ISSN 1308-8483
Foça’da bedensel engelli olmak ve 29 Mart / Turgay Tezgin
Turgay Tezgin    
  Yayın Tarihi: 14.3.2009    


Foça’da bedensel engelli olmak ve 29 Mart

Önceki gün komşum felçli Saime teyze kendisini hükümet konağına götürmem için ricada bulundu. Kızı ile birlikte gittik. Yasak olmasına rağmen resmi araç park yerine girdim ve onlar arabadan indiler. Park halindeki araçların arasından zor da olsa geçerek merdivenlere ulaştılar. Saime teyze, kızının yardımları ile girişteki bu dik merdivenleri o kadar zor ve o kadar geç çıktı ki…

Bu ana kadar hiç düşünmemiş ve de farkına varmamıştım Foça’da bedensel engelli olarak yaşamanın zorluklarını.

Önce kurumları düşündüm, hükümet konağı dışında, belediye binasının, tadilatı yeni tamamlanan PTT’nin, Telekom’un girişlerinin bedensel engellilerin bu kurumlara girişlerini nasıl olanaksızlıklaştırdığını fark ettim.

Eskifoça, Yenifoça, Bağarası ayırmadan kaldırımsız yollar, varolan kaldırımların uygunsuzlukları, merkezlerdeki dar yollar ve bu yollara gelişigüzel park eden araçlar, sayılabilecek daha bir sürü olumsuzluklar ile Foça’da bedensel engelli olarak yaşamak ne kadar zormuş!

29 Mart ile Foça’da yepyeni bir kent yaşamı başlayacak. Şu anki yaşam tamamen değişecek. İlk aklıma gelen köklü değişiklikler; dört tane olan belediye hizmet binası bir tane olacak; iki tane olan otogar bir tane olacak; üç tane olan küçük sanayi sitesi bir tane olacak, bu örnekleri çoğaltabiliriz. Ancak, yeri gelmişken temennilerime de değinmeden geçmek istemiyorum; ilçe genelinde küçük küçük dağınık haldeki tüm okullar da bir kampus içine toplanmalılar. Ayrıca, tüm ilçeye hitap edebilecek yer ve kapasitede donanımlı bir hastane açılmalıdır.

Evet bu yeni oluşumlar için yeni alanlar yaratılmalıdır ve inşaatlarına en kısa sürede başlanmalıdır. Konumu itibariyle en uygun bölge sanırım Bağarası olacaktır. Ama, önemli olan bu inşaatların yapımı aşamasında bedensel engellilerin unutulmaması gerekliliğidir.

Bu yeni başlayacak kent yaşamı içinde en önemli yeniliklerden birisi de Eskifoça, Yenifoça, Bağarası, Yenibağarası, Kozbeyli, Yeniköy, Ilıpınar ve Gerenköy yerleşimleri arasında çalışmak zorunda olan toplu taşıma araçları olacaktır. Bu araçların da bedensel engellilerin kullanımına uygun olması gerekiyor.

Foça Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve hükümet başta olmak üzere tüm devlet ve özel sektör kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin bu yeni süreçte ortak çalışabilmesi çok önemlidir.

Dileriz 29 Mart günü belediye başkanı olacak adayımız, yeni kurulacak olan Foça’nın kent yaşamını en olması gerektiği şekilde inşa edebilir.


Turgay Tezgin



1976











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)