ISSN 1308-8483
“CELİLE HANIM KÖŞKÜ“ / Recep BOZKURT
Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 28.2.2012    


“CELİLE HANIM KÖŞKÜ“

Büyükliman’ın Güneydoğu kıyıcığında, geniş bahçesi içinde çam ağaçlarının bulunduğu, özgün Foçataşı ile yapılmış, iki katlı, tarihi bir yapı vardır; işte bu “Celile Hanım Köşkü”dür.

Büyük Atatürk’ün 1934 yılının 09 Nisan günü Foça’ya gelip konuk olduğu, Foçalılarla tanışıp söyleştiği konak…

Bu görkemli yapının sahibi Kenan Bey, genç denilecek bir yaşta ölünce yalnız kalan Celile Hanım, bir daha evlenmemiş, daha sonraki yıllar bir evlatlık edinerek onu yetiştirmiş, 1953 yılında da aramızdan ayrılmıştır.

Işıklar içinde yatsın…

Duruşu, davranışı, yardımseverliği ile bilinip tanınan ve yöre halkı tarafından çok sevilip sayılan bu hanımefendi kadının adı, bugün, bu evle yaşamaktadır.

Etrafı demir parmaklıklarla çevrili ve tarihin bütün hatıralarını içinde saklayan bu yapı; hiç tanımadığım mirasçılarına ne zaman ev sahipliği yapar -bizi de ilgilendirmez- bilemem ama; bugün, adeta terk edilmiş bir görünümdedir.

Bütün dünyada bu tür yapılar, bulunduğu kentin aynı zamanda ortak mirasıdır; korunup kollanması gerekir.

Uzunca bir peşrevden sonra gelelim sadede: Bu tarihi yapı, mirasçılarının da rızaları alınarak ve tüm hakları korunarak; Yerel yönetim ya da Kültür Bakanlığı’nca kamulaştırılarak KENT MÜZESİ yapılamaz mı?..

Kent Müzesi’nin ne olup olmadığını bu köşede ve 2011 tarihinde yazmıştım. Yinelemiyeyim. (Merak edenler hemen eski yazılarıma ait bölüme girip KENT MÜZESİ başlıklı yazımı okuyabilirler. Orada aynı zamanda yeni bir Kent Müzesi binası yapılmasını önermiştim TIK çıkmadı. Bakalım bu önerimize ilgi duyan çıkar mı, bekleyip göreceğiz) ama şu kadarını yazmadan edemeyeceğim:

Turizm Sektörü’nde hak ettiği yeri almak isteyenler, Kültür Turizmi’ne gerekli önemi vermek zorundadırlar.

Foça’nın kültür kentine dönüşmesinde atılacak en önemli adımlardan biri Kent Müzesi’nin kurulması olacaktır. Örnek var mı, diyenler için yakınımızda olan ve açılışı geçen hafta yapılan Ödemiş Kent Müzesi’ni (Eski Yıldız Oteli) ya da biraz uzakta olan ama mutlaka görülmesi gereken İnegöl Kent Müzesi’ni öneririm.


Recep BOZKURT

recboz48@gmail.com


2302











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)