ISSN 1308-8483
Foça Saka Balık çorbasıyla lezzet duraklarına katıldı / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 13.5.2014    


Foça Saka Balık çorbasıyla lezzet duraklarına katıldı


İzmir’in turistik ilçesi Foça’da iki genç girişimcinin açtığı yeni bir mekan kısa sürede adeta bağımlılık yarattı. Saka Balık Cafe Bar’da sunulan özel balık çorbası, balığı ve balıkçılığı ile ünlü ilçede bir yokluğu gidermenin yanı sıra, marka olma yolunda hızla ilerliyor.

Ferdi Kapucu(34) ve Volkan Doğruöz(28) adlı iki arkadaşın ortaklığında açılan Saka; Belediye Dükkanları olarak anılan pasajın girişinde yer alıyor. Bir yönü Demokrasi Meydanı’na bakan, masa ve sandalyeleri deniz mavisi renginde, üzeri balıkçı meyhanesini andıran ağlarla ve bu ağlara yerleştirilmiş kurumuş deniz hayvanlarıyla dekore edilmiş. Adına uygun birkaç Saka kafesi, masalardaki çevre tepelerden toplanmış taze papatyalar, gelincikler masa sandalyelerin maviliğine ayrı bir güzellik katıyor. Birkaç adım önünde Foça’nın tarihi ve suyu halen içilen bir sokak çeşmesi yer alıyor. Hoparlörlerinden müşteriyi rahatsız etmeyecek tonda Ege türküleri veya komşu kıyıların rembetiko ezgileri yükseliyor. İki ortağın yanı sıra ikisinin aile fertleri de yoğunluğa göre gelip servise yardım ediyor. Gelen gidenle aile ortamında sohbet ediyorlar.



İki ortak hastalık derecesinde Foça sevdalısı olduklarını, kendileri olduğu gibi çocuklarının da ömür boyu Foça’dan ayrılmayacaklarına inandıkları ve buraya özgü bir şeyler yapmak istedikleri için Saka’yı açtıklarını söylediler.

BALIK ÇOK BALIK ÇORBASI YOKTU

Ferdi Kapucu Foça’nın balığının çok ünlü olduğunu ama nedense yıllardır hiçbir yerde balık çorbası yapılmadığının farkına vararak bu işe giriştiklerini anlattı. Kapucu; “Eh yoksa biz yapalım dedik. İyi ki yapmışız. Gelenler bir daha bir daha gelmeye başladı. Biz de inanamadık ama, yirmi günde müdavimlerimiz oluştu. Çok güzel şeyler, övgüler duyuyoruz. Mutlu oluyoruz. Değişmeyen bir kuralımız var. Balık çorbamızı o sabah Foça Balık Hali’ne gelmiş balıklardan yaparız. Kırlangıç, Adabeyi, Peygamber Balığı, Levrek, Çalağan gibi çeşitlerden olanları alıyoruz. toprak balığı(dip), orta balık ve sığ su balıklarından bir karışım yapıyoruz. Karides’te katıyoruz ve on numara bir lezzet çıkıyor ortaya”



SABAH DENİZDEN NE GELİYORSA MENÜDE O VAR

Ferdi Kapucu çorbasının gölgesinde kalsa da balık çeşitlerini de çok lezzetli şekilde yaptıklarını belirterek; “Her mevsim sardalyamız var. Yöremizin meşhur yoğurtlu kupezini yapıyoruz. Eşek Isparozu, Lidaki, yani mevsimsel ve güncel olarak ne çıkıyorsa menümüzde yer alıyor. Ortağımın buraya yakın mesafede kendine ait bir bahçesi - serası var. Salatamızın içindeki 12 çeşit yeşillik o bahçeden ve neredeyse anlık olarak toplanıp geliyor. Diğer içki ve içeceklerin yanı sıra, isteyene sunmak üzere Foça Taşköy şaraplarını hazır bulunduruyoruz. Burada yine isteyene kızartmasını yapmak üzere bulundurduğumuz Foça’ya ait olmayan tek şey patates. Lakerda’yı da, günlük mezeyi de kendimiz yapıyoruz. Semizotu, deniz börülcesi hep günlük. Ertesi gün gelen aynı şeyleri bulamayabilir” dedi.

Kapucu; Saka’yı haftanın her günü 10.30 dolayında açtıklarını, hava şartları ve müşteri durumuna göre gece 02.30 dolayına kadar açık kaldıklarını sözlerine ekledi.




Seyfi GÜL



2989











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)