ISSN 1308-8483
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ'NDEN TARİHSEL BİR UYARI!.. / Recep BOZKURT
Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 12.6.2013    


DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ'NDEN TARİHSEL BİR UYARI!..

Yalnız ülkemizde değil tüm dünyada üniversiteler, bulundukları toplumların her zaman nitelikli insan kaynakları, akıl ve bilimin ışığında yol göstericileri olmuşlardır. Eğer bu kutsal görevlerini yerine getirmiyor ya da getiremiyorlarsa da bu işlevlerini ve toplumsal sorumluluklarını yitirmişlerdir demektir.

Bölgemizin ışık kaynaklarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleri, Haziran başından itibaren ülkemizde ve dünyada büyük yankılar uyandıran toplumsal gösteriler nedeniyle kamuoyuna açık bir duyuruda bulundu. Noktasından virgülüne kadar katıldığım bu tarihsel uyarıyı, her düzeyde yönetici ve güzel halkımın bir kez daha okuması dileğiyle ben de köşemde aynen yayınlıyorum:

"1-Son birkaç gündür ülkemiz, tarihinde ender görülen toplumsal gösterilere tanıklık etmektedir. Kamuoyunun dikkatini İstanbul Gezi Parkı'nda yapılması planlanan düzenlemeler nedeniyle doğada ve çevrede meydana gelecek tahribata çekmek için başlatılan protesto gösterileri, emniyet birimlerinin göstericilere yönelik orantısız güç kullanımı nedeniyle yurt sathına yayılmış ve ülkenin farklı il ve ilçelerinde yurttaşlar, kendilerine Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmesi ile tanınan ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını kullanarak İstanbul'daki göstericilere destek eylemine başlamışlardır.

2-İfade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarıdır. Kişiler, bu özgürlükler aracılığı ile istek ve beklentilerini barışçıl yollardan yöneticilere ulaştırma imkanına sahip olurlar ve bu yolla siyasi karar alma sürecine katılırlar. İfade özgürlüğünün ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kişilere sağladıkları olanaklar sayesinde demokrasinin, belli aralıklarla tekrarlanan seçimlerle yöneticilerin belirlendiği bir yönetim şekline indirgenmesine de mani olunur.

3-Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 26. maddesinde herkesin, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğu, 34. maddesinde de herkesin önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu belirtilmektedir. Yine Anayasanın 56. maddesinde herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu belirtilmiş ve aynı maddede çevrenin korunması ve geliştirilmesi hem devlet hem de vatandaşlara bir ödev olarak verilmiştir. Bu nedenle, yurt sathına yayılmış gösterilerde yurttaşlar bir taraftan anayasal haklarını kullanırken bir taraftan da çevrenin korunması yönündeki anayasal ödevlerini yerine getirmektedirler.

4-Demokrasi için taşıdıkları yaşamsal önem nedeniyle, ifade özgürlüğüne ve toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına kamusal makamlar saygı göstermelidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre, bu hakka yapılacak müdahaleler, ölçülü ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmalıdır. Ayrıca ve daha önemli olarak, özgürlükçü demokrasilerde, kamusal makamlar, yurttaşların anayasa ve uluslararası insan hakları belgeleri ile güvence altına alınmış hak ve özgürlüklerini kullanmalarını kolaylaştırıcı tedbirler almakla yükümlüdür.

5-Ancak, yurttaşlarımızın geniş katılımı ile gerçekleşen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine karşı, emniyet birimlerince yapılan ölçüsüz müdahaleler, yurttaşların anayasal haklarını kullanamaz hale getirmektedir. Bunun da ötesinde ve daha vahim olarak, emniyet birimlerinin müdahalelerinin zaman zaman yurttaşlarımızın yaşam ve vücut bütünlüklerini tehlikeye sokacak boyuta ulaştığı da kaygıyla gözlemlenmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleri olarak kamu yetkililerine bu durumun bir yetki aşımı olduğunu ve suç oluşturduğunu hatırlatırız.

6-Emniyet birimlerinin, yasaların kendilerine tanıdığı sınırı aşarak gerçekleştirdikleri orantısız güç kullanımı, hizmet kusuru oluşturmaktadır. Bu orantısız güç kullanımı, bazı kişilerin kamuya ve özel kişilere ait mala verdikleri zarar ile haklı çıkarmak mümkün değildir. Emniyet birimlerinin görevi, kamuya ve özel kişilere ait mallara kasten zarar veren kişileri tespit ederek, bu kişileri yasaların çizdiği sınırlar içinde etkisiz hale getirmek ve şiddete başvurmadan anayasal haklarını kullanan diğer yurttaşlarımızın anayasal haklarını güven içinde kullanabilecekleri bir ortamın yaratılmasını sağlamaktır. Bu nedenle, emniyet mensuplarını, gösterilere katılanlara karşı takındığı hukuk dışı tutumdan derhal vazgeçmeye ve görevlerini Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinden olan, insan haklarına saygılı, hukuk devleti ilkesine yaraşır şekilde yerine getirmeye davet ediyoruz.

7-Göstericilere karşı yapılan hukuk dışı müdahalelerde bazı yurttaşlarımız yaralanmış, bazıları ise ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Orantısız güç kullanımı nedeniyle, bu vahim durumun ortaya çıkmasında dahli bulunan emniyet mensupları hakkında-taşıdıkları sıfat ve işgal ettikleri makam ne olursa olsun- gerekli hukuki, idari ve cezai işlemlerin ivedilikle başlatılmasını istiyor ve bu yolla emniyet teşkilatımızın kamuoyu nezdinde sarsılan itibarını geri kazanacağına inanıyoruz.

8-Bunun yanı sıra, yöneticilerin de olaylarla ilgili olarak yaptıkları basın açıklamalarında, toplumu ayrıştırıcı, tahrik edici ve tehditkar ifadelerden kaçınmaları, çoğunlukçu değil, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi yaşatacak, insan haklarına saygılı, sağduyulu, yatıştırıcı ve uzlaşmacı bir söylem kullanmaya özen göstermeleri gerekmektedir. Bu yaklaşım, hukuksal dayanağını anayasa ve uluslararası insan hakları sözleşmelerinde bulunan gösterilerin, barışçıl bir şekilde yapılabilmesi için son derece önemlidir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 05.06.2013"


Gerçek bir üniversiteye ve onun onurlu öğretim üyelerine yakışan bu tarihsel uyarıyı güzel ülkemizin bugün ve gelecekte, barış ve kardeşlik içinde yaşaması ve zarar görmemesi bakımından hayati derecede önemsiyor ve gönülden destekliyorum...


Recep BOZKURT

recboz48@gmail.com


1963











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)