ISSN 1308-8483
Foça Reha Midilli'yi sevgi seliyle andı / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 14.5.2013    


Foça Reha Midilli'yi sevgi seliyle andı


Kazandırdığı sayısız eserler ve yaptığı hizmetlerle halkın gönlünde taht kuran, “TBMM Üstün Hizmet Madalyası” sahibi Foça eski belediye başkanlarından merhum hayırsever işadamı Reha Midilli, ölümünün birinci yıldönümünde çeşitli etkinliklerde sevgi seliyle anıldı.

11 Mayıs 2012 günü, saat 03.00 dolayında geçirdiği kalp krizi sonrası kaldırıldığı Foça Devlet Hastanesi’nde 85 yaşında hayata veda eden Reha Midilli için, 11 Mayıs 2013 Cumartesi günü Demokrasi Meydanı’ndaki bürosunun önünde lokma döktürüldü, akşam da Fatih Camii’nde mevlit okutuldu.



13 Mayıs 2013 Pazartesi günü de adını taşıyan Reha Midilli Kültür Merkezi’nde; Foça Kaymakamı Abbas Yeşilkuş, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız, Gençlik Hizmetleri Spor İlçe Müdürü Erkan Atik, Ak parti İlçe Başkanı Kadir Özgirgin, CHP İlçe Başkanı Osman Mert, Reha Midilli Turizm Ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Avşar Kurgun, Garnizon Komutanlığı temsilcileri, bazı İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları üyeleri, kurduğu hayır kurumlarında hayatını sürdürenler, adını taşıyan okulların öğrencileri, yakınları, arkadaşları ve sevenlerinin katıldığı bir programla anıldı.



Törene gelenlerin döktüğü gül yapraklarıyla bezenmiş Reha Midilli büstü, kazandığı ödül ve beratlar, fotoğrafları, son şampiyonluğunu göremediği ve cenazesinde de tabutuna sarılı olan Galatasaray bayrağı ile birlikte Kültür Merkezi girişindeki sergi bölümünde yer aldı. Yaşam öyküsünün anlatıldığı "Midilliden Çıktık Yola" ve vakıf tarafından bastırılan Atatürk'ün "Nutuk" kitapları katılımcılara hediye edildi. Açılan "Anı Defteri"ne taziye, anı, öneri ve dilekler yazıldı.

Anma programının ilk bölümünde, Reha Midilli'nin yaşamından kesitler içeren fotoğraflarla hazırlanmış sunum perdeye aktarıldı.



BİR TRAMVAY HATTI YAPMAK İSTERDİ

Çocukluk Arkadaşı Dr. Münip Dinç “Biz 1926-27-28 yıllarında doğanların yaşdaşı, çocukluk ve okul arkadaşı Reha Midilli’yi özlemle anıyorum” sözleriyle başladığı konuşmasını “ömrü vefa etmediği için çok istese de yapamadı” diye nitelediği eserleri hatırlatarak sürdürdü. Münip Dinç; “Yaşlılar evi bahçesinde Foça’nın harika manzarasına hakim bir yerde, bir Açıkhava Tiyatrosu yapmak için çok çırpındı. Olmadı. Eskiden bir traktör vardı. Yeni plajdan Hanedan’a kadar. Yazın turistleri taşıyordu. Deniz kenarından geçmek şartıyla bir tramvay hattı yapıp, o günlerin modern bir tasarımını gerçekleştirmek için çok uğraştı. O da olmadı. Son olarak Doktorlar Sitesi yanında yapılan sondajda önemli miktarda jeotermal su olduğu tespit edilmiş. O bu sondajın devam ettirilmesini, Foça’ya gelenlerin ister sıcak suda ister denizde tatil yapacağı bir tesis yapmak istiyordu. Ömrü vefa etmedi” dedi.



ADI REHA AMCAYMIŞ

İlkokul öğrencisi 10 yaşındaki Tuğçe Güçlüer,

“zorla götürdüler beni,
o deniz kenarındaki pembe küçük okula” mısralarıyla başlayan şiirini
“Öğrendim ki burayı çocukları çok seven beyaz saçlı bir amca yaptırmış.
Adı Reha Amca’ymış.
Okula geldi bir gün. Adımı sordu. Başımı okşadı.
Masalcı amcalara da benziyordu biraz.
Büyüdüm o okulda.
Martı sesleri arasında.
Ay yıldızlı bayrağın altında gururla koştum senin yaptırdığın okulda.
Söz veriyorum.
Cumhuriyetim için bende çok çalışacağım.
Senin gibi Reha Amca” sözleriyle ve ayakta alkışlarla tamamladı.



YENİ ESERLER İÇİN TASVİP EN DOĞAL HAKKIMIZ

Kurduğu vakıf olarak görevlerinin hayata geçirdiği sosyal, sportif, sağlık, eğitim ve diğer hayır kurumları ile uygulamaları yaşatmak, hayal ettiklerini gerçekleştirerek geleneği sürdürmek olduğunu vurgulayan Reha Necla Midilli Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Çelebi, yeni eserleri hayata geçirmek için tam tasvip görmeyi, bürokratik işlemler konusunda kişi ve kurumlardan yardımcı olmalarını beklemeyi en doğal hakları olarak gördüklerini söyledi. Ali Haydar Çelebi; “Üzülerek belirteyim ki merhumun sağlığında biz bu işleri yapmaya çalışırken karşılaştığımız tutum ve davranışlar sabrımızı çok zorlamıştır. İlgisizlik ve yapay engeller kendisini ve bizi bir hayli üzmüştür. Fakat asla yılmadık. Yılmamayı ondan öğrendik. Sonuna kadar Atatürkçü bir insandı. Vakıf olarak bizde bu ilkelere sımsıkı bağlıyız. Hizmet bayrağını asla yere düşürmeyeceğiz. İşte buradayız. Söz veriyoruz. Daha çok çalışacağız. ” dedi.

