ISSN 1308-8483
FOÇA VE GÜNCELE DAİR / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 18.5.2009    


FOÇA VE GÜNCELE DAİR

Şehremini’ni aradığı gün ayrılmıştık Foça’dan. Vatandaşlık görevimizi bu kez mutlak katılmak gereğine inanarak zevkle, gönülden yaptık. Sırf bu gaye ile ailemizin iki ferdi, beş yüz kilometre ötelerden gelerek yerel yönetime ilişkin tercihlerini yaptılar. Seçme hakkını aynı zamanda görev bilerek sandığa koşan Foçalıları, özellikle yaşı hayli ilerlemiş olanları oy kullanma kuyruğunda görünce kilometrelerce yolu kat ederek de olsa bu görevi yapmanın önemine bir kez daha inandık. Seçime katılma oranının oldukça yüksek olduğu açıkça fark edilen bu seçimde, beklemekte zorluk çekenlere sıralarını verdikleri için kuyruklarda saatlerce bekleseler de, sandık civarında gözlemci olarak bulunan parti mensuplarının sık sık dalaşmalarına şahit olsalar da, oy kullanmaktan vazgeçen kimsenin olmaması belki de yöremiz insanına daha has bir özellik. Sonuçta İzmir ve Foça başkanını ve meclis üyelerini seçti. Seçmen görevini yaptı. Görev sırası seçilenlerde.

…..

Uzak kalsak ta Foça’da olan biteni takip etmekten kendimizi alamıyoruz. Memleket haberlerine ne kadar özenle ilgi gösteriyorsak, özel olarak her gün Foça’da ne var ne yok diye ayrıca araştırma gereği duyuyoruz. İçinde olunduğunda belki hissedilmiyor olsa da uzaktan bakıldığında dolu dolu yaşanan bir yer Foça. Başka kentlerde havanın uygun olmadığı özellikle soğuk, yağmurlu günlerde herkes gibi kapalı mekanlara, evlere tıkılı kalıyoruz. İnsanların dar çevrelere, oyun masalarına esir olduğunu görüyoruz. Oysa Foça’da kar yağsa bile her türlü havada mutlak dışarı çıkıyoruz . Balıkçı barınağı inşaatı ne alemde, İngiliz Burnu’nda yeni bir şey var mı, Leon’un önünde kalamar çıkıyor mu benzeri bahanelerle tabana kuvvet yolları uzatmalar, Beşkapılar’ın önünde, bağrımıza deli deli vuran rüzgarda hasta olmayı göze alarak Foça turlarından vazgeçmiyoruz. Sabah yürüyüşlerinde aşina olduğumuz yüzleri görürüz diye etrafa bakındığımız oluyor uzaklarda.

Kültür merkezindeki sosyal ve sanatsal etkinlikler, Marsilya yolculuğuna çıkan Kybele, Ege Masterler turnuvasına zaferle başlayan Foça Masterleri, Frankfurt’tan sonra İzmir Kitap Fuarına da onur konuğu olarak katılan sevgili yazar büyüğümüz Tarık Dursun K, Ceyhun Atuf Kansu ödülünü alan Süreyya Berfe ve Foça’yı yaşam mekanı olarak seçmiş, aynı havayı solumaktan bile mutluluk payı çıkardığımız pek çok kişi ile ilgili haberler bir an önce dönme isteğimizi kamçılıyor.

……

Nazım Hikmet;

Analardır adam eder adamı
Aydınlıklardır önümüzde duran
Sizi de bir ana doğurmadı mı
Analara kıymayın efendiler
Bulutlar adam öldürmesin

Nevzat ÇELİK;

Yeşildir artık yüreğinde kara bulut
Bugün anneler günü annem beni unut

dizelerini yazalı hayli zaman geçse de memlekette yaşanan acıların pek değişmediğini söylemek yanlış olmasa gerek. Yılın her gününü annelerin, babaların, sevenlerin, sevilenlerin kısaca değer verdiklerimizin günü kabul etmekle birlikte katliamlara maruz kalmış, canını, cananını, yarini, yaranını kör kurşunlara vermiş analarımızı ayrıca anmak, ulaşılabilecek mesafelerde ise yanlarına koşmak şart oldu bu yıl. Mardin’den düşen ateşin acısını yüreğimizde paylaşarak, insana kıymanın bu kadar kolay olmasını anlayamadan, en güzel hediyeyi parayla satın alınamayan güzelliklerden seçip annelerimize uzatmalı, yüzlerinde o hep özleyen, hep seven edayla gülümsediğini görmeliyiz.

…..

Türkan SAYLAN Hoca;

Son günlerinde bile baş koyduğu kutsal amaç nedeniyle aramalara, soruşturmalara maruz kaldı. Yine de başını eğmeden, yolundan dönmeden hem tedaviye hem mücadeleye devam etti. Son isteğini "Kız öğrenci sayısının 36 binden 100 bine çıkarılması, Türkiye'deki her köye bir okul ve her kasabada kız öğrenci yurdu yapılması” olarak vasiyet etti. Sonra 'bana düşen tüm görevleri yerine getirdim, ölüme hazırım' sözleriyle ve de uğruna hayatını adadığı fikirlerin doğum günü olan 19 Mayıs’ta dünyaya veda etmek istercesine ayrıldı aramızdan. Yeni Mardinler olmaması için, çağdaş kafalarla, özgür ve çağdaş bir ülke için eğitimin hele hele kız çocuklarının eğitiminin ne kadar önemli olduğunu gözümüze gözümüze sokarak ayrıldı Türkan Hoca. Yaptıkların miras, yapmak istediklerin görev olarak kalanların omuzlarında artık Rahat uyu.

…..

Sağlık sorunları nedeniyle geçirdiğim ufak operasyon sonrası “geçmiş olsun” dilekleriyle ulaşan tüm arkadaşlara, dostlara, büyüklerime, küçüklerime teşekkür ederim.

Foça’da baharı yakalamak ve yaşamak umuduyla.


Seyfi GÜL



1931











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)