ISSN 1308-8483
KENT MÜZESİ / Recep BOZKURT
Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 16.3.2011    


KENT MÜZESİ

Müzeler; tarih boyunca insanlığın gelişimini en güzel kanıtlayan ve bu gelişimi belgeleyen bulguları bilimsel olarak saklayan ve koruyan mekanlardır.

İçinde bulundurdukları eserler ve işlevlere göre de isimlendirilirler: Arkeoloji Müzesi, Bilim ve Teknoloji Müzesi, Foça Çıkarma Filosu Komutanlığı’nın Foça Belediyesi’nin de katkıları ile oluşturduğu Beşkapılar yakınındaki Askeri Deniz Müzesi gibi…

Dünyada giderek önem kazanan ve bir kentin gelişim tarihinin vazgeçilmez öğelerinden olan Kent Müzeleri de bugün, insanlığın en değerli ve en gurur verici ortamlarıdırlar. Bunlar kentlerin belleğini güçlendiren, ona özgün bir kimlik kazandıran, onu gelecek kuşaklara ileten kurumlardır.

Bu tür müzeler; bir kentin tarihini başlangıçtan itibaren alıp toplumsal, ekonomik, kültürel ve çevresiyle günümüze taşımakta; kentle ilgili her tür veriyi bir araya getirmekte; bunları bilimsel olarak korumakta ve halkın yararına sunmaktadır.

Bu mekanları gezip görenler ilgili kent ve yöresini yeniden keşfetmekte; kentlerinin kültürel değerleri ve mirası hakkında bilgilenmekte; gerçek bir kentli olmakta; köklerine sımsıkı sarılıp geleceğe güvenle bakma gücünü kazanmaktadırlar.

Ne güzeldir ki, Kent Müzeleri ülkemizde giderek yaygınlaşmakta hatta Bursa Kent Müzesi gibi Dünya Üçüncülüğü unvanını kazananlar bile bulunmaktadır.

Foça’nın bir kültür kentine dönüştürülmesi çalışmalarında atılacak adımların en önemlisinin Kent Müzesi olacağına inananlardanım, Yerel Yönetim, bu konu için zaman yitirmeden kolları sıvamalıdır, derim.

Turizm sektörü içinde Kültür Turizmi, son yıllarda giderek önem kazanan, çok rağbet gören alanlardan birisidir. Turistlerin kültürel değerlere olan ilgisinin odak merkezlerinden olan Kent Müzeleri’nin varlığı kentler için çok önemli bir kazançtır.

Bu güzel ilçede Kent Müzesi oluşturulabildiği takdirde kuşkusuz, iç ve dış turizm de yeni bir ivme kazanacaktır.

Arkeolojik Park Alanı olarak düşünülen alanda, Eski Foça Evleri’nden esinlenerek Foça Taşı’ndan yapılacak; içi Foça merkez ve köylerinden toplanacak kültürel malzemelerle doldurulacak olan böylesi bir müze, Foça’ya ne de güzel yakışacaktır…

Müzeler, geleceğe doğru gürül gürül akan kültür pınarlarıdır. Yeter ki değerini, yararını anlayıp bu tür mekanları güzel ilçemize kazandıralım.

Gelecek kuşaklar bundan onur, gurur ve kıvanç duyacaklardır…


Recep BOZKURT

recboz48@gmail.com


2180











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)