ISSN 1308-8483
Zübeyde ve Nur hanımlar / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 13.3.2012    


Zübeyde ve Nur hanımlar


Onları ne zaman fark etsem içim açılır, bir koşu varırım yanlarına ve ipin ucunu bulamadan devam ederiz kaldığımız yerden muhabbete… Zübeyde ve Nur hanım, doğma büyüme Foçalı iki çocukluk arkadaşı. Birlikte büyümüşler, birlikte salmışlar saçlarını Foça poyrazına, birlikte ulaşmışlar orta yaşın en hasına… Onlar artık, giderek kurşinileşen saçlarını kısacık kestiriyorlar, başları üşümeden takmıyorlar saçlarına ne örtü ne şapka!

Bu iki hanım insanın yüzünde tatlı tebessümler açtıran güçlü duruşlarıyla, çektiler mi iki sandalye altlarına zaman durur Foça’da! Foça Belediye Meydanı’nda onları izlerken şiirler yazasım gelir, onları dinlerken onlarla birlikte genç kız olasım gelir, coşup söyleyesim gelir. Onlar ki, bazen ağızlarını hiç açmadan yaşam dolu sessizlikleriyle konuşurlar meşhur palmiyenin altında. Palmiye, yani Foça’nın göbeğindeki dedikodu ağacı.

Palmiyenin altı çok kalabalıksa, daha tenha bir köşeye çekilir, eski zamanlardan beri bir birini iyi tanımanın verdiği rahatlıkla hiç konuşmadan çok şey anlatırlar uzun uzun.

Yanlarına vardığımda bilirler ne soracağımı, ben ağzımı açmadan dolarlar lâfın kösteğini kendi çomaklarına; O gün de, boynumdaki keçe çantaya bakıp burunlarını kıvırdılar. Nur hanım, "keçeye benziyor ama tülermiş, nerede eski keçeler” deyip hemen Foça’nın Çan Dede’sinin bulunduğu tepeye tırmandırdı muhabbeti! Anlaşıldı, belli ki bugün otlardan yemeklerden konuşmak yok!!!

Nur hanım; “Çan Dede’de koyun keçi otlatan çobanların keçeden bir abaları olurdu ki ne yağmur ne fırtına koyardı içeri.”
Zübeyde hanım atılıyor; “Kepenek derlerdi ona, çadır bile yapılırdı” diyerek yine eski günlere uçuyorlar iki arkadaş ellerinde çay bardaklarıyla…

Zübeyde hanım, fotoğraf çektirmeyi seviyor, Nur hanım genelde isteksiz. Gönlünü alıp keyifli anını yakalarsanız bir iki poza ses çıkarmaz, yok ısrarcı olursanız arkasını dönüverir.

Nevi şahsına münhasır iki güzel insandır onlar. Kurşuni saçlı iki özgür ruh, iki Foçalı kadın. Foçalı denince aklıma geliveren iki güzel kadın Zübeyde ve Nur hanımlar…




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3528











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)