ISSN 1308-8483
ÇEVRE BİLİNCİ / Zeynep Ayşe EDİRNE
  Yayın Tarihi: 29.7.2007    


ÇEVRE BİLİNCİ

      Sabahın erken saatinde henüz bakir olan kum ve deniz. Ayak izleri bile değmemiş kumsal, hiçbir teni sarmamış deniz. Bekliyorlar öylece...

      Tatil, hep eğlenme, dinlenme ve stres atma zamanıdır. Oysa tatil, aynı zamanda bedensel yenilenmedir. Kumsalda yürümek, tuzlu suyun içindeki minerallerin, vücuda verdiği fayda. Güneşin ve denizin huzuruyla deliksiz uyunan uyku; bu duygunun vücuda verdiği haz. Bu değil midir bedenin yenilenmesi?

      Tatil için seçtiğimiz yerde, doğanın güzelliğine, çevrenin temizliğine dikkat ettiğimizi düşünecek olursak, iğneyi önce kendimize batırdıktan sonra, çuvaldızı batırmak için kişi yada kişiler arayalım

      Denizi ve çevreyi temizlemek değil, kirletmemek önemlidir. Çocuklarımızı çevre konusunda eğitmek, denizi ve kıyılarını temiz tutmalarını amaçlamak görevimiz değil mi? Belki de çocuklarımıza bunları aşılamaya çalışırken, kendimiz de bir şeyler öğrenebiliriz belki. Herkes yaşadığı yeri nasıl bulmak istiyorsa, öyle bırakmalı.

      Başka Foça yok.

      Foça'nın her yerinden denize girilebilme imkanı sunulmuşken misafirlerimize... Yıllardır boş kalan, terk edilmiş duygusu yaratan sahil şeridinin, günümüze plaj olarak taşınması gerçekten önemli bir proje değil mi?

      Foça'yı Foça halkından çok, tatile gelenler kirletmekte. Elindeki şişeyi, poşeti sahilde bırakıp, içtiği sigaranın izmaritini kuma saplayıp, akşamları kafaları çektikten sonra, şişeleri denizin içinde patlatıp, orada oynayan çocukların canını acıtabileceğini düşünmeden, kumsalı zararlı materyallerle doldurup, dönüp arkasına bile bakmadan gittikten sonra, ''bu sahil ne kadar kirli'' demek, yerel yönetime suç bulmak, serzenişte bulunmak, ahlaki bir davranış olmasa gerek.

      Yerel yönetim, bu tür davranışlar karşısında birtakım yaptırımlar uygulamak zorunda mı kalmalı? Foça'ya gönül vermiş olan çevre dostlarının birleşerek oluşturacakları huzur timleri bu misyonu üstlenmeli midirler acaba?

      Sadece Foça halkının ve gelecek misafirlerin rahat edebilmeleri için, sahil şeridinin hemen her noktasını iskelelerle halkın hizmetine sunan yerel yönetim, bunun karşılığında sadece kişilerden, çevre, deniz ve kumsal temizliğine önem vermelerinden başka ne isteyebilir ki?


Zeynep Ayşe EDİRNE



1782











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)