ISSN 1308-8483
Zübeyde'nin bamya kalamarı / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 15.10.2012    


Zübeyde'nin bamya kalamarı


"Bamya kalamarının tadına bakmak ister misin" diyen Zübeyde'nin sesiyle irkiliyorum. Elinde, güzel kokular saçan bir koca tabak tutuyor. Etrafı kalabalık, ben diyeyim on, siz deyin onbeş kişi. Hemen herkesin elinde bir parça bamya kalamarı!

Dedikodu ağacının altına toplanmışlar yine; balıkçılarla onlara ağ örme ve paragat yapımında yardım ve yarenlik edenler... Bir taraftan Zübeyde’nin ikramını yiyip diğer taraftan Foça ahvalini kurcalıyorlar!

Dedikodu ağacının altında, yani Foça Belediye Meydanı’ndaki meşhur palmiyenin altında kurulur asıl Foça Borsa’sı! Borsa dediysem, sadece balık borsası olmadığını söyleyebilirim! Yan bakıp ayak sürüyenin, evde sıkılıp dili şişenin, ev haliyle olduğu gibi gelip geçenin ve hatta öte âleme göçüp gidenin bile konuşulduğu Foça’nın sosyal borsasıdır burası. Günceldir. Güncellikten öte ancaldır! Hatta, palmiye altı için ayaklı Twitter ya da Facebook denilebilir!



Foçalı Zübeyde’nin ısrarla tattırmak istediği şeye biraz temkinlice bakıyorum, zira; “bamya kalamarı” diyorlar, ne menem bir şey bilmiyorum! Diğerleri de destekliyor onu, “hadi ye ye, bak çok güzel” . Yürüyen, uçan, koşan canlılara karşı oldukça mesafeliyimdir ya, hayallah deyip yutkunuyorum…

Ay, meğer kalamar dedikleri bildiğimiz bamyaymış!

En iri taze bamyaları birer ikişer unlu bulamaca batırıp kızartınca oluyormuş bamya kalamarı! Zübeyde’nin, çocukluğunda yediği ve sonraları kendi çocuklarına pişirdiği bir yemekmiş bu. Urlalılar da ıspanağı hamur bulamacına batırıp kızartıyorlar adına da “ıspanak balığı” diyorlar, eh karşı kıyının kardeş insanları arasında olacak tabi bu kadar benzerlik…

Bamya kızartması bilinen bir kızartmadır aslında, bamyanın yetiştirildiği her bölgede farklı şekillerde de olsa yapılagelir. Kimi, una beleyip kızartır üzerine sarımsaklı domates sosu döker, kimi unlu yumurtalı bulamaca batırıp tavada ya da fırında kızartıp yoğurtlu ya da limonlu sarımsaklı sos ile sofraya getirir. Adına kalamar benzetmesi yakıştırmak deniz insanlarına özgü buluş, olacak o kadar…

Kıyı Ege pazarlarında Ekim ayı itibariyle son turfan bamyalar henüz bitmedi. Daha önceleri de yapıp tadına bakmış olduğum bir tat olduğu için, denemek isteyenlere tarifini vereyim. Zübeyde’nin tarifiyle aynı.

Bamya Kalamarı

Yarım kilo kadar ortalama on santimlik iri ve taze bamya
2 Adet yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı un
Bir su bardağı içme suyu (veya bira, soda)
Tuz, karabiber
Bir su bardağı kızartmalık zeytinyağı

Bamyalar önce bir güzel yıkanıp kurulanır, sonra şapkalarından huni şeklinde kesilip ayıklanır. Diğer tarafta bir kâseye yumurta kırılıp çırpılır, suyu, unu, tuzu biberi de konup boza kıvamında bir sos elde edilir. Zeytinyağı tavada kızınca bamyalardan birer ikişer alınıp bu sosa batırılarak kızartılır. Büyükçe parçalar halinde olması için, iki ya da üç bamyayı sosun yoğun kıvamında bir arada tutarak kızartabilirsiniz. Böylece bacaklı kalamara benzer şekiller elde edersiniz. Zübeyde’nin kızarttıkları en az 15 santim kadardı.

Foçalı Zübeyde Çetin’e teşekkürlerimle...




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3183











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)