ISSN 1308-8483
HAYDİ FOÇA FORUM’A / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 15.3.2014    


HAYDİ FOÇA FORUM’A

Çeşitli meslek grupları ve toplumun hemen her kesimini temsil eden üyeleri ile bir süredir faaliyetlerini etkin halde sürdüren Foça Forum grubu adayların vaatlerini dinlemek yerine halkın beklentilerini belirledi. “Nasıl Bir Foça İstiyoruz” başlığıyla bu beklentileri sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmanın yanı sıra, adaylara da gönderdi. Kısıtlı olanaklara rağmen bastırıp azda olsa halka da dağıttı. Bölgenin gizli doğal ve tarihi güzelliklerini keşfe çıkan toplumsal olaylarda tepki koyan, neredeyse her hafta sonu bir yerlerde ağaç diken Foça Forum bununla da kalmadı 16 Mart 2014 Pazar günü saat 14.00’da Reha Midilli Kültür Merkezi’nde halkla adayları buluşmaya çağırdı.

Demokratik Sol Parti Osman Mert’le, Doğruyol Partisi Haluk Bozkurt’la, İşçi Partisi Yavuz Efe ile, Milliyetçi Hareket Partisi Serdar Mersin’le o forumda olacak. Foça’da belki de bir ilk gerçekleşecek. 80’li, 90’lı yıllarda televizyonlarda izlediğimiz lider buluşmalarının bir benzeri halkın canlı katılımıyla yeniden hayata geçecek.

Tabiî ki burada diğer parti adaylarının da olması çok daha güzel olurdu. CHP’den Gökhan Demirağ, gelemiyorsa belki Raşit Dirim, BBP’den Fahrettin Saç, HDP’den Sibel Kalaycı veya Hasan Öztoprak, SP’den Muhammet Ali İbiş ve AKP’den Salih Emrullah Keleş.

Onlar davet edildi mi (bildiride herkes davetli dense de), zamandan tasarruf amacıyla bir başka buluşmaya mı planlandı bilmiyorum, ama bu toplantıda tüm kitlelerin temsilcilerinin görüşlerini ortaya koymasının daha demokratik olacağını kolayca söylemek mümkün. Zaten grup üyelerinin düşünce yapılarının da bu yönde olduğunu biliyorum.

Bir sivil toplum örgütü olarak, Foça’nın geleceği için inisiyatif alan, görüş bildiren, adayları buluşturan Foça Forum üyelerini Foça’da yaşayan bir vatandaş olarak şimdiden kutluyorum. Adayın vaat ettiğinin değil halkın ne istediğinin önemini ortaya koydukları için, partilerin halkı değil, halkın partileri yönlendirmesine yönelik çalışmaları için ve demokrasinin doğduğu kıyılarda katılımcı demokrasiyi yeniden hayata geçirmeye çalıştıkları için.

Yönetenler ve yönetilenler için. Özetle ve konu başlıklarıyla. İşte Foça Forum’un “Bizi yüreklendiren Çanakkale Kent Konseyi’nin onayladığı Seçmen Beyannamesi oldu” denilerek kaleme alınan Foça Seçim Beyannamesi:

Foçalı, yaşamına, doğaya, çevresine, kentine sahip çıkan katılımcı bir halk, katılımcı yönetim ve şeffaf bir belediyenin unsuru olsun.

Kent Konseyi’nde; Foça’nın merkez üç mahallesi ile Yeni Foça, Gerenköy, Bağarası, Ilıpınar, Yeniköy ve Kozbeyli’de mahalle meclisleri kurulsun. Bu meclisler sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşsun.

SAKİN ŞEHİR – Foça; Seferihisar gibi, ama emekliler ve yaşlılar kentine dönüşmeden, gençlerin de hız ve hareket arzusunu da karşılayacak bir “Sakin Şehir (Cittaslow)” olsun.

