ISSN 1308-8483
Çakmaklı nere, Foça nere? / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 29.7.2011    


Çakmaklı nere, Foça nere?


Aliağa’nın Çakmaklı Köyü’ne Enka Enerji ve İzdemir tarafından yapılmak istenen termik santralleri sessizce protesto etmek üzere bin civarında insan toplandı bugün. Ege Bölgesi’nin ve hatta Türkiye’nin bazı il ve ilçelerinden destek için Temmuz’un bu en sıcak günlerinde bir araya gelen insanlar, çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporlarına karşı açılan davaların bilirkişi incelemesi sırasında elele tutuşarak sessiz protesto zinciri oluşturdu.

Pankartlarıyla yaşam soluklarına sahip çıkan yöre halkı ve ekolojik aktivistler, sonucun ne olacağından ziyade, yaşadıkları dünyaya sahip çıkmanın iç huzurunu yaşadılar. Kimler vardı, kimler yoktu, hangi il ilçe gelmiş, hangi başkanlar gelmemiş bunların hiç önemi yoktu inanın… Ben bakarım iki öküzün ne çektiğine; Arpa mı buğday mı? Suyumuz arsenikli mi siyanürlü mü? (Hoş bugünlerde çeşmelerde su da yok ya!) Havamızın yüzde kaçı oksijen?



Bu arada sahil kenarları nasıl da cıvıl cıvıl, şen kahkahalar buğulu güneş dalgacıkları oluşturuyor çocukların omuzlarında. Tatil, deniz ve güneş, bu topraklardaki mirasyedi insanların göbek kaşıntısı sanki. Miskin, uyuşuk bir kaşıntı! Yüzyıllardır var olan hava-su-toprak doğallığını yitirmiş bir bölge olmanın hiç farkında değilmiş gibi yaşıyor olmak da bir seçenek. Bazen hiç seçmediğimiz yaşam testlerinden geçeriz işte o testlere takılıp kalan, bir türlü öteye geçemeyen biriyle dertleştik bugün. Çakmaklı Köyü’nden Esma Hanım diyor ki; "Şu gördüğünüz araziler zeytinlik ve meyve ağacıydı, denizin boyuna inmek için ağaç gölgelerinden yürürdük eskiden. Gördüğünüz karşı arazide, damı yıkılmış o evde yaşayan ihtiyarın bu topraklarda otlayan hayvanları vardı ve bütün köye süt satardı. Araziler Enka'ya satıldı, zaten ihtiyar da öldü! Öyle bir yoğurdu olurdu ki o sütlerin, öyle bir yeşil olurdu ki baharda buralar, şimdi Aliağa Sanayi Bölgesi’nin bacaları rahat vermiyor ne eksek olmuyor tarlamızda. Bu yetmezmiş gibi kirleten bacalardan kaç tane daha kurmak istiyorlarmış …"

Çakmaklılı Esma kadın haftada üç gün Foça, Yenifoça ve Türkelli yerel pazarlarına kendi ürettiği ürünleri satmaya gittiğini söylüyor ve giderek satacak ürün yetiştiremez olacağız diyor. Başka bir Çakmaklı olabilir mi? Ya Kozbeyli, Foça?




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2670











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)