ISSN 1308-8483
SENİN SUÇUN NE FOÇALI? / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 18.9.2012    


SENİN SUÇUN NE FOÇALI?

Dün (17 Eylül 2012 Pazartesi) İzmir Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İZULAŞ yeni bir hat tesis etti bizim buralara. Başka bir deyimle 750 No.lu otobüsün güzergahını uzattı. Artık Yenibağarası’ndan, Ulukent’e çalışan bir belediye otobüsü var. Bizim 744 numarayla da pişti oluyorlar arada.

Daha çok öğrencilerin yararlanması için oluşturuldu diye bir ön bilgi var elimde. Bu gerekçeye uygunda güzel bir ücretleme var. Bu otobüsün makinesi kent kartlardan tam bilet olarak 1.75 lira çekiyor. Yani; Yenibağarasından binersen Ulukent’e de, oradan istersen Cumaovasına’da, Bornova Evka-3’e de, istersen Konak’a, Üçyol’a, bir zaman sonra Fahrettin Altay’a bu 1.75’le gitmen mümkün. Öğrenci, öğrenci tarifesinde, daha da uygun.

Burada Foçalı olarak düşünmeye başlıyorum;

Önce 40 dakika kaybedip Hatundere’ye gitmek, oranın her yanı açık, dört mevsim esen sıcak-soğuk rüzgarlarını yemek, bir de tesadüf ederse yarım saat Aliağa’dan gelen treni beklemek zorunda değilsin. Ulukent’te; Menemen-Cumaovası hattına çalışanlar her beş dakikada bir istasyonda.

Küçük bir hesapla aralarında 3-4 kilometre yol farkı olan iki güzergah arasında ulaşım açısından neredeyse bir saatlik ulaşım farkı var. Üstelik daha eziyetli, daha geç ulaşandan 3, çabuk ulaşandan 1.75 lira alınıyor.

Evet eskiye oranla, İzbanla, İzulaşla ulaşım ucuzladı ama, aynı mesafelere gidecek vatandaşa böyle farklı tarifeler çıkarmak niye?

Madem Yeni Bağarası’ndan Ulukent’e gidilebiliyor, neden Foça’dan gidilmiyor. Neden Hatundere’ye gidilecek zamanda Ulukent’e varılmıyor. Üstelik daha ucuza.

Daha uzaklardaki Aliağalının ve benzer daha başka yerlerin insanı 1.75’le başlarken, Foçalı neden peşin peşin 3.lirayı bayılıyor. Hepimiz aynı Büyükşehrin vatandaşları değil miyiz? Foçalı vergide, resim’de harç’ta, belediyeye başkalarından daha az mı katkı yapıyor? Yoksa oyları daha az mı değerli başkalarından?

Ey İzulaş, Ey Büyük Başkan;

744’le 750’yi bu kadar yakınlaştırmışken, her ikisini de dönüşümlü olarak Foça’dan kaldırmaya ne dersiniz? Bir oraya bir oraya.

Aliağa’ya gidecekleri Hatundere’ye, İzmir’e gidecekleri Ulukent’te götürmek daha akılcı olmaz mı?

Nereye giderse gitsin 1.75’le başlatmak, herkese uygulandığı gibi 90 dakika içinde ikinciye aynı bedelle binmek Foçalının da hakkı değil mi?

Adalet bunu gerektirmez mi?

Hala bir otomatik kent kart yükleme makinesine layık görülmeyen, yukleyecek yer olmadığından sabahın köründe otobüsün içinde “kartında fazlası olan var mı” diye aranan
hemşehrim?

Senin İzmir’e giden öğrencin yok mu, onların çabuk ve daha az paraya gidecek bir hatta ihtiyacı yok mu?

Paran mı çok, vaktin mi, yoksa bilmediğim bir şey mi yaptın?

Hem paradan, hem zamandan cezalı,
Senin suçun ne Foçalı?


Seyfi GÜL



2030











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)