ISSN 1308-8483
MANİSA’DA TOHUM TAKAS ETKİNLİĞİ YAPILDI / Tayfun ÖZKAYA
Tayfun ÖZKAYA    
  Yayın Tarihi: 19.11.2012    


MANİSA’DA TOHUM TAKAS ETKİNLİĞİ YAPILDI

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi, Manisa Belediyesi, Tema Manisa Temsilciliği ve Manisa Kırsal Turizm Derneği tarafından düzenlenen yerel tohum takas etkinliği 17 Kasım 2012 Cumartesi günü Belediye Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Yerel tohumların yok olmasının önüne geçmek, küresel tohum ve tarım ilaçları imparatorlarının hegemonyasını önleyerek temiz, lezzetli, besleyici tarım ürünleri üreterek çiftçi ve tüketicilerin refahını arttırmak amacıyla düzenlenen tohum takas çabalarına Manisa da katkı verdi.

Açılışta konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Devran “biberin, domatesin eski tadı yok, ciddi sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Tohumculuk Kanunu ile yerli tohumculuk yapılmaz hale geldi.” dedi. Belediye Kültür Müdürü Kemal Canlı “Belediye olarak yerel tohumun arkasındayız. Ne yapılacaksa yapalım” dedi.

Düzenlenen panelde konuşan Tarım Ekonomisi Derneği başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya “çiftçilerin yerel tohum satışı 2006 yılında çıkarılan tohumculuk yasası ile yasaklandı. Ancak yasaklar henüz tam anlamıyla uygulanmıyor. Çiftçilerin çoğu bundan habersiz. Haberdar olduklarında iş işten geçmiş olacak. Yerel tohum kullananların desteklenmesi için tüketiciler bir araya gelerek gruplar oluşturmalı ve ekolojik üretim yapan çiftçilerden ürün almalılar. Topluluk destekli tarım denilen bu sistemi değişik illerimizde başarılı bir şekilde uygulayan gruplar çoğalıyor. Gıda imparatorları bundan hoşlanmayacak. Artık şikayet etme yerine harekete geçme zamanıdır. Belediyeler de buna destek olmalıdır.” dedi.

Bayramiç Doğal Yaşam Derneği başkanı ve Buğday Derneği 2. başkanı Mustafa Alper Ülgen “Bayramiç’te yerel buğdayların kaybolmasını önlüyoruz. Hiç tarım ilacı ve kimyasal gübre kullanmadan ürettiğimiz ürünler çok lezzetli, böcek ve hastalıklara dirençli” dedi. Ülgen “Çanakkale’de bir topluluk destekli tarım grubu kuruyoruz. Ürünler ile ilgili güvenceyi katılımcı sertifikasyon sistemi denilen bir yöntemle sağlayacağız. Sistem çiftçi ve tüketici yararına çalışacak.” diye ekledi.

Böcek bilimi uzmanı Dr. Füsun Tezcan tarım ilacı sözünde bir tuhaflık olduğunu çünkü ilacın hasta etmemesi gerektiğini söyledi. Evde acı biber, soğan, ısırgan otu gibi malzemelerle hazırlanan ev yapımı ilaçların ise hem çok ucuz hem de zararsız olduğunu söyledi. Bu konuda bir kitap yazdığını söyleyen Tezcan çok olumlu geri dönüşler aldığını açıkladı.

Panel arkasından çiftçiler arasında yerel tohumlar takas edildi. Özellikle iki çiftçinin elindeki çok sayıda ürüne ait tohumlar birçok kişi tarafından ilgi ile talep edildi. Köylü kadınların da ilgi gösterdiği etkinlikte lezzetli lokmalar katılımcılara ikram edildi.



Tayfun ÖZKAYA



2431











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)