ISSN 1308-8483
Bir yaz tarifi: Patlıcanlı turta / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 26.7.2011    


Bir yaz tarifi: Patlıcanlı turta


Sıcakların ötesinde bir sıkıntıdır gidiyor Allah korusun… Gün geçmiyor ki siren sesleri duyulmasın, ya itfaiye ya ambulans sirenleriyle sürekli irkiliyoruz. Yangın, trafik kazası, deprem korkusu ve nem oranı asabiyeti herkesi yeterince yoruyor. Foça’nın cennet ile cehennem arasındaki son haline hayıflananlardan e-postalar alıyorum ve her birini tek tek yanıtlıyorum fakat buradan bir kez daha belirtmeliyim ki; Foça’nın başına gelen sorunların çözüm mercileri bellidir oralara yazılmalı, oralara gidilmelidir.

Başta Foça Kaymakamlığı olmak üzere, Foça’ya hizmetle yükümlü daha pek çok kurum var onlarla gerekli istişareler sonucu sorunların çözüleceğine inanıyorum. İlgili kurumların elektronik posta adreslerini soranlar için bu satırları yazmak durumundayım; Foça Kaymakamlığı hizmet birimlerinin, Foça Bölge Trafik Müdürlüğü’nün, Foça Emniyet Müdürlüğü’nün, karayollarının e-posta adreslerini bilen var mı? Çok soran var da...

Ben en iyisi bir yemek tarifi vereyim bugün!

Patlıcanlı Turta
Turta deyince hep tatlımsı tatlar gelir ya akla, bu defaki tuzlu turta!

Neler gerekli?
İki orta boy patlıcan
Bir kuru soğan
Bir çarliston biber
İki yaprak pazı ( pazı yoksa maydanoz da olur)
Bir fincan yoğurt
Bir fincan zeytinyağı
Bir fincan irmik
İki çorba kaşığı beyaz un (tepeleme)
Bir çorba kaşığı pirinç unu
Bir paket kabartma tozu
Tuz, karabiber
Üzeri için bir kaşık susam

Hazırlanışı:

Buna benzer pek çok denemem mevcut biliyorsunuz. Özellikle mısırunu ile yaptığım pırasa, ıspanak, pazı, karışık otlu, peynir ve mantarlı ekmekvari keklerim herkesce bilinir. Her seferinde yeni malzemelerle denemeler yapıyorum ya, bu defakinde evde mısırunu olmadığını geç fark ettiğim bir gün mısırunu yerine irmik ve pirinçunu kullandım. Olur mu? Oldu valla. Pek de güzel oldu ve son üç defadır irmikli yapar oldum. Bir yenilik de yumurta kullanmamak oldu. Mısırunu kullandığımda daima 2-3 yumurta kullanırdım, bunda yumurta da yok.

Gelelim tarife:
-Patlıcanlara pijama giydirip tavla zarı doğruyoruz.
-Soğanı da tavla zarı doğrayıp zeytinyağında öldürüyoruz.
-Soğanlar kavrulunca patlıcanları ve kıyılmış çarliston biberi, tuzu ve karabiberini de ekleyip 10 dakika kadar kapağı kapalı kavuruyoruz.
-Bu kavrulmuş patlıcanların ılımasını bekleyip diğer bütün malzemeyle karıştırıyoruz.
-Yağlanmış bir kalıba döküp üzerine susam serpiyoruz. Dökme dediysem öyle çok sulu olmuyor. Kek kıvamında bir hamur oluyor, belki biraz daha yoğunca öyle ki tepsiye döktüğümde kaşıkla düzeltmek zor olduğu için ben elimi ıslatarak yayma işlemini kolaylaştırıyorum.

Çayın yanında patlıcanın kokusunu hissetmek hoş oluyor. Bu uzun ve sıcak yaz günlerinde akşamüzeri çaylarının keyfi nasıl da başka! Afiyetle kalın…




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2640











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)