ISSN 1308-8483
NİNE ( DOKUZ) / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 6.3.2010    


NİNE ( DOKUZ)


Daniel Day- Lewis - Guido Contini
Marion Cottillard - Luisa Contini
Penelope Cruz - Carla Albanese
Judi Dench - Liliane La Fleur
Kate Hudson - Stephanie Necrophuros
Nicole Kidman - Claudia Nardi
Sophia Loren - Mamma

YÖNETMEN - Rob Marschall
SENARYO - Anthony Minghella/ Michael Tolkin
MÜZİK - Maury Yeston

Bir film yapmak üzere olan Yönetmen G.Contini çok sancılı bir dönem geçirmektedir. Kafasında bir konu ve film planı olmasına karşın, bunu bir türlü gerçekleştirememektedir. Bunun sıkıntısını yaşamaktadır. Çevresindekiler ona, çok anlayışlı davranır. Zaten çoğu kadındır. Her biri onun için bir anlam ifade eder. Çok saygı duyduğu karısı Luisa, bir türlü terk edemediği metresi Carla, ilham kaynağı Claudia, giyim tasarımcısı ve dert ortağı Liliane, gazeteci Stephanie, çocukluğunda tanıdığı bir fahişe olan Fergie ve annesi. Ancak hepsinin ondan bir beklentisi vardır. İşte bu durum onu boğmaktadır. Daha birçok nedenden dolayı bir türlü “MOTOR” diyemez.

Bu film İtalyan Yönetmen Federico Fellini’nin “Otto e mezzo” (Sekiz Buçuk) filmine duyulan hayranlığın, yine bir yönetmen olan Rob Marschall tarafından vurgulanmasıdır.

1960 yıllarının en önemli yönetmeni Fellini her filminde aynı sancılı dönemi yaşarmış. Sonunda yarattığı filmler o zamanlar dünyada heyecanla beklenir ve izlenirdi. “Sekiz Buçuk”u 1963 yılında çevirmişti. Onlar Yeni Gerçekçi (Neo-realizm) akımının üyeleriydi. Savaşın, işsizliğin, kapitalizmin birey üzerindeki derin etkilerini beyaz perdeye aktarıyorlardı.
Yaşamında karısı olan sinema sanatçısı Giulietta Massina çok başarılı bir oyuncuydu. “La Strada” filminde Gelsomina rolünde bir palyaço kadını canlandırır. Fellini onun rolünü, her şeyi bağışlayan, sevgi dolu bir kadın olarak gerçekleştirmişti. Hatta Meryem Ana gibi, der eleştirmenler.


“Nine”da da karısı Luisa, Guido’nun metresini ve diğer çapkınlıklarını görmezden gelir. Fakat film çeviremediği için isyan eder. Yani kocası için sanatını askıya asmış fedakar bir kadın.

Evli olan metresi Carla ise sevgisini intihar ederek sonlandırmak ister. Ancak kurtarılır.

Yönetmen daha fazla dayanamaz. Devam edemeyeceğini anlar ve ortadan kaybolur.

“Nine”da muhteşem müzikler ve koreografi izliyoruz. Tüm oyuncular şarkı söylüyor ve dans ediyor. Dört dörtlük sanatçı bunlar. Penelope Cruz bir söyleşide gülerek “ayaklarımın kanadığını, bacaklarımın uyuştuğunu hissettim” diyor. Benim en beğendiğim İtalia isimli şarkı ve koreografisi oldu.

Yönetmen Contini iki sene sonra tekrar başlamaya hazırdır. Cinecitta stüdyolarından kararlı bir şekilde girer. Koltuğuna oturur ve “ MOTOR” der.

Yönetmen Antonioni “sanatçı çağının ilerisinde olmalı” demiş. Ne büyük bir sorumluluk!

“Nine”da Contini yaratmak için, Daniel Day-Lewis de onu canlandırmak için deyim yerindeyse kıvranıyor.

Sonuçta bu film, gözünün, kulağının pasını silmek isteyenlere önerilir. Bu arada “Sekiz Buçuk” da izlenirse hoş bir hatırlama olur.



Zuhal ÖZÜGÜL



2529











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)