ISSN 1308-8483
İYİ KÖTÜ BİR ŞEYLER OLUYOR FOÇA DOLUYOR / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 19.6.2014    


İYİ KÖTÜ BİR ŞEYLER OLUYOR FOÇA DOLUYOR

Foça nihayet yaza ulaştı. Kışı bırakmak istemeyen hava, rüzgarıyla, soğuğuyla, yağmuruyla 10 Haziran’a kadar direndi. 15 Nisan’larda, Mayıs başlarında yüzmeye meraklılar deniz sezonunu açmayı ertele erteleye bir hal oldu.

Bugün 14 Haziran 2014 Cumartesi. Okullar kapandı. Karneler alındı. Evi olanlar için 3 aylık Foça yaşamı başladı. Birkaç günlüğüne, ya da günübirlik gelenler için özel araçlar, midibüsler, otobüsler ve İZBAN trenleri vızır vızır işliyor. Hepsi dolu.

Uzun yıllar sivil trafiğe kapalı tutulduktan sonra açılan “Askeri Yol” esaslı bir onarımdan geçti. Kat kat asfaltlandı. Foça’ya geliş gidişin önemli bir trafik yükünü üstlenmeye başladı. Ancak her iki yanında asfalt bölümden sonra bırakılan derin düşük banketler olası kazaların habercisi gibi. Buraların asfalt seviyesinde doldurulması, özellikle geceleri sürücülerin basit hatalarını telafi edebilir. Can ve mal kayıplarını önleyebilir.

Foça’nın üç sorunlu noktasından birinde de düzenleme başladı. Değirmenlik caddesi üzerinde ESHOT otobüslerinin dönüş noktası olarak kullandığı kavşak daha emniyetli bir hale getiriliyor. Bu hızla Uğur Mumcu kavşağına trafik lambaları, benzinlik önündeki kavşağa da benzer bir düzenleme yapılması çok güzel olacak.

Foça’da bir süpermarket üçüncü şubesini, bir diğeri başka bir markayı satın alarak ikinci şubesini açtı. Büfe, kafe, internet kafe işleriyle uğraşan bir esnaf mekanını eksikliği duyulan büyükçe bir manavla ihtiyaç malzemeleri bölümlerinden oluşan markete dönüştürdü. El değiştirmesine rağmen birkaç market, işleri büyüterek devam ediyor. İzinli izinsiz seyyar satıcılar gün geçtikçe artıyor. Salı pazarı dolu. Yeryüzü Pazarı’na rağbet var. Bağarası pazarına gidenler de var.

SİT nedeniyle izin verilmeyen inşaatlar, yeni imara açılan alan ve merkez dışında temin edilen arsalarla ivme kazandı. Yeni binaların hemen hepsi taş kaplama, havuzlu ve lüks binalar. Müteahhitler Foça’ya ilgiyi değerlendirmek için ev yapmak istiyor. Arsa bulamıyor.

Gerenköy sapağına yapımı projelendirilen büyük bir Outlet bölgenin daha fazla çekim alanı olacağına işaret ediyor. Mağazalarının tamamı Foça mimarisine uygun taş binalardan oluşacak Foça Outlet hem bölgeye hem çevre il ve ilçelerden geleceklere hitap edecek.

İzmir karayolundan Foça’ya kadar olan bölümde kahvaltı bahçeleri, kır evleri, kır düğün bahçeleri, lokanta, restoran ve benzerlerinin sayısı artmaya devam ediyor. Kimi aile işletmeleri kimi şirket. Bölge turizmine önemli katkı sağlamaya başladılar.

Satın alınıp restorasyonu yapılarak yeniden yaşanılan Tarihi Taş Evler ilçenin fotoğraflarını övünçle süslüyor. İki elin parmakları kadar dokunulmayanı var. Onlarda çeşitli sorunları aşıp yeni ve kendisini ayağa kaldıracak sahiplerinin yolunu gözlüyor.

İzmir BŞB’nin büyük katkılarıyla Foça surları tamamlanmak üzere. Özellikle gece kente apayrı bir hava katıyor.

Foça’nın marka isimleri markalarını korumaya yaz kış müdavimlerini ağırlamaya devam ediyor. Yeni açılıp marka olma yolunda ilerleyenler de var.

Buraya kadar her şey güzel. Ama para akışının artmaya başladığı her yerde olduğu gibi Foça’da da sevimsiz şeyler olmaya başladı.

Bir vatandaş sabahın köründe yüksek gerilim hattının en tepesine çıktı. Yürekleri ağza getirdi.

Daha önce görmediğimiz manzaralarla karşılaşmaya başladık. Bir gün izine çıkan erler meydanda birbirine girerken, başka bir gün esnaftan iki genç ellerinde sopalarla sokak ortasında birbirlerine saldırdılar. Gezmeye, dinlenmeye, Foça’yı içlerine sindirmeye gelenlerin fal taşı gibi büyüyen gözlerinin önünde hem de. Tartıştığı bir işletmeci tarafından “Benim mekanımın önünden geçmeyeceksin. Yoksa seni …” diye tehdit edildiğini iddia eden Foçalı vatandaşlar var.

Uyuşturucu satıcıları yakalandı birkaç kez. Tehlike geldi geliyor sinyalleri vererek.

Gerenköy Ilıpınar Kozbeyli bölgesinde sinekleri, kokuyu haber yapmak zorunda kaldık. Dayanılmaz hale geldiğinden. Yukarıdaki güzellikleri sıfırlamaya neden olduğundan

Termik santraller yükselmeye, cüruf dağları büyümeye devam ediyor.

İki ölümlü bir trafik kazası Foça’ya yasa dışı unsurlar mı hakim olmaya çalışıyor şüphesini bırakarak hafızalarda yerini aldı.

Seçim zamanı yapılan bir dernek lokali yıkıldı. Kaçak yapı olduğu için. Onlar da diyor ki. Foça’nın günah keçisi olarak mı seçildik. İlgililer yetkililer etrafı görmüyor mu. Meydandan, sokaklara, parklara, su kemerlerine, Pazar yerine, banka bitişiklerine, tuvalet diye teslim edilip çıkmalarla eklerle çirkinlik abidesine dönüşenlere ve daha nicelerine. Bir bakın diyorlar. Meydan, park, kaldırım işgalleri, kaldırımlara kaçak yapılar, teraslar hatta katlar yerinde dururken. Kanunun kestiği parmak acımaz. Ama, aması var diyorlar.

Akdeniz’in, Ege’nin gelişimini tamamlamış gözde yerlerinden sonra Foça gelişmeye yelken açan, bu arada bir koyup on kazanayım diyenlerin gözdesi olma yolunda ilerleyen bir alan.

Bu alanda şimdiden iyi kötü bir şeyler oluyor.

Ve olan biteni beğensekte beğenmesekte Foça doluyor.


Seyfi GÜL



1963











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)