ISSN 1308-8483
Şarkılar ve Biz / Ceren DAĞLI
Ceren DAĞLI    
  Yayın Tarihi: 18.12.2011    


Şarkılar ve Biz

Geçen gün çok sevdiğim bir şarkıyı dinlerken düştü aklıma şarkılar...

Aslında bizi anlatmaz mı en çok sevdiğimiz şarkı; en çok dinlediğimiz, kendimize en yakın hissettiğimizdir. Mevsimi yoktur bu şarkının, hep ama hep dinlenir.

Sonra dostluk arkadaşlık şarkıları da hayatımızın önemli bir yerini kaplar veya arkadaşlarımızla severek dinlediğimiz eşlik ettiğimiz şarkı anıya dönüşür çoğu zaman. Her duyduğumuzda o şarkıyı dostlarımız canlanır gözümüzde. Dostlarımızın en çok sevdiği şarkılar aklımızdadır, duyduğumuzda hep duygulanırız.

Bana göre her şehrin de şarkısı farklıdır. Mesela şarkılar bize şehirleri hatırlatır; şarkılar vardır sadece o şehirde anlamlanır.

Sonra eski şarkılar 45’likler ve niceleri bir yandan eskiye götürürken bizleri, bir yandan da kendimizden bir şey bulmaz mıyız? Sadece filmlerle gündeme gelen şarkılar dilimize dolanmamalı; birkaç ay sonra gene geçmişin tozlu raflarına kaldırılmamalı bence. Ufak bir araştırmaya dayanarak söylüyorum o kadar güzel eski şarkılar var ki tekrar tekrar dinlenilmeyi bekleyen..

Şarkılar var gözlerimizi dolduran, şarkılar var bir anda neşe kaynağımız olan.. Eski yeni fark etmiyor aslında... Hep şarkılar var kulağımızda.. Bazen bir otobüste giderken radyoda duyuyoruz, bazense herhangi bir sokaktan geçip giderken duygulandığımız şarkıları... Sonra şarkıların anlamları çok şey anlatır çoğu zaman kim bilir belki de yazan kişinin ne anıları saklıdır bizim 3-5 dakikada dinlediğimiz melodilerde... Bu açıdan bakınca da çok şey anlatır şarkılar; kim bilir onu yazan içindekileri belki de bu yolla dökmek istemiştir... Aslında her şarkının bu yönden de baktığımız da saklı pencereleri, gizli bahçeleri var... En önemlisi ruhsal açıdan büyük bir emek var şarkılarda; yazan da duygulanınca ya da duygulanırken yazıyor, söyleyen de duygu katıp önümüze sunuyor... Yani şarkıyı sadece dinlemek değil birkaç açıdan düşünmek gerekiyor bana kalırsa... Büyük usta Aziz Nesin'in de şu dizelerde anlattığı gibi:

insanlar gider şarkıları kalır
şarkılar var uzun
yüzyıllar dolanır
şarkılar var kısa
söylendiği yerde kalır
şarkılar var benim şarkılarım
söyletmezler içimde kalır.

Aslında şarkıların uzun hikayeleri var.... Şarkılar söyleyenleri yazanları ölse de şarkılar kalıyor ve de kim bilir içimizde söyleyemediğimiz şarkılar var belki de... Bazen fark etmesek de şarkılar çoğumuzun hayatında büyük bir yer kaplıyor, önemli olan erken fark etmek bence bunu.... Fark etmeden yaramızı kanatacak olan da yaramıza merhem olacak da bir şarkı oluyor bazen.. Bu da ilginç bir durum şarkıların gözü kör olmalı mı bu da tartışılası bir durum oluyor :)

Bugün pazar hadi en çok sevdiğiniz şarkıyı ya da radyoyu açın, müziğin tadını çıkarın; mutlu pazarlar.


Ceren DAĞLI



1754











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)