ISSN 1308-8483
Toprak alıyor veriyor, üşüyor üşütüyor! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 4.3.2011    


Toprak alıyor veriyor, üşüyor üşütüyor!


Tam da güzel şeyler olmaya başladı dediğim sırada, yine iki üzücü haberle savruldum. Bizim gibi yufka yürekli insanların dağılması kolay oluyor; Ülkemizde ekolojik yaşamın öncüsü sayılan, ve aynı zamanda Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı da olan Victor Ananias’ın yaşamını yitirmesi hepimizi üzdü.

Gencecik yaşında TaTuTa (Tarım, turizm tatil) adı verilen alternatif bir tatil programı geliştirmiş olan Ananias, karıncayı incitmekten çekinen toprağa saygılı bir yaşam sürüyordu. Toprağa olan saygı ve sevgisi onu toprağa düşen cemreyle alıyor bağrına, bu nasıl bir kor ateştir ki en sevileni düğün günü vuslatıyla çekiyor içine!

Ah toprak ana, ah o her şeyin başlangıcı ekmeğimiz toprak, uyut Victor’u bağrında huzurla. Bizler de geleceğiz senin üşüyen kollarına...


Ümran Baradan da göçmüş öte aleme…

Bu ülkeye sayısız eser vermiş seramik ve çini sanatçısı olan Ümran Baradan, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde Çiniliköy'ü kurarak dünyanın köy kuran ilk kadın sanatçısı olmuştur, aynı köyde oluşturduğu Ümran Baradan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, yazları sanatçının başkanlığında yurt içi ve yurt dışından gelen geçlere resim, çini, seramik, heykel dersleri veren yaz-sanat okulu olmuştur. Ayrıca, İzmir'de çocuklarının yaptığı eserlerin sergilendiği Ümran Baradan Çocuk Oyun ve Oyuncak Müzesi'ni 2004 yılında açarak dünya çocuklarına armağan etmiştir.

Dünyanın birçok yerinde çeşitli müzelerde ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunan Ümran Baradan'ın ''Sanat ilan-ı Aşktır'' ''21.Yüzyıl Çinileri'', ''Sanatla Yaşam'' adlı üç de kitabı bulunmaktadır.

Uğur Dündar’ın kayınvalidesi olmak eminim kendisin varlık sebebi değildi!. Lakin dünyaya ve yaşadığı ülkeye sayısız eserler vermiş bir sanatçının ölümü halinde sanatıyla değil de ünlü bir gazetecinin kayınvalidesi olarak zikrediliyor olması hiç hakkaniyetli değil. Etik de değil.

Kültür sanat deyince, magazinsel bir dünyanın haber koşuculuğunu yapan basın mensuplarının bu talihsiz manşetlerini cehalet olarak yorumlamaktan başka seçenek var mı?
Sanatçı gittiği yerde huzur bulsun…




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3185











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)