ISSN 1308-8483
MOTOR SESLERİ ARASINDA FOÇA AÇILIMI / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 6.10.2013    


MOTOR SESLERİ ARASINDA FOÇA AÇILIMI

Foça, geçen haftayı Foça dışından gelenlerin iki büyük etkinliği ile tamamladı.

Bunlardan biri Türkiye’de de bir ilk. 83 yılda seçilmiş kadın belediye başkanlarından hayatta ve sağlıklı olanları 1. Türkiye Kadın Belediye Başkanları Buluşması’nda bir araya gelerek siyasette kadının sayısal eksikliğini sorguladılar.

Diğer etkinlik ise yıl içinde bir küçük grupla yöre turu yapan Türk Chopperler’in o zaman kendileri açısından harikulade olarak tanımladıkları Foça’ya yurtiçi ve yurtdışından yüzlerce arkadaşlarını getirerek yaptıkları 5. CCC Festival 2013 Motosiklet Festivali’ydi.

Eski Seyrek Belediye Başkanı, İzmir’in tarihteki CHP’li tek kadın belediye başkanı ve 2014 seçimlerinde Menemen Belediye Başkan Aday Adayı Nurgül Uçar’ın öncülüğünde üç günlüğüne ilçeye gelen kadın başkanların her birinin ayrı öyküleri var. İçlerinde 16 yaşında iken yaşı büyütülerek başkan seçileni, gezmeye gittiği adada kendini belediye başkanı olarak bulanı, hemşire olarak atandığı beldenin motosikletli ebesi iken reis hanımı olanı var.

Geldikleri ve seçildikleri yerler ise tam bir Türkiye Mozaiği.. Konya Yalı höyük, Batman Gercüş, Mardin Derik, Diyarbakır Bismil, Osmaniye, Uşak Eşme, Kırklareli Büyükmandıra, İzmir Karşıyaka, Güzelbahçe, Değirmendere ve Seyrek, Kırklareli Kavaklı, Bartın Kozcağız, Çanakkale Bozcaada, Karaman Yeşildere, Manisa Saruhan Alibeyli, Van Bostaniçi, Muğla Milas Bafa gibi. Doğu-Batı, Güney-Kuzey bir arada.

Toplantılarını halka açmadılar. Tartışmadılar. Tanıştılar. Anlamaya, anlaşmaya çalıştılar. Hatta ana toplantılarını basını bile aralarına almadan yaptılar. Buna rağmen İstanbul’dan, İzmir’den gazeteciler geldiler. Güç verdiler. Türk basınının önemli bir ismi, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu sözde tatilinin bir bölümü için ama belli ki bu toplantıya verdiği önem için Leon Otel’de ve Foça sularındaydı.

Toplantı sonrası yaptıkları açıklamalarda ve birlikte Yekta Kaptan teknesiyle çıktığımız turda söyledikleri tek cümle ve verdikleri tek mesaj vardı. “Kadına değer vermeyene Oy yok”

Onlar 83 yılda seçilmiş 30.000 belediye başkanı arasında yer almış sadece 79 kadın belediye başkanından ebediyete göçenlerden, çeşitli nedenlerle yurtdışına kaçanlardan, hapiste ve hasta olanlardan arta kalan 37 kişiydiler. Kime partisini sorsam “ne önemi var” diyordu. Bizim derdimiz parti değil, Türkiye’de siyasette kadın olmak” diye tamamlıyordu. Ama biliyordum ki aralarında gelmiş geçmiş her partiden, hem de adları kesinlikle yan yana konulamayan, hiçbir yetkilisi bir araya gelip konuşamayan, adeta siyasi düşman partilerin mensupları vardı. Ve gül gibi geçiniyorlardı. Konuşuyorlardı. Şakalaşıyorlardı. Başlarına gelenleri birbirine bazen acı bir gülümsemeyle, bazen kahkahalar atarak anlatıyorlardı. Hatta şakayla karışık son gün aralarından bir de “83 yılın En Güzel Belediye Başkanı”nı seçtiler. Bal gibi anlaşıyorlardı yani.

Nurgül Uçar tam bu noktada gözlerinden ışıklar saçarak diyordu ki “Asıl açılımı biz yaptık. Türkiye’nin dört köşesinde seçilmiş kadınları bir araya getirdik. Birbirinden haberdar ettik. Kadın eliyle, kadın diliyle; konuşmayan partileri yakınlaştırdık, konuşturduk. Türkiye’nin kadın seçilmişlerinin azlığını ortaya koyduk. Eksik Demokrasiyi deşifre ettik. Başta siyasi partiler herkesin gözüne rakamlarla, yaşayanlarıyla “Kadının Adının Olmadığını” soktuk. Bundan sonra yaşadığımız yerlerde kadınların daha etkin rol almaları için çalışmayı, yeni seçilenlere sonuna kadar destek olmayı kararlaştırdık. İşte bu açılım. Bunun adı Foça Açılımı”

Kadın başkanların bir araya gelmesi Foça için de yeni ufuklar demekti. Ayrılırken çoğu Eylül’ün bu kadar güzel olduğunu Foça’da gördüklerini ve bu güzelliği yakınları ve dostlarıyla paylaşmak için birlikte tekrar geleceklerini söylüyorlardı. Sabah kahvesini yudumlarken Orak’a, İncir’e, Fener’e bakıp şiir yazanlar kentlerine Foça’nın yeni turizm elçileri olarak dönüyorlardı.

Aynı tarihlerde Hanedan Tatil Köyü bir başka etkinliği kucaklıyordu. Yunanistan, Almanya ve Hollanda’dan gelenlerle birlikte 1000 dolayında motosikletçi ve ailesi dört yıldır Gümüldür’de yaptıkları festivallerinin beşincisinde adres olarak Foça’yı seçmişlerdi. Onların da eski bir bakan konukları vardı. Kürşat Tüzmen. Oyunlar, konserler, yarışmalar kenti rahatsız etmemek için Hanedan’da ama ihtiyaçlar için küçük gruplar hep Foça’daydı. Sezon sonu bereketi Ekim başında Foça’nın piyangosuydu.

Yüzlerce motosikletin Foça sokaklarında kortej oluşturarak yaptığı gürültülü “Büyük Tur”u az biraz şikayet edenler de, bolca alkışlayanlarda oldu.

Motor sesleri Foça’yı inletirken kadınlar “Foça Açılımı”nı gerçekleştirdiler.

Ve birbirinden habersiz bu büyük buluşmacılar “seneye yine yeniden Foça’dayız” ortak veda sözleriyle yola çıktılar.

30 Eylül 2013


Seyfi GÜL



1980











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)