ISSN 1308-8483
Cevizli Portakal / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 17.3.2011    


Cevizli Portakal


Ceviz, kuru üzüm ve portakal kullandığım hafif bir tatlı tarifi vereyim bugün. Şu sıralar yeni doğum yapanlara götürdüğüm bir tatlı bu. En son, Kuzey bebeğin annesi için yapmıştım.

Kuzey dedim de aklıma geldi, Deniz kenarında yaşayan deniz tutkunu anneler de bir hoş! Yavrularına hep denizi çağrıştıran isimler koyuyorlar. Kıyıların sonsuz ufkundan etkilenmemeleri mümkün değil tabi... Sayayım mı birkaç isim; Kuzey, Rüzgar, Poyraz, Ada, İmbat, Ege, Deniz, Batı...

Buradan, Kuzey Efe Yılmaz'ı, Ada İskit'i, Rüzgar Metin'i, ikinci Rüzgar'ımız Rüzgar Karabiberoğlu ve Ege Bingöl'ümüzü öpücüklerle anmak isterim. Uzun ve sağlıklı ömürleri olup, anne babalarının yüzünü güldürsünler. Çok yaşayın Foça bebekleri, çok yaşayın deniz bebekleri... Cevizli Portakalın tarifini vermeyi unutmayayım bu arada!

Önce malzemelerini sıralayayım:

2 Adet portakal
Bir fincan ceviz içi
Bir fincan kuru üzüm
3 Yemek kaşığı buğday nişastası
9 Yemek kaşığı toz şeker
3,5 Bardak içme suyu



Nasıl yapalım?

2 Portakalı iyice yıkayıp kabuğunu rendeleyelim, suyunu da sıkalım tencereye koyalım. Üzerine 3,5 bardak içme suyunu, 3 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastasını da koyup tahta kaşıkla karıştırarak kısık ateşte pişirmeye başlayalım. Portakallı nişasta hop hop edip kaynama noktasına gelince 9 kaşık kristal toz şekeri de koyup karıştırmaya devam edelim.

Diğer tarafta yıkayıp hazır ettiğimiz kuru üzümleri ve iri parçalar halinde böldüğümüz cevizleri de bu kaynayan nişastaya ilave edelim. Kısık ateşte dibini tutturmadan 10 dakika kadar pişirelim.

Eğer çok tatlı seviyorsanız şekerini bir iki kaşık daha arttırabilirsiniz.

Pişen tatlımızı bir tepsiye döküyoruz, iri ceviz parçacıkları ve taze portakal dilimleriyle süslüyoruz.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3126











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)