ISSN 1308-8483
Tariş'in 880 Nolu Tarım Satış Kooperatifi Zeytin Sıkma Tesisi Bağarası'nda açıldı<br><i>Foça, Bağarası ve Ilıpınar yolu güzergahı "Zeytin Yolu" olma yolunda mı acaba?</i> / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN / Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN" />
  Yayın Tarihi: 19.11.2008    


Tariş'in 880 Nolu Tarım Satış Kooperatifi Zeytin Sıkma Tesisi Bağarası'nda açıldı
Foça, Bağarası ve Ilıpınar yolu güzergahı "Zeytin Yolu" olma yolunda mı acaba?



Foça, Bağarası, Gerenköy kavşağında inşaatı bir süredir devam eden Tariş Zeytin Sıkma Tesisi'nin açılışı geçtiğimiz Cumartesi yapıldı.

Sessiz sedasız diye düşünürken bir de baktım ki, epeyce kalabalık bir açılış törenine tanık oluyoruz! Kimler yok ki... Ah bir de insanların isimlerini aklımda tutabilsem çok şey yazacağım ya...

Foça Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatif Başkanı Ercan Yüksektepe'nin açılış konuşmasını yaptığı sıkma tesisinde Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol birer konuşma yaptılar. Ne söylediler derseniz, benim aklımda kalan Türkiye’deki birliklerin yalnız bırakıldığı, çiftçinin elinden ekme biçme hakkının giderek geri alındığı, dışa dayalı bir zirai politikanın yaygınlaştırılmaya çalışıldığı gibi bilinen şeyler, lakin yine de; Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in çiftçi lehine yaptığı açıklamaların da gözden kaçmadığı Kemal Anadol tarafından ifade edildi.



Pek kimseleri tanımasam da zeytin ve zeytinyağı üreten insanlarla sıcak ama kısa sohbetler yaptık ayaküstü. Elbette hizmet ödülleri de dağıtıldı. Başta birlik başkanı Cahit Çetin olmak üzere, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'a ve civar belde başkanlarına ve en önemlisi Foça'nın en büyük yardımseveri Reha Midili'ye plaketleri takdim edildi. Pırıl pırıl parlayan yeni Tariş Zeytin Sıkma Tesisi makinelerine (Polat) ilk zeytin taneleri selelerle döküldü ve tabi ilk zeytin meyve suyu misafirlerce tadıldı. Günümüzde zeytinyağının türlü şekle girmiş hallerini duydukça, burada tazecik tadına baktığımız sızılmış zeytinyağına zeytinsuyu demek dökülüveriyor dilimden.

Ne diyelim, bu toprakların güzel insanlarına hayırlı uğurlu olsun...



Foça, Bağarası ve Ilıpınar yolu güzergahı "Zeytin Yolu" olma yolunda mı acaba?

Evet, çağlar boyu kutsallığı bütün Akdeniz havzasınca kabul edilmiş olan zeytin ağacının yitirilmeye yüz tutmuş itibarı, son yıllardaki teşviklerle yeniden iade edilmeye başlandı. Kaymakamlığın ve Foça çevre köylerinin ortaklaşa yürüttükleri zeytin fidanı seferberliği sayesinde pek yakında Antik Phokaia dağları ve arazileri zeytin ağacından geçilmeyecek. Bunca zeytin fidanı ve zeytin sevdalısının bulunduğu güzergahta zeytinyağı sıkma tesisleri ve satış noktalarının da çoğalması kaçınılmazdır. Avni Yavuz, Apama, Phokaia, Sidem, gibi işletmeler Tariş'in de varlığıyla Foça Bağarası yolunu adeta "zeytin yolu" barış yolu özelliğiyle taçlandırmaya başlamışlardır. Elbette bu Foça ve çevresi için çok güzel bir gelişme.

Zeytin hasadının son hızla devam ettiği bu günlerde, gerek zeytin bahçelerini, gerekse zeytin sıkma tesislerini ziyaret etmeye bu sayfalarda fotoğraflarla tanıtmaya devam edeceğiz. Yolu zeytinden geçen, ekmeği zeytinyağına düşen tüm zeytin insanlarına kolay gelsin, bereketleri bol olsun.

Yolu zeytinden geçenlere selam olsun ...


Gerenköy çiftçileri



Bağarası zeytin üreticilerinden Turgut Çetin Amca




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4773











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)