ISSN 1308-8483
Fransız usulü portakal reçeli / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 2.3.2012    


Fransız usulü portakal reçeli


Baştan belirteyim ben yapmadım bu reçeli. Fransız usulü deyince Fransız öpücüğü geliyor insanın aklına hay Allah! Nereden gelir aklıma böyle şeyler, konumuz portakal reçeli oysa! Ah tabi, portakal ve şeker bir araya geldiğinde Şeker Portakalı romanını atlamak olmaz. Brezilyalı yazar Vasconcelos'un Şeker Portakalı romanının Zeze’sini kim sevmez! Portakalın başı çektiği şekerli, reçelli tatlıya dair bellek gezintilerimiz ne çoktur…

Kışlarını Kuzey Fransa’da, yazlarını da Foça’da geçiren Saadet hanımın portakal reçelini anlatacağım. İki yıldır arşivimde bekleyen bir tarif bu. Saadet hanım reçelinin inceliklerini arkadaşı madam Chamao’dan öğrenmiş, her yıl yapıyormuş. Yazları geldiğinde her seferinde bu reçelden söz ederdi, nihayet geçtiğimiz yaz bana da bir kavanoz hediye etti. Bu kıymetli kavanozun kapağını özel günlerde açtığımdan bir türlü yazmak kısmet olmadı. Oysa Saadet hanımı Foça’daki bahçesinde narenciye ağaçlarının altında fotoğraflarken reçelinin ritüelini de gözümün önünden geçirmiştim. Hatta aynı tarifi kalın kabuklu bir limon ile de denemeyi düşünmüştüm.

Çağımızın uzakları yakın kılan teknolojik oyuncakları sayesinde herkes istediğiyle sürekli iletişim halinde. Saadet hanım ile geçen gün Facebook’dan mesajlaşırken portakal reçelini beğenip beğenmediğimi sordu, bunu fırsat bilip büyük bir iştahla yazmaya koyuldum lakin bazı inceliklerini unutmuşum, sağolsun hatırlattı. İşte tarifi…



Portakal reçeli

12 adet portakal (Saadet hanım kırmızı kan portakalını tercih ediyormuş)
1 Litre içme suyu
Sonrasında; bitmiş halindeyken her bir kiloya 1 kg. toz şeker
1 Adet limon

Üç güne yayılan bir reçel çeşidi bu.

İlk gün; portakallar iyice yıkanıp kabuğuyla birlikte tekerlek dilimler halinde doğranır, reçeli pişireceğiniz tencerede bir gece bir litre soğuk suda bekletilir.

İkinci gün; Bir gün önceden bekleyen reçel tenceresi olduğu haliyle ocağa konup 45 dakika normal ateşte pişirilir.

Üçüncü gün: Portakal tenceresi pişmiş durumda öylece bir gece daha bekledikten sonra, sıra geliyor toz şekerini koymaya… Önceden darasını alarak tarttığınız portakal tenceresinin ağırlığını düşüp ona göre konur şekeri. Tencerenin içinde kaç kilo doğranıp pişmiş portakal varsa şekeri de o kadar konur, bir iki taşım kaynatılıp limon ile kestirilir. Yani, bir kilo pişmiş portakala bir kilo şeker, eğer tadı daha az isteniyorsa 750 gr. da konabilir, bu kısım kişinin kendi özgürlüğünde.

Önemli not: Portakal reçelinizi uzun süre bekletecekseniz sıcakken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatın.

Teşekkür ederim Saadet Hanım, izniniz olursa bu tarifi limon ile de denemek istiyorum.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


5176











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)