ISSN 1308-8483
Otlu Şifa Böreği / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 9.2.2007    


Otlu Şifa Böreği


"Yeni yılın, yedinci haftasının, yedinci gününde yedi çeşit ottan börek-pide türü taam (aş) yapıp yemek pek şifalıdır" der eski kadın ulemalar. Yedi vakitlik ömür katılırmış can-ı ömre, eğer yenilir ise her yeni senede.
En az 7 çeşit olacak şifa böreğinin otu. (Her birinden en az 100'er gram kadar.)
1-Isırgan otu
2-Pazı
3-Ebegömeci
4-Gelincik
5-Tarakotu
6-Arapsaçı
7-Yoncaotu veya labada



Ayrıca, Bir demet taze soğan (7-8 adet)
250 gr. lor
100 gr. Kopanisti (keçi peyniri) veya İzmir Tulum peyniri (en iyi kalitesinden)
Bir su bardağı sıvıyağ
Bir fiske tatlı kırmızı biber
2 Adet yumurta
150 gr. yoğurt
Çörek otu ve Susam (Birer yemek kaşığı kadar)
5 Adet yufka



Hazırlanışı:
Bütün ot çeşitlerinden birer avuç olması yeterlidir. Bu şifalı böreğimizin asıl amacı; Bedenimizi şifalandırmasıdır. İnsanoğlu, henüz bitkilerin gerçek meziyetlerini idrakten yoksundur ne yazık ki!
Eski insanlar, doğanın bu yeşil yüzünü çok iyi kullanmışlardır. Haricen kullanımı da Lokman Hekimin defterinde uzun listeler oluşturmaktadır.
Neyse, biz gelelim Şifa böreğimizin tarifine... Otlarımızı ayıklayıp, bol suyun içinde (bir kaşık tuz atarak) bekletiyoruz. Kumu temizlendiğinden emin oluncaya kadar yıkıyoruz. İncecik kıydığımız taze soğanları bir tencerede az miktar sıvıyağda öldürünce, üzerine yine ince kıyılmış otlarımızı ilave ediyoruz. Kavurma işlemi 5 dakika sürmelidir. Ateşten aldığımız ot tenceremizin içine kırmızı biber, lor, kopanisti veya İzmir tulumu peynirimizi ve bir yumurtamızı kırıp iyice karıştırıyoruz. Yağın yoğunluğu isteğe bağlıdır!

Tuzunu da isteğe bağlı kullanıyoruz. Yufka ve peynirler tuzludur, o yüzden hiç tuz konmayabilir. Bir yufkayı dörde bölüp bir ucuna hazırladığımız otlu içten koyup önce rulo yapıyor, daha sonra çiçek gibi kıvırıyoruz. (gül böreğine benziyor) Önceden yağladığımız fırın tepsimize diziyoruz. Diğer bir kasede yoğurt, sıvıyağ ve bir yumurtanın tamamını iyice çırpıyoruz. Bu karışımı şifa böreklerimizin üzerine sürüyoruz. Fırına atmadan önce, susam ve çörekotlarını da serpip 200 derecede 40 dakika pişiriyoruz.

Afiyet-i şifalar olsun.

Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4482











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)