ISSN 1308-8483
Velespitçilerle 65 km. / Gündüz Akagündüz
  Yayın Tarihi: 9.9.2009    


Velespitçilerle 65 km.


Kaç zamandır etkinliklerine katılmayı istediğim Ege Pedal Gurubu’yla düzenli olarak yaptıkları bisikletle gezi programına katıldım...

Cumartesi sabah 09.00’da buluşma yerine gidene kadarki “acaba”larımı pek önemsemeyerek, gece boyu giysisinden, aksesuarına hazırlığımı yaptım ve renkli, kasklı, sabahın köründe güler yüzlü bu velespit gurubuna duhul oldum… Bisiklet üzerinde hayatında en fazla 5 km. yapmış biri olarak velespit grubundakilerin güzergahı açıkladıkları “Sasalı’ya gidiyoruz” 15 km, oradan da “Seyrek” 5 Km. sözlerini duyunca başımdan aşağı kilometreler döküldü. Ama ön-arka-alt-üst bilumum bacak kaslarımı, o güzelim tendomlarımı, minüslerimi, psikolojimin kosinüsünü sınamak istiyorsam eğer, başka yöntem yok. Yaşamadan, denemeden, bilmeden, emek harcamadan nasıl aşarım kilometreleri….

“Emek” oturulan yerden düş kurmakta harcanan emekle az biraz küçücük farklı. Yol almak için pedalı çevirmek gerekiyor, başlangıçta, devamında, sonrasında, habire o pedal çevrilecek.

O kadar da otomobil, scooter, atv, tekne, fayton, papuçlarım gibi araçları kullanmakta becerikli biri olsam da, çocukluğunda bisikleti olmayıp ancak 30 yaşında bisiklet edinen ve o gece bisikletiyle yatmak isteyen, çok da bisiklet direksiyon becerisi olmayan biri olarak kimseyi çiğnemeden yol almalıyım. Pedal basmaya devam…

Özel bisiklet parkuruna araçların girmemesi için yan yana dizilmiş bariyerleri ortalayıp illa ki arasından geçmeliyim. Silahlı atış takımındayken 200 metreden 12’ye isabet ettirmek bile daha kolaydı benim için… Pedal basmaya halen devam. Yavaş gidip grubun ritmini bozmayacak, hızlı gidip gruptan kimseyi asfalta alaşağı etmemeliyim.. Pedal basmayı unutmamalı tabii ki.



Kollarımdaki kan dolaşımının akış hızına, belimdeki lumbargonun cayırtısına, dilimin ne kadar uzayabileceğine kadar bir sürü farkındalığım oldu. Pedal çevirmeye devam, kaçış yok… Scuba dalışta bir palet vuruşu nötr yüzerlikte yaklaşık 3 metre yol kat ettirebilirken ve bu tür detaylarda dikkatli biri olmama karşın kilometre başına kaç pedal çevirdiğimi bilmiyorum. Ne sayacak ne soracak halim yoktu, cılkım çıktı…. Harcanan “emek” kondisyon, koordinasyon, kafa gücü, kol gücü, kas gücü gibi (“k” harfiyle devam edecek olursak) ...ıçınızın da gücü... Onca yıl saklayıp, koruduğum, altından yumuşak minderleri eksik etmediğim bu özel bölgemin kendimi sınamada bunca emek konusu olacağını hiç düşünmemiştim. Kocca kocca velespitlere neden o kadar küçücük sele yaparlar anlamam ki… O nadide bölgemdeki ağrıyan yerin pozisyonunu değiştirdikçe ağrımayan yerlerde ağrımaya başladı. Pedala bas ki tez varasın, pedala bas ki …ıçı kurtarasın…..

Geldik “bedel”e….. hele ki bu bölümde uzuuuun uzuuuun yazmak isterim deeeeee …. …ıçımın üstüne bir oturabilirsem…..

“Sonuç” 65 KİLOMETRE PEDAL ÇEVİRDİM….. Karşıyaka, Kaklıç, Seyrek, Süzbeyli, Kuş Cenneti, Karşıyaka….



65 kilometre, 65.000 metre, 65.000.000 cm, 650.000.000 milimetre. Milimetrelerin bu kadar yakın, kilometrelerin bu kadar uzak olduğunu ve gittiğim yere (kendimi götürmemi anlıyorum da) altımdaki o pedal canavarını da götürmem gerektiğini; yokuşu çıkınca denizi görmeyeceğimi, tam tersine ilerde bir yokuş daha olduğunu anlayacağımı bisikletle kendimi sınamayı yaşamadan anlayamazdım. Sonuçta Türkiye’nin tüm yollarının pürüzsüz, pütürsüz, tırtıksız olması gerekir. Hatta tüm yolların hep yokuş aşağı olması tercihimdir.

En önemli “sonuç”lardan bir tanesi fizyo-sağlığımı, psiko-sağlığımı korumakta gösterdiğim özeni …ıçımın-sağlığını da korumakta göstermeliyim. Bu …ıç ağrısından kurtulmanın tek bir yolu bir kez değil hep bisiklete binmek, her gün işe giderken, gidebileceğim her yere bisikletle gitmek…. Bu ağrıdan biraz olsun kurtulmak için tek çözüm…. BİSİKLET KULLANMALIYIM…. GİDEBİLDİĞİM HER YERE BİSİKLETLE GİTMELİYİM…. Ne kadar çok “yere”, “kişiye” bisikletle ulaşırsam o kadar az ağrıyacak …ıçım(ız)…. Petrol fiyatlarının artmasına karşı petrol devlerini boykot edelim mailleri göndermekten daha katılımcı ve yararlı bir çözüm… En sevdiğim aracım velespitim olsun…. Üstelik çoook ekonomik, sağlıklı….. küresel ısısız…. çevreye zararsız….

YAPABİLİYORUZ… YOLA ÇIKMAK İSTEYİNCE…. DENEMEK İÇİN YOLA ÇIKINCA….. DENEYİNCE…. (kendimize, yapabilirliğimize, çevremize, insana, topluma, yaşama dair) FARKINDALIĞIMIZ ARTTIKÇA YAPABİLİYORUZ…….



Şerif’e, Alper’e, Günay'a, Mehmet’e, Kağan’a, Çiğdem'e, Mehtap'a, Berk'e, Abdullah'a, Evrim'e, Birol'a,Yusuf’a, İsmail'e, Yüksel'e……………………… 65 km. boyunca artçılıkları - öncülükleri ve yan yanalıklarıyla eşlik etmelerine, sohbetlerine, güler yüzlerine, bisiklet yoldaşlıklarına teşekkür ediyorum…..


Dip Not: O keyifli günün gecesi… Uykudayım…. Halen pedal çeviriyorum…

O keyifli günün ertesi… Sohbetteyim… Halen pedal çeviriyorum…

Son Not: Ege Pedal’ı sevdim.. Bisikletimi seviyorum.. Halen pedal çeviriyorum, ….ıçımın ağrısı çoook azaldı…… petrol dev-le-rine selamlarımla, bisiklet kullananlara sevgilerimle…….



Bisiklet turunun ve katılımcılarının tüm fotoğraflarını izlemek, yüksek çözünürlüklü olarak bilgisayarınıza indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.
http://picasaweb.google.com.tr/GunduzAkagunduz/ Velespitcilerle65Km#


Gündüz Akagündüz

www.gunduzakagunduz.com


2277











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)