ISSN 1308-8483
SANDIK BU BELLİ OLMAZ / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 26.11.2013    


SANDIK BU BELLİ OLMAZ

Foça seçim havasına en erken giren ve bu havayı en yoğun yaşayan yerleşim birimlerinden biri. Hava daha önceki seçimlerden biraz farklı.

Yerel iktidarı 25 yıldır elinde bulunduran CHP’de üç aday adayının çıkması, bunlardan ikisinin eski ilçe başkanı ve 10 yıllık belediye başkanı olması, genel kanı olarak bu iki aday adayından birinin aday ve muhtemel yeni başkan olacağı olasılığı işleri hayli karıştırmış görünüyor. Birbirleri hakkında karalayıcı sözler etmeseler de, seçilen adayın arkasındayız deseler de fırtınanın aday belirlemesinden sonra kopacağı tahmin ediliyor.

CHP ilçe örgütü üyeleri daha önce görülmemiş ölçüde bir tercih belirleme zorluğu yaşıyor. Kısa bir süre önce Reha Midilli Kültür Merkezi’nde sözde basına kapalı olarak yapılan, ancak neredeyse konuşulan her şeyin her yere sızdırıldığı genişletilmiş değerlendirme toplantısında İl Başkanı Ali Engin’in konuşmasına tepki olarak bazı üyeler yeni girişimlerde bulundular.

Aday belirlemenin iktidar olunan 25 yılın tamamında olduğu gibi “üye bazında eğilim yoklaması” yani sandık kurularak belirlenmesini isteyen 690 üye taleplerini yazılı olarak dilekçelerle ilçe başkanlığına ilettiler. Bununla da kalmadılar aralarında Orhan Gürer, Özgür Ulu, Ahmet Koldaş, Mehmet Yıldız, Ali Haydar Çelebi, Sedat Eryılmaz gibi isimlerin de bulunduğu 20 kişilik heyetle Ankara’ya Genel Merkez’e gittiler. Genel Sekreter Bilhun Tamaylıgil, Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray ile bir araya geldiler. İfadelerine göre de aday belirlemenin talepleri doğrultusunda yapılacağı yönünde yanıtlar aldılar.

Bu ziyaretlerini, taleplerini hiçbir aday adayının tarafı olmadan sade birer partili olarak yaptıklarını Sedat Eryılmaz’ın açıklamalarıyla Foça kamuoyuna duyurdular.

Görünüşe göre Foça’da seçimin kaderini CHP’nin adayının belirlenmesinden sonra diğer CHP aday adaylarının tavrı belirleyecek. Aday adaylarının bağımsız, ya da başka bir partiden adaylığı söz konusu olursa ya da üyelerin aday belirleme yöntemini beğenmeyip sandığa gitmeme veya başka bir partiye destek verme doğrultusunda hareket etmeleri ihtimali varsayımlar arasında yerini koruyor. Bu durumun hesabını yapan bazı diğer partilerin çalışmalarını her kesimden oy alabilecek adaylar üzerinde yoğunlaştırdığı da bir başka Foça gerçeği.

AK PARTİDEN ALTI ADAY

Ak Parti uzun süren sessizliğini Foça Belediye Başkanlığı’na tam altı aday adayıyla talip olarak bozdu. 20 yıla yakın bir süredir Foça’nın Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’nü yapan Erkan Atik, Devlet Hastanesi eski Başhekimi Salih Keleş, Engelliler Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonu, geçen dönemin milletvekili adayı, Foça Herkülü Tolga Murat Balıkçı, eski ilçe Başkanı Ramazan Genç, Bağarası’ndan emlakçı - çiftçi İrfan Çalışkan ve geçen yerel seçimlerde de başkanlığa aday adayı olan, yörede Jeotermal enerji arama, emlak ve inşaat işleriyle tanınan, Emekli Astsubay Ömer Faruk Tunca seçim arenasına AKP’nin kozları olarak çıktılar.

