ISSN 1308-8483
Bir Uyumsuzun Motel Notları’ndan yola çıkarak / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 19.12.2021    


Bir Uyumsuzun Motel Notları’ndan yola çıkarak



Otel motelvari konaklamalar bana ilham veren yerlerdir lakin pansiyonları ayrı tutarım; zira pansiyonun sıkı fıkı ortamı kendi dünyanızın mahremini korumaya pek izin vermez. Otel ne kadar büyükse içinde kaybolmak o kadar kolaydır! Otel odaları düşüncenin fora edilip yalnızlığın özgürce kotarıldığı ortamlar olduğundan, Ahmet Önel’in “Bir Uyumsuzun Motel Notları” kitabı başucuma kurulup heyecanla okunuverdi. Bir rastlantı olsa gerek ben de bir motel odasında okudum kitabı! Tam seyahate çıkarken yetişip yerleşivermişti bavuluma. Heyhat ki bavulumun rengi kırmızı değildi!

Kitabın kapağındaki kırmızı bavula elinizi uzatıp hemen yola çıkma arzunuzu engelleyemeyeceğinize bahse girerim. Yolda olmanın çekiciliğiyle, sabit yerde kök salmanın yerleşikliği arasında ucu açık düşlere daldığım sırada, Ahmet Önel’in satırları motelin sahiciliğinden çıkarıp teatral bir sahneye taşıyor insanı. Sahne canlı cansız nice zengin metafora açık olduğu gibi başka serzenişlere taşıyor sizi. Nereye taşıyor; düş dünyanızın derinliklerine tabi. Kendi dünyanızdaki sessizliği bozan sivriliklerin kitaptaki yazar kimliğinden çok da farklı olmadığını görmek önce biraz şaşırtsa da sonra yavaştan alışık bir hissiyat yayıyor yüreklere. Yazarınki Thomas Hobbes ya da Julio Cortazar dünyasına usulca teğet geçmeler oluyorsa, sizinki de uzak bir akrabanın çocukluk hezeyanı ya da yan komşunun uçkun obsesyonu olabilir! O da olmadı Ben Hur filmini seyrettiğiniz o çok eski sinema salonundaki çocukluk koku ve izlek tadı çıkıp gelebilir, neden olmasın.

Hangi hayali kahramana çarpacağı belli olmayan iç seslerin bütünüyle baş etmeye çalışan roman kahramanı uyumsuz yazarın, gitmek ve kalmak arasındaki çelişkisi okuyucuyu kendi seçeneklerini düşünmeye sevk ediyor. Bununla beraber yazardan beklenen söyleşinin onun kendi dünyasındaki gerilimli hesaplaşmaları açığa çıkarması cengâverce olarak karşılansa da düş gücüne yetişen Anonim Oğlanlar, Yeşil Kedi ve Albay Horoz’lar kendi metaforlarımızı da açık etmemize cesaret veriyor. Kıçı kırık Şapi, Bodur Pire, Patlak Ördek, Kılkuyruk Nizam gibi… Çağrışımların ipi yoktur, neresinden tutarsanız orası sizin ipiniz olur.

Bir kitap üzerine izlenimlerimi yazarken ipucu vermeyi severim, fakat kitabın özetine yeltenen açıklamalardan uzak dururum. Her okuyucu kendi düşsel alanını korumak zorunda; bana göre fazladan müdahaleye gerek yok. “Bir Uyumsuzun Motel Notları” sizin de düşlerinizi fora edeceğiniz açılmaya hazır kırmızı bir bavul olsun.

Ve bugün sevgili Ahmet Önel’in doğum günü; Nice düş dolu keyifli yaşlara Ahmet’ ciğim, iyi ki doğdun, iyi ki varsın.

20 Aralık 2021 / Foça



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


1516











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)