ISSN 1308-8483
Düş Gördüm Hayra..... / Tarık Dursun K.
  Yayın Tarihi: 28.11.2008    


Düş Gördüm Hayra.....

Kur'an'daki Saffat suresinin yüz ikinci ve onu da izleyen ayetleri şöyle der bize "Oğluna (bir gün) şöyle dedi İbrahim; Oğul, düşümde gördüm ki seni boğazlıyormuşum. Ne dersin buna?"

Oğlu da (ona) şöyle dedi; Ey babacığım, sen, sana buyrulanı yerine getir. Allah dilerse, beni, katlananların arasına alır."

İkisi de (İbrahim de, oğlu da yani) inananlardandılar ve İbrahim, oğlunu (alıp götürdü ve) yüzükoyun yatırdı. (Tam o sırada Allah, ona şöyle seslendi "Ey İbrahim, sen gördüğün düşün gereğini yerine getirdin. Biz, iyilik edenlerin karşılığını veririz. O gördüğün düş seni bir sınama idi. (Oğluna) bir kurtarmalık olarak gökten bir koç gönderdik."

Düşlerin yorumlarını içeren pek çok kitap vardır kuşkusuz. Bunların içinde en eskisi, Efesli Artemidoros’un kitabıdır. O dönemlerde herhangi bir sorunun ister kişisel, ister toplumsal olsun, çözümü için gelen şeye göre uykuya yatılır ve görülen düşte o sorunun çözümü aranırmış. Buna eskinin Yunanlıları eokomesis, Romalılar da incubatio derlermiş. İslam dininde ise, herhangi bir işin iyi ya da kötü bütün sonuçlarını anlamak için düş görmeye istihare denilmektedir.

Şurası yadsınmaz bir gerçektir: Her çağda, her inanç ortamında değişik biçim ve araçlarla yorumlanan düşlerimiz, bizim iç dünyamızın, bilinçaltımızın vazgeçilmez bir parçası olmuşlardır, olmaktadır ve olacaklardır da.

Biz, yine istediğimiz kadar çağdaş, ileri bir gelişme düzeyinde olalım, düşlerimizle uğraşmaktan geri durmuyoruz ve geri durmayız elbet. Bizim toplumumuz geçmişte olduğu kadar günümüzde de düşlerin anlam ve değerine inanıyor ve onu bir takım ölçülemelerle de yorumlamaya çalışıyor.

İspanyol şairi Machado'nun düşlerle ilgili şu şiirini (tam sırasıdır) umarım, siz de seversiniz.

Düşlerimin güzel kadını
Başkalarıyla konuşuyorsun hep
Başkalarıyla, kıskandırmadan beni.

..ve Eluard'dan şu seslenişe uzak durabilir misiniz hiç?

Damganı aldı uyku senin
Ve rengini gözlerinin.

Dilerim, bu gece sizi mutlu kılacak, ertesi gününüze sizi dopdolu yaşama sevinciyle uyandıracak güzel düşler görürsünüz.


Tarık Dursun K.



1624











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)