BBP İTTİFAKA YANAŞMIYOR

Aday adaylığını ilk açıklayanlardan BBP İlçe Başkanı Fahrettin Saç çalışmalarını ve Foça için iddiasını aralıksız sürdüren isimlerden biri. BBP genel başkan ve yönetim kurulu üyelerinin Foça ziyaretleriyle ilçeye verdiği önemi gösterirken, Fahrettin Saç ilçe bağlısı belde mahalle ve köylerde yoğun bir çalışma temposuyla sandığa iddialı şekilde hazırlanıyor. Saç, bir yıl önce sağ partilerle birleşme, birlikte hareket etme çağrıları yaparken, gelinen süreçte “İttifak için artık kapımızı çalmayın. Üyelerimiz ve adaylarımızı bizden koparmaya çalışmayın” şeklinde ifadelerle diğer partilere mesaj veriyor.

MHP SERDAR MERSİN’LE

Hanifi İspirli’nin görevden ayrılmasıyla ne yapacağı merak konusu olan MHP ise ilçede ilk resmi adayı genel başkanının ağzından açkılayarak gündemdeki yerini aldı. Anavatan Partisi’nden bir dönem Belediye Başkanlığı yapan, Serdar Mersin; Demokrat Parti ve Ak Parti adaylığından sonra 2014 yerel seçimlerinde MHP’nin Foça Belediye Başkan adayı oldu. Kimilerine göre efsane başkan olarak anılan, kimilerince yaptıkları eleştiri oklarıyla vurulan kurt siyasetçinin söylem ve eylemleri seçim sürecini mutlaka etkileyecek.

İŞÇİ PARTİSİ YAVUZ EFE’YLE OYLARA TALİP

Yavuz Efe İşçi Partisi’nde aday adaylığı açıklandıktan sonra müthiş bir tempoyla çalışmalara başladı. Bir gün Yenifoça’da, ertesi gün Kozbeyli’de, Gerenköy’de, Bağarası’nda görünen ilçe merkezinde esnaf, memur, vatandaşla sürekli iletişim kuran Efe, ilçe ve ülke şartlarını göz önüne almasını dileyerek herkesten oy talebinde bulunuyor.

DP YARIŞA KATILIM İÇİN BEKLİYOR

Eski Belediye Başkanlarından ve Foça’nın kişiliğiyle en takdir edilen isimlerinden Süleyman Ege ile Bağarası eski Belediye Başkanı Muzaffer Tınaztepe isimlerinin ağırlığı ile faaliyetlerini sürdüren Demokrat Parti henüz açıklamasa da yerel seçimlere Haluk Bozkurt ile gireceğini kafalara yerleştiriyor. DP’nin Aralık başında adayını resmen açıklaması bekleniyor.. Eski popülerliği olmasa da DP, Bozkurt’un kişiliği ve özellikleriyle seçmenin oylarına talip oluyor.

ÇARE ÖZGÜR SANDIK

Foça’da CHP’den kim aday olursa kazanır fikri yaşanan son gelişmelerle tartışılır hale geldi. Kendi içinde yaşadığı aday belirleme şekli bile hesapların yeniden yapılmasına neden olan CHP’de dananın kuyruğu, aday belirlendikten sonra kopacak. Aday adayları ya dedikleri gibi seçilenin arkasından parti için çalışmaya devam edecekler. Ya da partinin bir kez daha iktidarını rüyalarına yerleştirecekler.

Sonuçta sandık son kararın verildiği nokta. İster aday belirlemede, ister başkan, başbakan seçmede isimlerin çıkacağı yer.

Baskı altına alınmadığı, ipotek konulmadığı ve yalan vaatlerle kandırılmadığı sürece, özgür iradenin tecelli edeceği yer.

O yer ki demokrasilerde olmazsa olmaz. Özgür sandıktan ne çıkacağı önceden belli olmaz.


Seyfi GÜL



1822











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)