ÇEVRE – DOĞA – ENERJİ- Termik santral, cüruf tepeleri, demir-çelik fabrikaları, rafineri, gemi söküm fabrikaları, petrokimya üniteleri, Gediz havzasındaki kirliliğin tehdit etmediği, deniziyle, kıyılarıyla, sokaklarıyla temiz bir Foça olsun. Ev ve sokak çeşmelerinden akan su ile deniz suyunun kimyasal ve bakteriyolojik analiz sonuçları halka açıklansın. Ağaçlandırma politikasıyla, hayvanlara sevgiyle yaklaşımıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarından yana tutum belirlemesiyle, katı ambalaj atıklarının geri dönüşümü sorununu ciddiye alan bir yönetim olsun.

SAĞLIK- Foça’nın yaş ortalaması dikkate alınarak daha donanımlı bir devlet hastanesi ve bünyesinde özel bir yaşlı bakım sağlık kompleksi (geriatri) kurulsun.

SANAT / KÜLTÜR / BİLİM- Bilimsel çalışmalar, edebiyat, sinema, tiyatro, dans ve müzik eserleri desteklensin; düzenlenen etkinliklerde Foça’da yaşayan sanatçılar, gençler uzmanlarla birlikte görev alsın. Bir sanatçılar sokağı oluşturulsun. Etkinlikler, festivaller; özgür düşünceli, barış yanlısı, paylaşımcı, kaynaşmış insanlara dönüşmemizi sağlayacak bir kültürel iklime dönüştürülsün.

EĞİTİM / SPOR- Sporun çeşitli dalları aynı ağırlıkta desteklensin. Belediye kaynaklarından salt futbolun yararlanması yerine diğer amatör spor dallarına da olanak sunulsun.

YAŞLILAR / ENGELLİLER / SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYAN KİŞİLER- Yaşlılarımızın, engellilerimizin gereksinimleri düşünülsün, toplumdan ayrı tutmadan yaşamaları sağlansın. Belediye bünyesinde; evde destek ve temizlik hizmetleri sağlayacak bir birim oluşturulsun.

KADINLAR- Kadınların aktif olarak yerel yönetime katılımı sağlansın.

TURİZM- Foça’nın doğal güzellikleri, tarihi dokusu, yerel kültürü, geçmişten gelen kimlikleri korunsun; turizm, küçük işletmelerle “sürdürülebilir turizm” olarak devam etsin.

TARİHİ DOKU / YAPILAŞMA / KENT MEKANLARI- İlçenin tarihi dokusuna, mimarisine sahip çıkılsın. Kimi rant düşkünlerinin, doğal ve tarihsel SİT alanı olmanın getirdiği sınırlamaları aşma amaçlı aldatma çabalarına karşı durulsun. Kent merkezi her yıl gelişen miktarlarda yayalaştırılsın. Tüm Foça sahilleri ücretsiz olarak halkın kullanımına açılsın. Deprem kuşağı üzerinde olunduğu unutulmasın.

EKONOMİ / İŞ / ÇALIŞMA ALANLARI- Üretimin her aşamasında üretici desteklensin, doğrudan tüketiciye ulaştırılması, ekolojik tarım, yerel tohumculuk konuları geliştirilsin, yerel pazarlara yönelinsin, Foça’ya özgü ürünlerin tanıtılması organize edilsin.

ULAŞIM- İzmir ve ilçelerine deniz yoluyla ulaşım sağlansın. İzban’ın yarattığı kalite, ucuzluk ve kolaylığın olumlu, olumsuz katkıları değerlendirilsin.

İLETİŞİM VE ŞEFFAFLIK-Bilgilendirme, paylaşım, örgütlenme, denetim vb. alanlarında katılımcılığı sağlayacak iletişim organları oluşturulsun.

KENT YÖNETİMİNE ÖRGÜTLÜ KATILIM- Yasayla kurulmuş olan Kent Konseyi ciddi biçimde çalışır hale getirilsin.

Yer sorunumuz nedeniyle ana başlıklarıyla değinmeye çalıştığım beyannamenin tamamı Facebook sosyal paylaşım sitesinde “Forum Foça” sayfasında görülebilir.

Foça’nın tüm sorunları ve dilekleri mutlaka bunlar değildir. Ancak girişim öncü bir girişimdir. Forum’da fazlası dile gelecektir.

Haydi Foçalı o salonu o gün dolduralım. İlklerin kenti Foça‘da; Türkiye’ye örnek bir girişimi demokrasi şölenine dönüştürelim.


Seyfi GÜL



3006











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)