ISSN 1308-8483
Foça'nın Çarşı Lokantası / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 27.8.2011    


Foça'nın Çarşı Lokantası


Dokuz günlük bayram tatili nedeniyle bütün kıyı kentler yükünü almaya başladı. Herkes gideceği yeri çoktan kararlaştırdığından birçoğu yollara döküldü bile… Elektronik postalarda “ne, nerede, nasıl” türü sorulara yanıt vermekten yorulmadım, hevesle her sorulanı yanıtlamaya devam ediyorum, yalnız bu defa genel bir isteği de yanıtlamak istiyorum.

Foça’da lezzetli yerel yemekler yenecek çeşidi bol ve temiz bir lokanta sorusuna yanıt olması dileğiyle, uzunca süredir gözlemlediğim Fatoş Hanım ile Mesut Beyin lokantasından söz edeceğim. Çarşının tam orta yerinde bir esnaf lokantası işletiyor onlar. Fatoş Hanım Foça’nın yerlilerinden, kökleri Limni Mübadillerine dayanıyor. Kalabalık bir ailede yetişmiş, evde dört erkeğe yemekler yaparken birden kendi lokantalarında herkese yemek pişirirken buluvermiş kendini. Eşi Mesut Bey’in beğendiği lezzetli yemeklerini, şimdilerde Foçalı müdavimleri ve Foça’ya gelen misafirleri için pişiriyor. Annesi de çok güzel yemek pişirirmiş, ondan el aldığını söyleyen Fatoş Hanım ile, yemekleri malzemeleri ve hizmet anlayışları üzerine uzun uzun sohbet ettik.



Fatoş Hanım, yemeklerinde Foça yöresi ve yakın çevresinin malzemelerini kullanmayı seviyor. Başta zeytinyağı olmak üzere seçtiği sebze, ot ve etler daima bölgesel ürünler. Çorbalar ve pilavlarında bulyon kullanmıyor et ve kemik suları kaynatıyor. Bir de küçük tencerede pişirmek gibi bir takıntısı var! Asla kazan yemeği pişirmem pişiremem diyor. Evimizde nasıl ki tencerede pişiriyoruz burada lokantamızda da aynı diyor. Aynı çeşit yemek bile olsa, üşenmeden üç dört tencerede ayrı ayrı pişiriyormuş sırf lezzeti kaybolmasın diye. İlginç değil mi?



Çarşı Lokantası’nda neler pişiyor?

Fatoş Hanım, yaz ve kış sebzelerini zamanında kullanmayı sevenlerden o yüzden mümkün olduğunca mevsimine göre yemek yapmaya çalışıyormuş. Bayramda gelecek müşterileriniz ne yemekleri bulacaklar sizde diye sorduğumda uzunca bir listeyle karşılaşıyoruz; Zeytinyağlılar ve etli sebze yemekleri başta olmak üzere, çorba, cacık ve tatlılar ile lezzetli bir bayram tatili geçirilecek gibi görünüyor. Günlük çeşitlerde de her daim bulunan bu listeye bir göz atacak olursak; İzmir köfte, soğan yahnisi, kabak çiçeği dolması, peynirli ev eriştesi, ev mantısı, sebzeli makarna, köfteli bezelye, karnıyarık, ıspanaklı kabak, kuzu etli bamya, güveç, şakşuka, kuru fasulye ve pilavın yanı sıra börülce, taze fasulye, barbunya, semizotu, bakla, enginar gibi zeytinyağlı yemekler ile işkembe çorbası, doğrama cacık diye liste uzayıp gidiyor.



Kış aylarında Şevketi bostan, turpotu, cibes, rezene (arapsaçı) gibi otlardan yemek ve salatalar yapan Fatoş Hanım, yazın patlıcan başta olmak üzere bütün sebze yemeklerine ağırlık verdiklerini, çok ağır olmaması için patlıcan yemeklerini kızartarak değil fırında soldurarak hazırladığını ifade ediyor. Bonfile ve ızgara köftelerin yanı sıra, Mesut Bey’in baskı kadayıfı ile dövme sakızlı muhallebisi Çarşı Lokantası’nın spesiyalleri arasında.

Göze ve damağa hitap eden bunca çeşit arasında insan ne yiyeceğini şaşırsa da, gönlünü hoş edecek bir tat mutlaka yakalayacaktır.

İyi bayramlar Foça…



Çarşı Lokantası
Fatoş & Mesut
Küçük Deniz Caddesi. No: 18
Foça - İZMİR
Tel: 0232 812 23 77


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3555











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)