ISSN 1308-8483
Tütsülenmiş Yavru Fok Balığı Çorbası! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 4.1.2011    


Tütsülenmiş Yavru Fok Balığı Çorbası!


Akdeniz Fok’unun ne kadar ender bulunan bir balık türü olduğu herkesçe malumdur da, onun ne kadar lezzetli bir ete sahip olduğu pek bilinmez! Sığla ağacının çalı ateşinden çıkan dumanında tütsülenmiş füme fok balığı, seçkin sofraların aranılan aperatifidir desem nasıl bir tepkiyle karşılaşırım acaba?

Yada, yabani ada soğanının karamelize edilerek, kuşbaşı doğranmış fok balığı etiyle sotelenip ekşiyle terbiyelenen çorbasını övüp dillere pelesenk etsem...

Olur mu olur! İnsanoğlu yaşadıkça her şeyi görecektir, bu gidişle o günler de uzak olmayabilir!

Mazallah kimin gönlü elverir bu sevimli yavruları katledip yemeye. Yine de insan denilen canlıya güvenim hiç yok! Kuzu, dana, ördek, kaz, tavşan, bıldırcın nice sevimli hayvanı gözünün içine baka baka kesip yiyen bir etobur değil midir insan? Kendi açlığı için bile değil, ihtiras açlığı estetik kaygıyla zenginlerin o ipek tenlerini okşaması için öldürülen yavru fokları bütün dünya biliyor. Kürkü için canlı canlı katledilen Kanada foklarını söz konusu bile etmek istemiyorum.

İşin latifesi ve içler acısı dünya fok (hatta doğa) gerçekleri bir yana, bizim Foça yine iki yavru foku misafir ediyor.

Geçtiğimiz günlerde öğrendim yavru fokları. Bu haberin duyulmasını istemediklerini söylediler. Niye duyulması istenmez o da ayrı bir konu! Siz gerekli önlemleri alıp etrafında kuş uçurtmaz ve ziyaretçi kabul etmezseniz yavru fokların sağlıklı gelişimini zaten sürdürmüş olursunuz. Hiç kimse de, yok illa ben fokları seveceğim, göreceğim fotoğrafını çekeceğim diye ısrar etmez. Sanıyorum etmez!!!



Foça da bulunan Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi, 3-4 yılda bir Akdeniz’in muhtelif yerlerinden yaralı olarak bulup getirilen yavru foklara rehabilite görevi yapan Türkiye’nin tek fok bakım merkezi. Bu defaki yavru foklar Mersin Bozyazı ve Antalya Kaş ilçesinde bulunup getirilmişler Foça’ya. Bakalım akıbetleri ne olacak? Umarım; Fok Badem’in başına gelenler bu iki yavru dişi fokun başına gelmez. Şimdi bu kızlara da birer isim bulunur öyle değil mi?

Foça’daki yavru foklarla ilgili ayrıntılı bilgileri www.sadafag.org adresinden takip edebilirsiniz.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4013











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)