ISSN 1308-8483
YENİFOÇA’YA TANRININ HEDİYESİ FEDORA / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 8.8.2012    


YENİFOÇA’YA TANRININ HEDİYESİ FEDORA


Fedora İzmir’in Foça İlçesinin Yenifoça mahallesinde hayata geçirilmiş yepyeni bir yaşam ve lezzet durağı. Her zaman aldığı esintiyle sıcaklardan kaçış noktası. Bir yönü Çandarlı’ya, diğer yönü Yunanistan’ın Midilli Adası’na bakıyor. Burunucu taraflarında batan güneşin güzelliği gözleri kamaştırıyor.

BURASI TANRININ BİR HEDİYESİ

“Fedora” Grek dilinde “Tanrının Hediyesi” anlamına geliyor. Bu isim buraya tesadüfen verilmemiş. Bir süre okyanus ötesinde, sonra Avrupa’da bir yerlerde ve en sonunda İstanbul’un önemli mekanlarından birinde Dünya, Yunan, Balkan ve Türk Mutfağı’nın çok özel tatlarıyla haşır neşir olan Şule Özbabacan’ın her şeyi terk edip buralara gelmesine neden olan bir hikayesi var.



Büyük kentin ve işin yoğunluğundan bunaldığı günlerde biraz ara verip nefes almak için Yenifoça’ya gelmiş Şule Özbabacan. Akşamüzeri çok sevdiği köpeğiyle dolaşmaya çıkmış. Denizin kıyısında, yamaçta bağrını esen rüzgara, gözlerini kızıla dönmeye başlayan güneşe döndürmüş. Derin bir nefes almış. Tüm sıkıntıları, yorgunlukları unutup burada olmanın huzurunu tüm hücrelerinde hissettiği bir anda telefonu çalmış. Neredesin diye soran arkadaşına gayrıihtiyari “Burası Tanrının bir Hediyesi” deyivermiş. O andan sonra her şeyi terk edip burada göze, gönüle ve damaklara hitabeden bir şeyler yapma arzusuyla yanmaya başlamış. Bakımsız, özensiz, başıboş tepeciğin sahibini bulmuş. Ona aklından geçenleri anlatmış. Pek inandıramamış olsa da razı etmiş. Taraçalarla denize inmiş. Plajı düzenlemiş. Yeşillikler arasında masaları kondurmuş. Yaz kış hizmet verecek mutfağı, salonu, bahçeyi oluşturmuş. Hayallerinin mekanı ortaya çıktıkça içindeki huzur artmış. Daha güzel şeyler yapmaya çabalamış.

DENİZİN İÇİNDE ÇUVALLARDA ÇAKIL TAŞLARI

Denizin içinde bile rahat etsinler dediği konukları için çuvallara çakıl taşları doldurtmuş. Plajın iki ucuna suyun içinde beyaz iskeleler varmışçasına sıralatmış. Girişte çıkışta ve derin sulara gitmeyi sevmeyenler için neredeyse bir yürüyüş alanı yaratmış.

2011 Aralık ayında bu iş tamam deyip hayalini hizmete açmış.

Kızkardeşi ve Oğlu Cenk Karacalar en büyük yardımcısı. Onların dışında iş arkadaşlarım dediği 15’e yakın çalışanı var. Yine de yemeklerde, masa düzenlerinde ve hizmette bir kusur olmaması için her an her yerde dolaşıyor. En küçük bir aksamaya izin vermiyor.



HAFTANIN 6 GÜNÜ CANLI MÜZİK VAR

Çarşamba’dan Cumartesi’ye Okan Öz ve grubu canlı müzik yapıyor Fedora’da. Pazar günleri buzuki eşliğinde Türk ve Yunan müzikleri iki yaka insanının yüreklerini birleştiriyor.

