ISSN 1308-8483
Foça’daki Necla Ana Yaşlılar Evi Sakinlerini Bekliyor / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 15.1.2011    


Foça’daki Necla Ana Yaşlılar Evi Sakinlerini Bekliyor


Foça’yı ne kadar bilirsiniz? Yani siz Foça dışında yaşayanlar Foça’ya gelmişliğiniz var mıdır, ya da gelmeyi düşünmüşlüğünüz? Er ya da geç gelinip görülmesi gereken, yazı kışı güneşli bir cennettir Foça, mutlaka duymuşsunuzdur!

Hadi gençliğinizde işten güçten gelemediniz ama üzülmeyin, nasılsa yaşlılığınız için düşünebileceğiniz kutsal bir yuvanız var burada. Adı; Reha Midilli Necla Ana Yaşlılar Evi. Foça’ya ve Foça’nın doğa harikası adalarına kuşbakışı tepelerden bakan son derece şık bir yaşlılar evi burası.

Foça çanağının güney yamaçlarında, koskocaman, görkemli birbirine benzeyen pembe binalar görürsünüz. Bu üç bina aynı kişi tarafından insanlığın hizmetine sunulmuş; Lise, Üniversite ve Yaşlılar evi (huzurevi) hizmeti veren kurumlardır. Foça’nın hayırsever insanları Necla ve Reha Midilli'lerin yaptırıp işlerlik kazandırdıkları bu hizmet binalarını, Foça’ya gelip de fark etmeyen yoktur. Binalar Foça’ya öylesine hakimdir ki, gözlüsü de görür gözsüzü de!

İşte, Reha Midilli Necla Ana Yaşlılar Evi bu binalardan biri ve ben dün oradaydım. Yaşlılar evi yada huzurevi deyince, insanın aklına çok yaşlı güçten takatten kesilmiş geçkin ve göçkün insanların yaşadığı bir yer geliyor. Benim gördüğüm yaşlılar hiç de öyle değildi, hayat dolu, yaşamın içinden insanlardı. Her biri binbir yaşam hikayesi ve bir dolu anı ile gelmişlerdi bu yeni yuvalarına. Sıcacık, tertemiz kocaman bir ev burası. 60 yaş üzeri insanların yuvası olmuş çok yıldızlı bir ev otel sanki…



Reha Midilli Necla Ana Yaşlılar Evi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Basın Sözcüsü Recep Bozkurt’un daveti üzerine küçük bir grup olarak gittiğimiz yaşlılar evinde, Foça Kaymakamı Kamil Köten ve eşi Gülnaz Köten ile Reha Midilli ve Necla Midilli'nin de katıldığı bir doğum günü partisi vardı. Rengarenk pastalar, börek ve çaylar eşliğinde, yaşlılar evi sakinleriyle kısa süre de olsa tanışıp konuşabilme imkanı bulduk. Ziyaretçi grubumuzdan Hülya Çapa’nın beraberinde götürdüğü zeytinyağlı yaprak sarmaları pek hora geçti, zira bazı yaşlıların canı çoktan beri yaprak sarması çekiyormuş.

Foça’nın maharetli ve eli açık hanımlarına buradan seslenmek isterim; yaşlılar evindeki yeni komşularımızı ziyarete gidebilir, onlara evinizde yapmış olduğunuz otlu böreklerinizden, sarma ve dolmalarınızdan götürebilirsiniz. Hafta arası mesai saatleri içinde, telefonla bildirerek ziyaretçi kabul ediyorlar.

Dilimizden, kalemimizden, elimizden geleni esirgememeyi düşünenlerdenim. Ahmet Önel, Alabalık Üçlemesi kitabından “Enginar” isimli kısa bir öyküsünü okudu, yaşlılar evi sakinleri için farklı bir deneyimdi sanırım. 2010’un Ekim ayından bu yana hizmet veren Reha Midilli Necla Ana Yaşlılar Evi, henüz birkaç aylık hizmet serüvenine sahip olmasına rağmen birçok eksiğini tamamlamış durumda. Elbette zamana yayılan süreçte yapılması gerekenler yok değil. Kütüphane, internet ulaşımı, resim, müzik ve el sanatları atölyeleri ile canlı çiçek ve ağaçlandırmalar için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi!

Reha Midilli Necla Ana Yaşlılar Evi 63 kişilik bir huzurevi. Şu an 31 kişiye hizmet veriyor, diğer boş odaları da gerçek sakinlerini bekliyor. Oda dediysem öyle bildiğiniz küçücük odalar gelmesin aklınıza, son derece geniş kullanımlı, Ege Denizi'ni gören, ferah, şık dekorasyonlu dairelerdi gezip gördüklerim. Öyle manzaralı bir perspektifi var ki odaların, yazmayanı yazdırır, çizmeyeni çizdirir benden söylemesi... Ücret ve kabul kuralları en çok merak edilen konu. Sorularınızın yanıtlarını alabileceğiniz gerekli adres ve telefonları aşağıda veriyorum.



Foça Reha Midilli Necla Ana Yaşlılar Evi
Tel: 0232 812 12 41
Fax: 0232 812 12 43

Reha - Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı
Belediye Meydanı, No:36 / A
Foça – İZMİR

http://rehaneclamidillivakfi.org
r.n.midilli.vakfi@hotmail.com

Tel: 0(232) 812 22 44
0(232) 812 22 44
Faks: 0(232) 812 22 44


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4187











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)