ISSN 1308-8483
FOÇA’NIN GELECEĞİ TURİZMDEDİR… / Recep BOZKURT
Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 16.8.2011    


FOÇA’NIN GELECEĞİ TURİZMDEDİR…

Dünyanın en büyük sosyal, kültürel ve ekonomik olaylarından biri turizmdir. Savaşlara, çatışmalara, ekonomik krizlere rağmen insanlar yine de gezmek, eğlenmek, dinlenmek, öğrenmek, spor yapmak ve sağlıklı olmak isteği ile yer değiştirmektedirler. Örneğin, geçen yıl bir milyara yakın insan turizm olayına katılmış, bir trilyon dolara yakın para harcamıştır.

Olağanüstü rakamlara ulaşan bu paydan geçen yıl ülkemize düşen 25 milyon 850 bin 971 turist, 22 milyar dolardır. (Keşke Foça turizmi hakkında kesin istatistikler olsaydı onları da yazabilseydim. Bu konuda tek istatistik, Foça Turizm Müdürlüğü’nce ve yalnızca Turizm merkezine uğrayanların kaydının tutulduğu sayılar var ki, örneğin: 2009 yılı için tespit edilen sayı 2053 yerli turist, 2005 yabancı turist. Toplam: 4058, gerçek sayılar bu olabilir mi?!.. 23-24 Temmuz 2011 günleri Foça sapağından geçen araç sayısı 37 bin. Bunların çok büyük bir bölümünün Foça'ya geldiği ve her araçta ortalama üç kişi olduğu varsayılırsa, gerisini siz hesap edin!.. Yerel Yönetim, yıllara göre bu istatistiki çalışmayı acilen ve mutlaka yapmalıdır.)

Ulusal ve uluslar arası düzeyde kazandığı boyutları ile yatırım ve iş hacmini geliştiren, üst düzeyde gelir ve istihdam yaratan, sosyal ve kültürel yaşamı yakından etkileyen Turizm Sektörü, bugün, kalkınmış ülkelerin bile ekonomik geleceği için umut olan sektörlerin başındadır.

Durum böyle olunca bu büyük olaya kim ya da hangi ülke kayıtsız kalabilir ki?..

Peşrevi fazla uzatmadan gelelim Foça’ya.

Foça gibi doğal güzellikleri, tarihi eserleri, uzun ve güneşli günleri, uygun iklimi, temiz denizi, kolay ve güvenli yaşamı ile iç ve dış turistin ısrarla aradığı yörelerin bu büyük olguyu oluruna bırakması mümkün mü?..

Peki; Foça, bugün turizmden hak ettiği payı alıyor mu?..

Unun, şekerin, yağın var olduğu bir yerde arzu edilen lezzette helva yapılıp ve hakça paylaşılıp yeniliyor mu?..

Foça’da varlığından onur ve gurur duyduğumuz askeri birlikler olmasa, kışın ekonomik yaşam nasıl olur?..

Kış aylarını da kapsayan turizm projelerini gündeme getirmenin zamanı gelmedi mi?..

Bu soruları gönül rahatlığıyla yanıtlayıp, gerekli özeleştiriyi yapmadan Foça’da turizmin gerçek boyutları ortaya çıkmaz.

Bir kez daha yineliyorum: Foça’nın geleceği turizmdedir…

Akıl, bilim ve bu güzel ilçenin konumu bunu gerektiriyor.

Ama öncelikle ve ivedilikle yapılması gerekenler var.

-Foça, tarihi birikimini, bugüne kadar korunan doğal yapısını, plansız yapılaşmaya asla kurban etmemelidir. Bundan dolayı tez elden daha güzel ve yeni bir Koruma Planı yapılmalıdır.

-Şu anda büyük bir kısmı toprak altında bulunan Antik PHOKAİA mutlaka gün yüzüne çıkarılmalı ve uluslar arası bir yat limanı yapılarak FOÇA, eskiden olduğu gibi yine Anadolu’nun dünyaya açılan bir kapısı durumuna getirilmelidir.

-“Büyük Foça Arkeo-Kent Projesi” daha fazla gecikmeden hayata geçirilmelidir.

-Eski Foça evlerinin tümüyle ayağa kaldırılabilmesi için sahipleri mutlaka desteklenmeli ve bunların turizme açılmasının yolları aranmalıdır.

-Denizi, sokakları, evleri, iş yerleri ile “Çok Daha Temiz Bir Foça” için Belediye hiçbir özveriden kaçınmamalıdır.

-Her bilinçli turistin hemen her gittiği yerde aradığı Kent Müzesi ile Foça’nın hafızası olacak yazılı, görsel, işitsel hemen her dokümanın, kitabın, belgenin içinde bulunduğu KENT ARŞİVİ, daha fazla zaman yitirmeden oluşturulmalıdır.

-Eğitim, Kültür ve Sanat, tüm güzelliklerin anasıdır, mayasıdır. Bu üçlünün, Foça’da yaşamın bütün alanlarına sokulma çalışmaları aralıksız sürdürülmelidir.


Sonuç:

Bu eşsiz ilçede doğal, kültürel ve tarihsel doku bozulmadan ekonominin canlanması, işsizliğin önlenmesi büyük çapta turizmin gelişmesine bağlıdır ve bu alanda ne yapılsa azdır.


Eğitimci-Yazar


Recep BOZKURT

recboz48@gmail.com


1533











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)