ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Atilla Sertel “Olmayan basın özgürlüğü...”

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 25.7.2014    

Atilla Sertel “Olmayan basın özgürlüğü...”



24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla, Foça Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak katılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Osmanlı döneminden günümüze, Türkiye’de basın özgürlüğüne uygulanan sansür ve baskıları değerlendirdi.

Atilla Sertel; ‘Bugün Türkiye’de basına sansürün olmadığını söyleyebilecek tek bir kişi bulamayız. Sansürün olmadığını söyleyen birileri varsa, o kişiler bu ülkede yaşamıyor demektir. Birileri bugün basında sansürün olmadığını söylüyorsa, yalancıdır, iktidardan yanadır yada yalakadır. Bugün Türkiye’de tek bir yazar ve tek bir genel yayın yönetmeni vardır. Onun da kim olduğunu biliyorsunuz zaten.’ dedi.

Atilla Sertel; Etiyopya, Zimbabve, Burundi ve Kamboçya gibi pek çok Afrika ülkesinin bile, basın özgürlüğü konusunda, Türkiye’den daha ileride olduğunu ifade etti. Ülkemizde, son 4 yıl içerisinde 200’e yakın gazetecinin hapse girdiğini, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), raporunda “Türkiye’de basın özgürlüğü krizde” saptamasının yapıldığını, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü'nün yayımladığı 2013 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda; Türkiye 180 ülke içerisinde 154. sırada yer aldığını ve son 10 yılda 56 sıra birden gerilediği bilgilerini aktardı.

Sertel; “2014 yılının ilk yarısında 981 basın emekçisi çeşitli gerekçelerle işten çıkarıldı. 56 basın çalışanı ise çeşitli nedenlerle istifa etmiştir. Sadece Gezi olayları esnasında ve sonrasında eylemlere destek verdikleri gerekçesiyle; 21 gazeteci işten atılmış ve 37 gazeteci istifaya zorlanmıştır. Bugün gelinen noktada, Türkiye’de Basın ve ifade özgürlüğü ağır bir baskı altındadır.

Günümüzde, iktidara bağlı olan bir kısım basın, olanı biteni çarpıtarak aktarmaktadır. Bunlar, iktidara yaranma çabasındadırlar ve akan musluktan maşrapalarını doldurma telaşındadırlar. İktidar yalakasıdırlar. İktidarın sesi olan bu gazeteleri almamalı ve takip etmemeliyiz.

Umudumuzun gelişip serpilmesi için özgür basını, umudumuzun gelişip serpilmesi için, iktidarın yalakası olmayan gerçekten bağımsız ve özgür basını takip etmeli ve desteklemeliyiz. Onlara destek çıkmalıyız.

Bugün basın özgürlüğü için, özgürlük için mücadele günüdür. Gazeteler aydınlanma taşır. Gerçek gazeteciler, bu aydınlanmayı taşıyan bizler, birer neferiz. Aydınlanma için çalışıyoruz.” dedi.

Söyleşinin sonunda, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; “Tüm gazeteci dostların, bu anlamlı gününü kutluyorum. Bu özel günde bizi yalnız bırakmayıp, bu günü bizimle paylaşan çok değerli dostum, Sayın Atilla Sertel’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.






Okunma: 890
Okunma: 890












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)