ISSN 1308-8483
Muhteşem bir Konser…. / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 12.10.2009    


Muhteşem bir Konser….



Geçenlerde Sitemiz Foça Foça’da Güher-Süher Pekinel kardeşlerin İzmir’de 10-11 Ekim tarihlerinde konser vereceklerini okuyunca hemen bilet aramaya koyuldum. Zar zor iki bilet buldum. Konser yeni açılan Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte gerçekleşti.

Önce sanat merkezinden kısaca söz edeyim. Oldukça büyük bir bina. (Binanın çevresi yeşillense, çiçeklense hatta müzisyen büstleri veya İzmir’e özgü arkeolojik objeler yerleştirilse bina daha sevimli ve sıcak görünebilir) Bina Güzelyalı semtinde. Konser salonunda ahşap çalışmalar ağırlıkta olduğu için sıcak bir atmosfer var.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nı Benjamin Wallfisch isminde genç bir şef yönetiyor. Orkestrada kadın müzisyenlerin çokluğu dikkatimi çekti, sevindim.

Pekinel’ler, uluslararası müzik dünyasında çok tanınmış ve başarılar kazanmış sanatçılar. Kendilerine özgü yorumları eleştirmenler tarafından olağanüstü diye değerlendiriliyor. Dünyanın her yerinde çok önemli şeflerle, başarılı orkestralarla verdikleri konserleri; CD’leri var. Alman TV kanalları tarafından çekilmiş üç DVD filmleri bulunuyor. Onların bu olağanüstü kariyerleri kolay olmamış. 6 yaşında başlayan ilk konserlerini diğerleri takip etmiş. Paris ve Frankfurt’taki müzik eğitimlerinden sonra New York’da Claudio Arrau ve Leon Fleischer gibi efsane piyanistlerle çalışmışlar. Birçok yarışmada birincilik almışlar. Bunları yazarken benim nefesim kesildi. Onlar disiplin, özveri ve kararlılıkla müzikli yollarını sürdürmüşler. Ve efsane şef Herbert von Karajan’ın onları davet etmesiyle başlayan, ünlü orkestralarla birlikteki konserleriyle süren, uluslararası kariyerlerine ulaşmışlar.

Ünlerine rağmen alçakgönüllü iki insan. Sahnede devleşiyorlar. Bu konserin gelirini, 16-17 yaşlarında iki genç müzisyenin desteklenmesine bırakmışlar. Destekledikleri bir diğer proje ise: İstanbul Gebze’de Türk Eğitim Vakfı’nın kurmuş olduğu, Türkiye’nin her yöresinden seçilmiş üstün yetenekli çocukların okuduğu özel yatılı vakıf okulu olan “TEVİTÖL” bünyesinde, finansmanını üstlenerek kurdukları ve her geçen gün büyüyerek gelişen “Müzik Bölümü”dür.

Pekinel’ler Bach ve Francis Poulenc’ın eserlerini yorumladılar.

Son bölümde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası şefleri Benjamin Wallfisch yönetiminde Çaykovski’nin 5 nolu Senfonisi’ni icra ettiler.

Eve dönerken mutluyduk. Yıllardır dinlemek istediğimiz Pekinel’leri nihayet İzmir’de yakalamıştık. Hem de çok başarılı bir orkestra ve güzel, temiz, uygar bir mekanda.


Zuhal ÖZÜGÜL



1978











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)