ISSN 1308-8483
Foça’nın “Hızlı Gonzales”i / Turgay Tezgin
Turgay Tezgin    
  Yayın Tarihi: 20.6.2009    


Foça’nın “Hızlı Gonzales”i













Foça’nın geçmişinde “Traktör” yada “Çek-Çek” denen bir araç vardı. Ve bu aracın sevilen şoförü “Hızlı Gonzales” namıyla anılan Haşim Coşkun.

Haşim Coşkun’u geçtiğimiz günlerde kaybettik. Geride dört çocuk, sekiz torun ve acılı bir eş, ve de gezi traktörüne binmiş, onunla fotoğraf çektirmiş yerli ve yabancı turistlerin çektikleri ve ona küçük notlarla gönderdikleri yüzlerce anı fotoğrafını bıraktı.

Dün oğlu Şaban, bu fotoğraflardan bir kısmını gösterdi bize, nostaljik duygusal anlatımlarıyla yıllar öncesine giderek.

1951 yılında on bir yaşında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden Haşim Coşkun, otuz yıla yakın Foça Belediyesi’nde çalıştı. Gezi traktörü ile özdeşleşen, traktöre binenlerin onu aradıkları bir dönemden sonra emekliye ayrıldı. O ayrıldıktan çok kısa bir süre sonra Foça’nın o günlerini yaşayanlarda güzel anılar bırakan
gezi traktörü de hizmetten kaldırıldı.

Şaban ve tanıdığımız bazı kişilere gezi traktörünü sorduk, hiç kimse neden kaldırıldığını hatırlamıyor ve herkesten tek temenni “keşke tekrar seferlerine başlasa”.

Güney kentlerine gidenler bu gezi araçlarını yollarda içleri dolu olarak görmüşlerdir. Benim bildiğim Ortaca’da merkezle köyler arası dolaşıp durmaktadır mesela.

Avrupa’nın ve Amerika’nın birçok kentinde de hizmet vermektedir gezi vagonu tarzındaki bu tür araçlar.

Dilerim Foça’da da tekrar seferlerine başlar.



Turgay Tezgin



2550











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)