ISSN 1308-8483
Pardon! AB’ye nereden giriliyor? / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 28.11.2010    


Pardon! AB’ye nereden giriliyor?

Son üç gündür Foça’da bir grup kadın “oldukça hızlı” yaşadı. Avrupa Birliği üzerine değişik konuların işlendiği bir dizi seminere katıldı. Bazı konuşmacıların düşünceleri bizleri hayrete düşürdü. Bazılarını ise yorumsuz dinledik. Cumartesi günü Gülsün Hanım (Bilgehan) geldi. Yine kadınlar dinleyicilerin çoğunluğunu oluşturdu. Zaten Gülsün Hanım da vurguladı. “Avrupa Birliği Projesi kadınlara daha çok özgürlük, eşitlik getirecek” Eh, o zaman biz de kaçırmayız. Erkekleri daha sonra nasıl olsa “ite kaka” yola getiririz. (mi?)

Gülsün Hanımın konusu partilerimizin AB’ye nasıl baktığı. Ancak ben CHP’nin nasıl baktığını merak ederdim. Bu konuyu, bizler sormadan, özeleştirisini de yaparak anlattı.

Konuyu iyi bilen bir kişi. Alçak gönüllü. Avrupa Birliğine giriş(!) üzerine benim düşüncelerime yakın ifadeleri kullanınca, oh rahatladım.

Türk’ün aklı sonradan gelir ya benim de aklıma bir iki soru geldi. Şimdi sorayım bari. Acaba Avrupalılar Türkiye’ye nasıl bakıyorlar? Bir de onlardan dinlemek isterim. Hiç ağzında gevelemeden…

Hükümet yetkililerinin sırtını yepeşleyip, “devam edin iyi gidiyorsunuz” diyerek, ama kendi aralarında, kapı arkalarında korkuyla kafa sallamadan. Ülkemizde olup bitenleri saf saf “vallahi biz bilmiyorduk” diye geçiştirmeden. Almanya’da 1933-1945 yılları arasında yaşanan vahşet için de “biz görmedik, duymadık” demişlerdi. Oysa duysalar, görseler, söyleseler 6 Milyona yakın insan ölmezdi.

Onların asıl korkusu 70 milyonun “bavul hazır” beklemekte olduğu, “giriş”ten 3 saat sonra, çoluk çocuk, dolma börek, yaşlı genç, ülkelerinde arzı endam etmeleri. Akrabaları tarafından bağırlarına basıldıktan sonra, mavi gözlerinde kıvılcımlar çakan yetkililerin ellerine teslim etmeleri. Nasıl uğraşacaklar bu kadar insanla? Nasıl doyacak karınları? Kendi halkını besleyemezken…

İşin bir de Türkiye ayağı var. Ülke, onlarla aynı yaşam seviyesine nasıl gelecek? Milyarlarca Avro harcansa bile kalkınması mümkün olabilecek mi?

Ah Avrupa oyalama bizi boş yere!

Yeniden Gülsün Hanıma dönersem. Acaba bir soru daha sorabilir miyim?

Gazetelerde okuyor, tartışmalarda dinliyoruz CHP’lilerden. “Komisyon kurduk, rapor hazırlıyoruz, üzerinde çalışıyoruz” gibi açıklamalar duyuyoruz. Bunlar o kadar çoğaldı ki, inşallah bizlerin, bu ölümlü dünyada, sonuçlardan bir haberimiz olur. “Arkası yarın, bizden ayrılmayın, son dakika” söylemlerine dönmemesini canı gönülden dilerim.

Sonuçta, Avrupa’yı ağzımızdan düşürmüyoruz ama “Bülbülü altın kafese koymuşlar ah vatanım demiş” Her şey yerinde yaşanınca güzel…


Zuhal ÖZÜGÜL



1614











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)