ISSN 1308-8483
Foça’dan Anlık Duygular / M. Gülderen Sütçüler
  Yayın Tarihi: 2.7.2008    


Foça’dan Anlık Duygular

Babacığım, hani sen ölmeden on beş gün kadar önceydi. Son defa konuğummuşsun evimde. Ne sen biliyordun, ne ben, ne de hiç kimse… Bir yudumcuk rakı içirmek istemiştim sana da, annem aniden yanımızda bitip, engel olmuştu. Çok da kızmıştı bana. Elbette kızacaktı. Hiç hasta bir insana rakı içirilir miydi? Çılgınlıktı benim yaptığım. Ama sen işaret etmiştin rakı bardağını. Bir yudumcuk içeyim ne olur der gibi, işaret parmağını zorla yukarı kaldırıp, gözlerinle anlatmıştın derdini. Biraz daha gelmemiş olsa annem balkona, yani bir iki dakika gecikmiş olsa, keyifle içecektin o minicik son yudumu. Belki içemeyecektin bile. Çok istemiştin içebilmeyi. Keşke dinlemeseydim annemi o anda.

Nerden aklıma geldi şimdi o an? Ege’nin kıyısında bir ordu evindeyim. Yemekte balık var ve bir duble de rakı duruyor masada. İçtiğim her yudumu, senin içemediğin o küçük son yuduma sayıyorum bu kere daha.

Sağlığında Foça’ya düşmüş müydü yolun hiç? Çok güzel bir sahil kasabası Foça, ordu evi de denizin tam kıyısında. Tayin olan denizci personel için düzenlenen bir veda eğlencesi var yan bölümde. Tayin olanların isimleri ve tayin yerleri okunuyor. İsmi okunanlar veda konuşmalarını yapıyorlar… Bir deniz piyade yüzbaşının son cümlesi: “Yolu Çanakkale’den geçen herkesi bekliyorum, hoşça kalın…” Sanki senin ismin de okunmuş gibi geldi bir ara, yok öyle bir şey tabi ki. Tayin olduğun zamanlar geldi aklıma. Haberi alır almaz hiç vakit kaybetmeden önce avizeleri söküşün, sonra hep birlikte mutfak malzemelerini gazete kâğıtlarına sarıp, kolilere dolduruşlarımız. Günlerce, denizi gören kiralık ev arayışların ve sonunda buldum diye sevinçle gelişlerin.

Evimizden, arkadaşlarımızdan, öğretmenlerimizden ayrılma hüzünlerimizi, yeni yerler görecek, yeni arkadaşlar ve öğretmenler edinecek olmanın heyecanlarını yeniden yaşadım sanki bu kısacık zamanda…

Dolunay var bu gece… Işıl ışıl denizin üzeri… Ve zaman o zaman değil, şimdiki zaman…

Haziran 2008 – Eski Foça


M. Gülderen Sütçüler

www.megulce.web.tr


3599











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)