ISSN 1308-8483
FOÇA’NIN EKSİĞİ - (2) / Recep BOZKURT
Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 23.1.2012    


FOÇA’NIN EKSİĞİ - (2)

Bu başlıkla ilk yazıyı geçen yıl (15 Ocak 2011) yayınlamıştım ve kendi kendime söz vermiştim: - ömrüm olursa- her yıl ağaç dikim mevsiminde bu içerikli yazılara devam edecektim. İşte bu nedenle “FOÇA’NIN EKSİĞİ-(2)” başlıklı bir yazı daha yazıyorum. O yazıma şöyle bir giriş yapmıştım:

“Foça, dünyanın en güzel köşelerinden biridir; Tanrı öyle yaratmış…

Çok da iyi etmiş…

İnsanoğlu bu coğrafyada 3 bin yıldır huzur ve güven içinde yaşarken bir yandan yamaçlarındaki zeytin ormanlarından en leziz zeytinyağını elde ediyor, üzüm bağlarından birinci sınıf şarabını üretiyor; diğer yandan kendisine kucak açan denizinin bereketli sularından balık dolu ağlarını çekip dünyanın öteki köşelerine değin uzanarak bunların ticaretini yapıyordu.

Liman kentleri yalnızca gemilerin, balıkçıların sığınak yeri değil aynı zamanda insanlarında güvenle konaklayıp mesken tuttuğu yörelerdir de...

İşte bundan dolayı Foça, dünyaya açık insanıyla da güzel bir yerdir…

Lakin, bunca bolluk, bereket ve güzellik içinde yaşayanlar Foça’nın bir şeyini tüketmişler ve halen de tüketmekteler:

Yeşilini!...

Evet, bu güzel yörede yeşil giderek azalıyor.Hemen her yıl çevremizde çıkan orman yangınları kıyıda köşede kalanları da yakıp yok ediyor.İyi niyetli yöneticilerin, yurtsever insanların zaman zaman açtıkları ağaç dikim kampanyalarına rağmen Foça’da yeşilin eksikliği hemen hissediliyor!..

Bu böyle sürüp gitsin mi?..”


Evet, gitsin mi?..

Gitmesin ama, Ege mavisinin ışıklandırdığı Foça yamaçları geçen yılki yangınlarda yeşil örtüsünün bir bölümünü yine kaybetti!..

Öte yandan biz, hepimiz ve her yıl, tam 7 ağaç tüketiyoruz!..

Bunun sonu nereye varacak?..

Bir ağaç dikim mevsimi yine geldi.

Derim ki; bu coğrafyaya en çok yakışan 7 Zeytin Fidanı mı olur, yoksa 7 Fıstık Çamı Fidanı mı, hangisi kolayınıza gelirse, zaman yitirmeden Foça toprağıyla buluşturmanın tam zamanı…

Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz ekmek hatırına: 7 ağaç!..

Borcumuz olan 7 ağaç…

7 ağaç…



Recep BOZKURT

recboz48@gmail.com


2293











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)