ISSN 1308-8483
KEMANINI AĞLATAN ADAMIN ARDINDAN / Tülin DURSUN
Tülin DURSUN    
  Yayın Tarihi: 2.4.2010    


KEMANINI AĞLATAN ADAMIN ARDINDAN

O'nun kemanından çıkan sesle tanışmam bir rastlantıydı.

Otoyolda yaptığım hızı kesecek, beni biraz olsun yavaşlatacak bir radyo müziği ararken karşıma çıkmıştı. Adamın adını bile duymamıştım...

O günden sonra araba kullanırken hep o kanalı açık tuttum.

Farid Farjad!

1938 Tahran doğumlu. Tahran Müzik Konservatuarı mezunu. Yıllarca ülkesinin Senfoni Orkestrasında görev aldı. Fars Müziğinin en büyük emekçisi. Dünyaca ünlü "ANROOZHA" (Günler) adı altında beş albüme imza attı.

Sanal alemde arkadaş olduğum Farid Farjad; Türkiye'de çok sevildiğini, takdir edildiğini bildiğinden değişik kentlerimizde konserler vermek üzere geldi.

Antalya-Diyarbakır-Adana'dan sonra İstanbul'da karşımdaydı işte...

Oturduğum koltuk "O"nu ve karısı Mitra'yı sahneden avuçlayacakmışım gibi yakındı. Gözlerine baktığımda her ikisinin de beraberliklerinden doğan mutluluğu, vatanlarından ayrı olmanın burukluğunu hissedebiliyordum.

Keman sesi beni uzaklara taşıdı. Evreni gezdim.

İlk bölümde "Usta"nın piyanistliğini karısı Mitra yaptı.

İkinci bölümde Los Angeles'ın büyük piyano ustası Armen Aharoia sahne aldı...

Armen Aharoia!

Tek kişilik muhteşem orkestra!

Savaşı – barışı – onuru – coşkuyu – aşkı – hoşgörüyü – baharı - hüznü bir anda yakaladığım inanılmaz dinletisiyle konser salonundakileri ayağa kaldırdı.

Mitra flütüyle kendi bestesi "FREEDOM"u seslendirdiğinde baskı altında olan bir ülkenin kadınlarının yakarışları, isyanları, umutları üstümüze elbise gibiydi sanki. Halkının çığlıklarını duymayan iktidarlara bildiğimce saydım, sövdüm.

Türkülerimiz çok güzeldir. "Domdom Kurşunu"nu herkes bilir. Bu türkünün bu kadar güzel olduğunu ancak onun sihirli parmaklarından notalara dökülünce anladım...

Bir keman, piyano veya flüt konserinde sahne dekorunda bir yavanlık olur hissi vardır bende. "Acaba piyano tuşları ışıklı olsa? Kemanistin giysileri daha mı çarpıcı olmalıydı? Flüt çalan belki de daha renkli olmalıydı?

Simsiyah bir sahne perdesi. Yer parke. Kuyruklu, siyah bir Yamaha Piyano...

Yetmişiki yaşında Farid Farjad. Keman elinde yaylanırken sağ dirseği kemanın üzerinde. Sol omuz çökük. Bir rahatsızlığı var sanmayın! Parmaklar ince-uzun.

Keman onunla ağlıyor, onunla coşuyor. Her parça finali verdiği selamdan anlıyorsunuz. O dimdik, gururlu, onurlu, sevgi dolu bakışlı...

"O" bir keman virtüözÜ. Dünya tanıyor, biliyor, seviyor.

"O"nun aklı ülkesinde...

"Bu dinletiden sonra evlerinize vardığınızda ülke halkımın özgürlüğü için dua edin." Diyor.

O ülkesini seviyor. O ülkesi için çalıyor...

Bizler de onun sağlığı için dua ediyoruz...

31.03.2010 İSTANBUL


Tülin DURSUN



1811











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)