ISSN 1308-8483
FİLM ÖNERİLERİ / Zuhal ÖZÜGÜL EMEK SİNEMASI YIKILMASIN!!


İçinde Yaşadığım Deri (La piel que habito)
Acımasız Tanrı (Carnage)
Gölgeler... ">
Zuhal ÖZÜGÜL    
  Yayın Tarihi: 15.1.2012    


FİLM ÖNERİLERİ


EMEK SİNEMASI YIKILMASIN!!


İçinde Yaşadığım Deri (La piel que habito)
Acımasız Tanrı (Carnage)
Gölgeler ve Suretler
Büyük Çöküş (Margin Call)
Çizmeli Kedi

İÇİNDE YAŞADIĞIM DERİ

Pedro Almodovar ve Antonio Banderas’ın yıllar sonra birlikte çektikleri bir film.

Bir araba kazasında yanarak ölmekten son anda kurtulan eşini, yanıklardan oluşan görüntüden kurtarmak için yeni bir deri yaratmak üzerinde çalışan estetik cerrahı Dr. Roberto Ledgard’ın (Antonio Banderas) yaşamından 6 yıllık bir dilimi anlatıyor. Ölen karısının ardından kızını da kaybetmiş, şüphe ve intikam saplantıları delilik derecesine varmıştır. Vera (Elena Anaya) tutsağı ve deri çalışmalarını üzerinde denediği güzel bir kadındır. Film ilerledikçe, olaylar zincirinin halkaları tek tek açıldıkça Vera’nın dehşet verici bir intikamın kurbanı olduğunu görüyoruz.

ACIMASIZ TANRI

Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John Reilly, ACIMASIZ TANRI’nın “bomba” ekibi. Ekip başı da Roman Polanski. Bu filmi İsviçre’de ev hapsindeyken planlıyor. Konu basit. Uygarlık. Nerede, kim, nasıl uygardır? Film New York’da geçiyor. Özgürlük, demokrasi, uygarlığın beşiği sanır bazıları bu ülkeyi. Yaşayan insanlar da elbette uygardır. R.Polanski 80 sayfalık ve 79 dakikalık bir filmle böyle olmadığını anlatıyor.

Başta, uzaktan kavga eden iki çocuğu görüyoruz. Kitapların, resim kataloglarının, duvarda tabloların olduğu sade döşenmiş bir odada dört kişi içten muhabbetteler. Çocukların ebeveynleri. Bir kahve ikramını geri çevirmeyen Cowan’lar (Kate Winslet ve Christoph Waltz) tekrar odaya dönerler. Muhabbet biraz hızlandı. Aman kelimelere dikkat. Öteki alınıyor da.

Bir kadeh içkiyle sürdürüyorlar tartışmayı. Herkes bir rahatladı. Ağzına geleni söylemeğe başladı. Eşler birbirlerini suçluyor. Ön yargılar açığa çıktı. Ve dört kişi “katliama” başladı. Biz izleyiciler, bazen kendimizi birinin veya ötekinin yerine koyuyoruz. Bazen de kahkahalara gülüyoruz. Film, baş başa kol kola yürüyen çocuklarla sona eriyor.



GÖLGELER VE SURETLER

1963 yılında Kıbrıs’ta Türklerle Rumlar arasında başlayan olayları anlatıyor.Karagöz oynatıcısı baba ve kızı (Settar Tanrıgüven ve Hazar Ergüçlü) köylerinde kendilerini artık güvende hissetmedikleri için, kente gitmek için yola çıkarlar. Önce, tanıdıkları Veli’ye(Osman Alkaş) sığınırlar. Bu köyde de işler yolunda gitmemektedir. O zamana kadar komşu olan, yan yana oturanlar kışkırtılarak düşman hale getirilirler. Bunlar, Rum polislerden cesaret almaktadır. Yönetmen Derviş Zaim çok yalın ve anlaşılır bir dille, insanların istemedikleri halde şiddete, suça bulaşabileceklerini anlatıyor. Perdenin arkasındaki gölgeleri gösteriyor.“Taş kafa” savaş kışkırtıcıları bile bir düşünür belki. Sonuçta kazançlı çıkan ne Rumlar ne de Türklerdir. Belki İngilizler…

MARGİN CALL

Yine kuvvetli bir kadro bu filmi sürüklüyor. Sayalım: Kevin Spacy, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci, Demi Moore ve diğerleri.

2008 yılının bir yaz gününde, New York’ta büyük bir bankanın (Lehman Brothers’i hatırlayalım) kapısından “ölüm komandoları” girmektedir. Bunların görevi işten atılanlara haber getirmektir. Bir süre sonra, özel eşyalarını doldurdukları karton paketlerle döner kapıdan tek tek çıkanları görürüz. Bunların arasında baş analist Eric Dale (Stanley Tucci) bir sırrı da birlikte götürmektedir. Yanlış bir işlemden dolayı bankanın iflası yakındır ve borsada büyük bir finans çöküşü olacaktır. Sabaha kadar süren toplantılarda, kurtarma planları yapılır. Amaçları yakayı ele vermeden sıyrılmaktır.

Ekonomi bilgisi olmayan ve krizlerin neden olduğunu soranlara eğitici bir film gibi. 2008 ekonomik krizinin etkilerini ve sancılı sürecini heyecanla izlemiştik.(Hani şu teğet meselesi) Binlerce, küçük yatırımcının birikimlerinin uçması ve birkaç küçük finans şirketinin iflası, bankanın kurtuluşu olmuştu.

Film, büyük şefin (Jeremy Irons) gökdelenin güzel manzarasında mükellef bir kahvaltı yaparken biter. Her şey yolundadır. Acaba?

ÇİZMELİ KEDİ

Çocuklarımızı hiç unutur muyum? Onların yaramaz kedinin maceralarını izlemeyi seveceklerini umuyorum. Hep masal dinleyecek değiller ki!

Orijinal filmde Çizmeli Kediyi Antonio Banderas seslendiriyor. İşlemediği bir suçun yüklenmesi nedeniyle yıllardır kaçıştadır. Artık ismini temize çıkarmak istemektedir. Bunun için paraya ihtiyacı vardır. Hırsızlıktan başka nasıl paraya sahip olacaktır? Şansına kahramanımızın karşısına, korkunç haydutlar Jack und Jill çıkar. Onlarla yalnız başına başa çıkamayacağını anlayınca gözü pek Kitty’i (Salma Hayek seslendiriyor) yanına alır. Birlikte maceradan maceraya koşarlar. Yönetmen Chris Miller 2009 da Shrek 3’ü çekmişti.

Foça’da, film izlemenin tadını sinemada çıkaracağız bundan böyle. Nihayet, sessiz, üzgün (bana göre) duran film makinesi dönmeye başladı. Sinemanın dolu olduğunu duyuyoruz. Herkes memnun.

Şunu görüyoruz ki, iyi filmlerin her zaman izleyicisi olur.


Zuhal ÖZÜGÜL



3808











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)