ISSN 1308-8483
UZUN BOYLU ESMER ADAM / YOU WİLL MEET A TALL DARK STRANGER / Zuhal ÖZÜGÜL
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 28.1.2011    


UZUN BOYLU ESMER ADAM / YOU WİLL MEET A TALL DARK STRANGER


USA/ İSPANYA 2010

Yönetmen : Woody Allen
Senaryo : Woody Allen

Alfie : Anthony Hopkins
Helena : Gemma Jones
Sally : Naomi Watts
Roy : Josh Brolin
Greg : Antonio Banderas
Charmaine : Lucy Punch
Dia : Freida Pinto

63cü Cannes Film Festivalinde Woody Allen, “neden filmlerde çok sık görünmüyorsunuz?” sorusuna, “ ben romantik kahramanları canlandırmak, güzel kadınları sevmek istiyorum. Ama artık yaşlandım. Hoşuma gitmiyor”, diye yanıt verir. Filmden sonra gazeteci onun nasıl bir şaka yaptığını anlıyor. Kendinden bir yaş küçük olan Anthony Hopkins’e neden yaşlı çapkın rolünü veriyor acaba?

Sanatçı kadrosuna bakınca en yeteneklileri topladığını görüyoruz.

Olaylar Londra’da geçiyor. Alfie’den başlayalım. Yaşını başını almış, bolca parası olan bir emekli. Ancak yaşlılığı kabul etmiyor ve 40 yıllık eşinden boşanıyor. Ve genç bir hayat kadınına (aptal sarışınlardan) demir atıyor. Güya ona erkek çocuk doğuracak diye ümit ediyor yaşına başına bakmadan…

Karısı Helena bu terk edilmişliğin üstesinden, bir falcının yardımıyla(!) gelmeye çalışıyor. Falcı yalnız Helena ve Alfie üzerine konuşmuyor, kızları Sally, damat Roy için de kartları okuyor. Sally’cik çocuk istiyor. Mutsuz. Kocası Roy yazar olduğunu sanıyor. Her an esin gelebileceği(!) için çalışmıyor. Sally çalıştığı galerinin sahibi patronu Greg’e yakınlık duymaya başlıyor.

Kısacası hepsi bir arayış içindeler ama ne aradıklarını bilmiyorlar.

Roy karşı penceredeki Dia’ya âşık oluyor. Kitabı için yaptığı “hinlik” de açığa çıkınca moraller sıfıra iniyor. Artık hepsi bir çıkmazın içindedirler.

Woody Allen önceki filmlerindeki psikiyatr yerine falcıyı seçmiş bu filmde. Haydi hayırlısı.



Naomi Watts’a değinmeden geçemeyeceğim. Hem güzel, hem sade bir kadın. Oyunculuğu ise tam puan alıyor. Az mimik ve jestlerle o kadar çok şey anlatıyor ki.

Falcıdan medet uman Helen’i canlandıran Gemma Jones’u ise, genç olsun yaşlı olsun her kadının onu, duygudaşlık (empati) yaparak izlemesi iyi olur. Herkesin başına gelebilir.
Josh Brolin çok farklı rollerin üstesinden gelen bir sanatçı. Başarısız bir yazarı başarıyla canlandırıyor.

Yönetmen, insanların aptallıklarını evire çevire yüzlerine vuruyor. “Komik duruma düşersiniz ha” diyor.

Onların geleceklerinin nasıl şekilleneceğini izleyiciler tahmin edebiliyor. Mucize bekledikçe (nereden geliyor?) böyle sürecek herhalde.

İyi seyirler


Zuhal ÖZÜGÜL



2168











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)