HER YEMEK KISA KOŞU’YLA BAŞLIYOR

Ne sipariş edilirse edilsin her yemek “Kısa Koşu”yla başlıyor. Kısa Koşu Şule Özbabacan ve ekibinin bin bir özenle hazırlayıp mini mini tabaklarda ikram ettikleri mezeler dizisi. Deniz börülcesi, kızarmış soslu patlıcan, zeytinyağlı taze fasulye, barbunya, patates püresi, çeşit çeşit peynirler, yöre zeytinleri, kuru meyveler ve çerezler bu dizinin parçalarından bazıları.
Girit yemekleri, Türk zeytinyağlıları, Ot ağırlıklı yöresel lezzetler, her çeşit balık ve et ızgara zengin menünün sadece bir bölümü. Mekana has ilk seçenekler için “Fedora Steak”, “Limon Kabuklu Mantarlı Bonfile”, “Zencefilli Çili Biberli Et” , “Özel Şarap Soslu Deniz Mahsulleri” ve “Armut Soslu Somon” sıralanıyor.

Mekana özel yemeklerin dışında kişiye ve gruplara özel yemek taleplerinin de karşılandığı Fedora’da her çeşit içki bulunuyor. Özellikle yemeklere uygun şaraplar tavsiye edilirken, Türk yemeklerinin ayrılmaz parçası “Aslan Sütü” Rakı hazır bulunduruluyor. Dileyenlere geceye özel kokteyller sunuluyor.



RAMAZAN AY’INDA ÖZEL İFTAR MENÜLERİ

Ramazan ayında özel iftar menüleriyle rezervasyonlu gruplar ağırlanıyor. Dünya müziklerinden oluşan canlı müzik programları bayram süresince canlı fasıllarla yer değiştirecek.

Fedora çevre halkının yanı sıra büyük ölçüde Aliağa, Manisa, İzmir, Menemen ve hatta Bursalı işadamlarının özel toplantı ve yemeklerine ev sahipliği yapıyor. Uzaklardan konaklamalı gelmek isteyenler için yörenin nezih otelleriyle anlaşmalı olarak yer temin ediliyor.

İş çevrelerinin yanı sıra, lezzet ustaları, gurmeler özel tatlar için ziyaretlere başlamış. Şule Özbabacan bölgesel bir televizyondan aldığı yemek programı yapma teklifini yakında hayata geçirecek. Yemeklerle dolu dünyasına buraya yerleştikten sonra Foça dağlarından toplanmış otlarla yapılan gözlemeleri de ekleyivermiş. Dileyen konuklarına değişik bir damak tadı olarak onları ikram ediyor.

Fedora Beach Club ve Restoran Yenifoça’nın Aliağa yönündeki çıkışında Erşan Otel’in hemen karşısında yer alıyor. Hafta sonları plaj girişi için 10 Tl ücret alınıyor.

Muhteşem bir deniz manzarasında, bahçede, içinde yok yok, mükellef bir kahvaltının fiyatı 15 lira. Hafta sonu yer bulabilmek için mutlak rezervasyon gerekli. İletişim için 0 232 814 74 04 ve 0 532 695 99 99 no.lu telefonlardan Fedora’ya ulaşmak mümkün.

Her sabah 09.00’da her şeyiyle hizmete hazır olduklarını belirten Şule Özbabacan kapanış saatini misafirlerinin belirlediğini, bununda 03.00-04.00’lere kadar uzayabildiğini söyledi.

Şule Özbabacan “Herkes en iyiye layıktır” sloganıyla yola çıktık. İlk zamanlar “deli misin buraya bu yatırım yapılır mı” diyenler, şimdi gelip teşekkürlerini sunuyorlar. Herkesi kendi evinde gibi hissettirmeye çalışıyoruz. Lezzet olarak ta görsel olarak ta misafirlerimiz için bunu gerçekleştirmeye çabalıyoruz. Tanrının Hediyesi olan bu yerde Foça’ya ve bölgeye bir artı kattığımızı düşünüyoruz. Ödülümüzü gülen yüzlerden, memnun gönüllerden alıyoruz. Fiyatlar için korkmayın, tereddüdünüz varsa sorun, görüntü Alaçatı, Bodrum ama fiyatlar Foça, bazıları Foça'nın da altında. Herkesi Fedora’da güzellikleri paylaşmaya bekliyoruz ” dedi.




Seyfi GÜL



2997











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)