çiçek reçelleri yarışması düzenlediler. Jürisinde bulunduğum yarışmada hoş kokulu çiçeklerden yapılan reçellerin seçiminde epey zorlandık. Her biri bahar kokulu rengârenk ve ayrı tatta lezzetlerdi. Birinciliği Portakal Çiçeği Reçeli, ikinciliği Itır Çiçeği Reçeli, üçüncülüğü ise Sakızlı Gelincik Reçeli aldı. Her birinin ayrı nefasetteki çiçek reçelleri arasından seçim yapabilmek oldukça güç oldu. Ne çok reçeli yapılacak çiçek var. Geçen gün bahçede nar çiçeklerini görüverince içim bir tuhaf oldu, ay bunlarla reçel yapsak nasıl bir renk alır dedim. Hanımeliler, yaseminler yaz boyu açacaklar, güller de öyle, ya zambaklar, ıtırlar, sardunya ve gelincikler, sakız çiçekleri, gülhatmiler, kekik ve nane çiçekleri...

Bahar çiçeklerine ve çiçeklerle yapılan tatlara ilişkin bir dolu şey yazasım var fakat öyle kısa ki bazı çiçeklerin ömrü… En iyisi şu günlerde bolca toplama imkânımız olan iğde çiçeklerinde karar kılalım. Çok değil iki avuç dolusu iğde çiçeği toplamanız yeterli. Bir iğde ağacı bütün bir sokağı önüyle arkasıyla misler gibi parfümlüyor. Nereden geliyor bu güzel esans kokusu diyorsunuz. Her sokağa bir iğde, hanımeli, sakız çiçeği, yasemin, portakal veya turunç ağacı, ıhlamur ağacı kampanyası başlatmalı!



İĞDE ÇİÇEĞİ REÇELİ

2 avuç dolusu taze iğde çiçeği
3 su bardağı tozşeker (2 yemek kaşığı eksik olabilir)
Bir su bardağını az geçe su
Yarım limonun suyu
Fındık kadar tereyağı

İğde çiçekleri toplanıp su dolu bir kâseye konarak toz ve börtü böceklerden temizlenir. Sonra çiçekler bir süzgece alınıp suyu süzülür.
Diğer yanda şeker ve su kaynatılarak şurup haline getirilir. Çiçekler bu şuruba atılıp sadece 15 dakika kadar pişirilir. Ocaktan indirmeden önce limon suyu ve tereyağı konur birkaç dakika daha kaynatılır. Çiçeklerin fazla erimemesi için kaynarken dikkat edilir fazla karıştırılmaz. Tereyağı parlaklık ve köpüksüz olması içindir, bence konmasa da olur.

Not: Şurubun kıvamı kendi göz kararınıza göre olmalı ve en önemlisi çiçekler su salmadığı ve çabuk piştiği için uzun süre kaynatmamalıdır. Bu bütün çiçek reçelleri için geçerlidir.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4363











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)