ISSN 1308-8483
Venüs&Adonis / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 1.4.2013    


Venüs&Adonis


Balenin tanıtım broşüründe şöyle yazıyor: “Hiçbir karşılık beklemeden müziklerini kullanmamıza izin veren değerli sanatçımız Fazıl Say’a Karşıyaka Belediyesi olarak içten teşekkürlerimizi sunarız”

Ya biz izleyiciler, bizim teşekkür edeceğimiz o kadar çok kişi var ki.

517 kişilik Salon, balkon da dâhil tıklım tıklım dolu. Ben biletlerimizi çok önceden aldığım için yerimiz çok iyi. Zaten salonun akustiği ve koltuk düzeninden her yerden rahatça görülüyor ve duyuluyor.

1 perdelik Modern Bale, 9 sahneden oluşuyor.

1.Sahne: Doğanın uyanışı. İlk insanların bedenlerine can verilir. Kadın ve erkekle birlikte ilkel insanlarda değişim görünür. Müzik “İstanbul Senfonisi” Muhteşem bir uyum, İstanbul’dan başka neresi insana can verir ki?

2.Sahne: Venüs’ü uyurken görürüz. Venüs’ü canlandıran Balerin Melis Kıvılcım Tören’in uyanışına hayran olurken “Patara” kulağımıza uyan, canlan, kalk diye fısıldar.

3.Sahne: “Haremde 1001 Gece-Keman Konçertosu” ile Venüs’ün kocası “Ateş Tanrısı Vulcan”, sevgilisi “Savaş Tanrısı Mars”, aşığı “Av tanrısı Adonis” özellikleriyle kendilerini tanıtırlar.

4.Sahne: Venüs güzellikte rakipsizdir. “Sevenlere Dair-Ballad No.3” eşliğinde kızlarla, huzurla ve kendinden emin dans eder.

5.Sahne: Kral Kinyras’ın sarayında, kızı Smyrna eğlenir, dans eder, bir kavalyeden ötekine seçim yapar. Kıskanç Venüs, Smyrna’nın daha güzel olduğunu duyar, onları lânetler. Acaba o zaman da mı “irfan-idrak” şu İzmir’de yoktu?

6.Sahne: Lânet etkisini gösterir. Kızıyla ilişkiye girdiğini farkına varan Kral kızını öldürmek ister. “Divorce” “ayrılık” vahşi yüzünü gösterir. Zeus yetişir ve Smyrna’yı Mersin ağacına çevirir. Mersin ağacı ile İzmir özdeşleşmiştir. Sevdiklerini unutmayan, özlemlerini yitirmeyen insanların kentidir İzmir.

7.Sahne: Smyrna’yı canlandıran Balerin Ayça Erdem “Haremde 1001 Gece” eşliğinde şahane bir koreografi ile Adonis’i kabuklarından doğurur. Venüs ve Adonis birbirlerini görür görmez âşık olurlar. Ancak, Yer altı tanrıçası Persephone de Adonise âşıktır.

8.Sahne: Kıskanç Mars, Venüs’ü kaybetmemek için Adonis’i öldürür. Besteci “Haremde 1001 Gece- Keman Konçertosu’na” bu kez de kulağımıza çok tanıdık gelen bir (Üsküdar’a giderken) tını katmıştır. Bu genç besteci “sapına kadar yurtseverdir” diye düşünür izleyici.

9.Sahne: Adonis’ten akan kan ile sulanan topraklardan çıkan Anemon Laleri, kışın yeraltında saklanan baharla birlikte yeryüzüne döner. Doğa canlanır ve aşkla birleşir.



Göze hoş gelen kostümleri ve başarılı koreografiyi Seda Ayvazoğlu hazırlamış. Balenin gerçekleştirilmesinde Fazıl Say’ın genç sanatçılara el uzatarak onlara yol göstermesi, kendisinin de bu baleyi hazırlamasına destek olmuş. “…tüm dünyanın bildiği virtüözlüğünden ve besteciliğinden de üstündür insanlığı, çevresine duyarlılığı” diyor Ayvazoğlu.

İzmir Devlet Opera ve Balesi ve Modern Dans Laboratuarı dansçıları rollerini özveri ve başarıyla canlandırdılar.

Sahne değişirken perdeye multimedya tekniğiyle, mitoloji ve doğa görüntüleri ve günümüz Venüs ve Adonisleri yansıtıldı. Zeynep Arda’nın imzasını taşıyordu. Günümüz güzelleri ve yakışıklıları sinema sektöründen seçilmişti. Ben doğa görüntülerini tercih ederim.

İşte böyle bir sanat “karışımını” izlemek mutluluğuna erdik. Gözümün önüne gelen Fazıl’ın mahkemeye gidiş sahnesini, kovdum aklımdan. Dönüp dönüp gene geldi.

Günümüzde kıskanç Mars’lar, alçak gönüllü, başarılı Adonis’i nasıl yapsak da sesini kessek diye düşünmekteler. (Düşünmek mi?) Mars domuz kılığına giriyor ve arkadan vuruyor Adonis’i. Saldırıyor, parçalıyor. Zeus kurtar onu!!!

Ah, ah ilkel insanlara ne zaman ruh verilecek?

Bu vesile ile Karşıyaka Belediyesi’nin başarılı sanat etkinliklerini anmadan geçmeyeceğim. Karşıyaka Opera ve Tiyatro sahnesindeki ilginç konser seçimleri, insanı bir gece bile evde oturtmuyor!

Bir not daha (bu yazı bitmeyecek) Bence Fazıl Say, onu mahkemelerde desteklemek kadar, konserlerini doldurmamızdan daha çok mutlu olacaktır. Alkış onun gıdasıdır. Yaşam iksiridir.

Bu sanat eserini kaçırmamanızı öneririm.

Besteler: İstanbul Senfonisi. 7 ayrı bölümden oluşur ve İstanbul’un değişik yönlerini anlatır.

Patara. Mozart’ın 250. Doğum yıldönümü kutlamaları için bestendi.

Haremde 1001 Gece-Keman Konçertosu. Doğu ile Batı arasında kurduğu köprü.

Sevenlere Dair. 10 Kasım 2012 İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda 2400 gönüllünün oluşturduğu Atatürk portresi projesine hediye ettiği bestesi.

Divorce-String Quartet. Anne babasının ve kendisinin boşanmasını anlatır.

Haldun Dormen’in söylediği gibi KOLTUKLAR BOŞ KALMASIN!!!


Zuhal ÖZÜGÜL



2399











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)