ISSN 1308-8483
BÖCEKLERE SAVAŞ AÇMAYA GEREK YOK / Tayfun ÖZKAYA
Tayfun ÖZKAYA    
  Yayın Tarihi: 11.10.2013    


BÖCEKLERE SAVAŞ AÇMAYA GEREK YOK


“Benim adım Berk, 13 yaşındayım. Ben böceklerden korkan insanlardan biriyim... Aslında korkudan çok tiksinti. Böceklerin görünümü pek hoşuma gitmez. Bu projeye korkumu yenmek ve öğrendiklerimi çevremle paylaşmak için katıldım. İlk gün biraz ön yargılıydım. Daha sonra ölü böcekleri mikroskopla inceleyeceğimi öğrenince daha çok huzursuz oldum. Buna rağmen böceklerle ilgili temel bilgiler ilgimi çekti... Aynı gün kelebek ve bambus çizerken çok eğlenceli zaman geçirdim. Bugün ise Spil Dağı’na çıktık. Çeşitli böcekleri yakaladık ve fotoğraflarını çektik. Pek çok yeni şey öğrendik. Birkaç saat açık havada oyun oynadık. Ufak bir göletin kıyısında, yüzen yusufçukların fotoğraflarını çektik. Dönüş yolculuğu gürültülüydü. Uzun, yorucu ama güzel bir gündü.” Kısaca BÖFYAP denilen Böcek Farkındalığı Yaratma Projesinin kursuna katılmış bir çocuğun değerlendirmelerini okudunuz. Projeyi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Tezcan, eşi ve onun gibi böcek uzmanı olan (entomolog) Dr. Füsun Tezcan önderlik ettiler. Ancak içlerinde ziraat mühendisleri, eğitimciler, sanatçılar, rehberler de olan geniş bir kadro çalışmalara katkıda bulundu. Elimde Tezcan’lar tarafından yazılmış bir kitap var. Adı: Böcek Farkındalığı Yaratma Yolunda. İsteyenler bofyap@gmail.com adresine bir posta atarak edinebilirler.

Kimyasal ilaçla tarım yapmayı ilke edinmiş endüstriyel tarım bütün bir toplumu böceklere yabancılaştırıyor. Kentliler böcekleri tanımıyor ve gördüğü her böceği yok edilmesi gereken bir canlı olarak görüyor. Çiftçiler de pek farklı değil. Bazıları bir böcek görmesinler, kapıp tarım ilaçları satıcısına gidiyorlar. Çoğu zaman bu böcek bitkilere zarar veren böcekleri yiyen bir böcek de olabiliyor. Bunun için ilaç alıyorlar ve bir dönem sonra asıl zararlı böcekler patlama yapıyor.

Projenin amaçlarını Berk’ten öğrendiniz. Binlerce öğrenci ve hatta öğretmenler bu kurslara katıldılar. Projenin ilginç tarafı fotoğraf, resim, şiir, oyun vb. birçok alanın eğitimde kullanılması ve eğlenerek öğrenme konusunda ilginç bir örnek oluşturması. Umarız bu proje birçok böcek bilimi uzmanının yetişmesine ve her meslekten doğaya duyarlı insanların çoğalmasına katkı yapar. Kitap projeyi, nasıl uygulandığını, katılımcılarda ne gibi etkiler yarattığını anlatıyor. Benzer projeleri yapmak isteyenler ve başarılı bir eğitim çalışmasının sanat dallarından da yararlanılarak, eğlenceli bir tarzda nasıl organize edildiğini öğrenmek isteyenler bu kitaptan yararlanacaktır


Tayfun ÖZKAYA



2315











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)