ISSN 1308-8483
Gerçek sirke / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 2.7.2012    


Gerçek sirke


Sirke üzerine araştırma yapanlar bilirler. Sirke aslında asetik asit içeren sulu bir çözeltidir. Yoğun asit içeren meyvelerin şekerli ve nişastalı çözeltilerinin mayalanmasıyla meydana gelen sirkenin serüveni çok karışık değil fakat uzunca beklemeyi gerektirdiğinden, kısa vadeli sonuç umanlar için sıkıcı bir üretim şeklidir.

Ticari üretim yapan firmaların uzun süre beklemeye tahammülleri olmadığından birkaç ayda sirke oldurabilmek için doğal olmayan yöntemleri benimseyebiliyorlar! Ticari sentetik sirke diye bir tanım var. Bu tanımın market raflarına olan yakınlığı insanı ürkütebiliyor! O yüzden doğal olduğuna güvendiğimiz sirkeleri bulduğumuzda kaçırmayacağız demektir.

Ben de öyle yaptım, kaçırmadım... Bugünkü Earth Market yani Foça Yeryüzü Pazarı'ndan yerli üretici Fatoş hanımdan gerçek lezzette, sirke gibi sirke aldım. Fatoş hanım güler yüzlü biri, suratı sirke satmıyordu!

Sirkeyi kendi üzüm bağlarındaki şaraplık üzümlerden yaptığını söyleyen Fatoş Zülfikardil, “hiçbir katkı maddesi koymayız biz sirkeye” diyor ve anlatmaya devam ediyor; “Üzümü olgunlaştığında toplayıp sıkarız, 10 – 15 gün kadar çekirdeği ve posasıyla dinlendiririz. Aynı şarap yapar gibi. Sonra tülbentten süzüp kendi köpüğüyle mayalanmasını bekleriz. Mayalanması için üzeri geniş bir fıçıda ince tülbent beziyle örtüp, gölgede sirke sineğinin oluşmasını bekleriz. Sirkeleşmeye başladığını anlayınca olgunlaşması için uzun bir süreyi göze alıp bir yıla yakın onu yok sayarız. 10 aydan önce kullanmayız.”

Gerçek sirke üretmek epeyce bir zaman alıyor belli. Şimdi bu lezzetli sirkeyle, yeni çıkan yerli biberlerden güzel bir sirkeli biber yapmalı. Sirke gerçek bir iştah açıcıdır. Vücuda olan yararlarına değinmek bile istemiyorum sayfalar yetmez.

İştah açıcıya herkesin ihtiyacı olabilir!




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3252











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)