Çelebi “o her eserine çok değer verirdi. Hepsini ayda bir mutlak ziyaret ederdi. Ancak bir tanesini ayrı tutardı. Her hafta mutlak gider kahvesini orada içerdi” diyerek programda olmamasına rağmen Reha Midilli Anadolu Lisesi Müdürü Ali Öztütüncü’yü kürsüye davet etti.



KÖR REHA

Öztütüncü “lakap ismin önüne geçer. Onun için baba, ağa, kocaman, reis dediklerini biliyorum. Yaptıklarını hazmedemeyenler bir şey daha söylerlerdi. “Kör Reha” dedikten sonra evladı tarafından kör olduğu için ömrü boyunca yan yana görünmek istenmeyen bir babanın hazin öyküsünü anlattı. Öztütüncü öyküyü “Bir gün adam ölüyor. Oğul uzaklardan son görev için geliyor. Miras olarak sadece bir mektup bırakmış. Açıyor mektubu. “Oğul“ diyor mektubunda baba. “Annen doğumda öldü. Seni kucağıma verdiler. Baktım bir gözün yoktu. Öyle büyümene dayanamazdım. Gözümü sana verdim. Hayat boyu utanma sebebin olan gözüm, aslında senin gözün” sözleriyle Reha Midilli’yi çekemeyenleri eleştirerek tamamladı.

FERDİ YARDIM YAPMAZ SOSYAL PROJELERİ DESTEKLERDİ

“Reha Bey ferdi yardım yapmazdı, sosyal sorumluluk projelerini desteklerdi” diyen Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız birlikte gerçekleştirdikleri Ilıpınar Engelli Eğitim Merkezi ve Vakıflar Haftası etkinlikleri öncesi yaşadıklarını anlattı.

MİNNET VE SAYGIYLA ANIYORUM

Necla Ana Yaşlı Evi sakinlerinden Halil Sönmez’in kendi yazdığı minnet dolu şiiri okumasının ardından kürsüye gelen Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ kendisinin de bir Cemil Midilli Lisesi mezunu olduğunu belirterek birlikte yaptıkları başlıca eserleri sıraladı. Demirağ; “Reha Midilli'nin yeri kolay dolmaz. Ama onun kurmuş olduğu vakıf, eserler vermeye devam edecek ve birçok kişiye de örnek olacaktır. Kendisini minnet ve saygıyla anıyorum” dedi.



GÜCÜNE ORANLA TÜRKİYE’NİN İLK ON HAYIRSEVERİ ARASINDADIR

Son konuşmayı Midilli Ailesi adına yeğeni Akın Doğu yaptı. “Türkiye’de gücüne oranla yaptıkları dikkate alındığında ilk on hayırsever içindedir. Ülkesine gücünün çok üzerinde yatırım yaptı. Katkıda bulundu. İdolümüz, dayımız sağlığında servetinin çok büyük bölümünü vakfa bağışladı. Ancak üzülerek söylüyorum ki Foça halkından hiç destek alamadık. Foçalıların katkı ve desteğini bekliyoruz. Çünkü bu vakıf Midilli ailesinin değil Foçalılarındır.”

MİDİLLİ AİLE MÜZESİNİ AÇACAĞIZ

“Yokluğunda 2012 yılında Ilıpınar’daki engelli okulunu hizmete açtık. Yaşlılar evinin asansörünü yaptırdık. Ayda 200 lira olarak 50 öğrenciye burs veriyoruz. Bazı bürokratik engelleri aşar aşmaz Küçükdeniz Sahil Caddesi (Reha Midilli caddesi)’nde ömrünün büyük bölümün geçirdiği evin alt katını Midilli Ailesi Müzesi olarak düzenleyip Foça halkının ve ziyaretçilerinin hizmetine açacağız.”

SEVGİLİ FOÇALILAR BİZE KATILIN

İnsanın bir gün unutulup gittiğini kalıcı olanın eserler olduğunu ifade eden Akın Doğu ”Sevgili Foçalılar. Ne mutlu bize ki dayımız, Reha Amca’mız vardı. Biz onun yolundan yürümeye karar verdik. Sizler de bize katılın. Destek verin. Daha güçlü olalım. Daha güzel eserlere imza atalım” dedikten sonra sözlerini “Reha dayı. Mekanın cennet olsun. Gözün arkada kalmasın. Sonsuza kadar yolundan yürüyeceğiz.” diyerek gözyaşlarıyla tamamladı.



BİR BAHAR AKŞAMI RASTLADIM SİZE

Anma Programı, koronun Reha Midilli'nin çok sevdiği “Bir bahar Akşamı” ve “Şarkılar Seni Söyler” şarkılarını salonu tıklım tıklım dolduran her yaştan katılımcıyla birlikte seslendirmesinin ardından alkışlarla sona erdi.




Seyfi GÜL



2401











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)