ISSN 1308-8483

ZEYTİNLİKLERİ YOKEDECEK KANUN
  Yayın Tarihi: 8.7.2014    


ZEYTİNLİKLERİ YOKEDECEK KANUN


İsrailli şahinler, buldozerlerle zeytinliklerini yok ederek Filistinlileri çökertmeyi önemli bir strateji olarak kullandılar. Şimdi Türkiye’de sonucu benzer olabilecek bir tasarıyı kendi ellerimizle hazırlıyoruz. Tasarıyı destekleyenler olumsuz sonuçları yıllar içinde görebilecekler. Umarız bu yanlıştan bir an önce dönülür. TBMM bir yasa çıkarmak üzere. Yasanın adı: ‘’Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’’. Kısaca Zeytincilik Kanunu dediğimiz önceki yasamız zeytinlik alanların yok olması ve zarar görmesini ciddi bir şekilde engelliyordu. Yasa tasarısı ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol, doğal gaz arama ve işletme faaliyetleri yapılabilecek. Eğer biz ülkemizin birçok yerinde bu yatırımlar için doğanın nasıl katledildiğini biliyorsak, zeytinliklerin de nasıl yok edilebileceğini tahmin edebiliriz. Bu taslak korumayı devam ettiriyor gibi görünse de bir maddesi ile zeytinlik alanı tanımlıyor ve 25 dekarın altındakileri tanımın dışında bırakıyor. Bunları yağmalamak çok kolay. Dolayısı ile bu alanlar için nerede ise hiçbir koruma kalmıyor. Ülkemizdeki zeytinliklerin ezici çoğunluğunun 25 dekar altında olduğu biliniyor. 25 dekarın üstü için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yetki kullanımı olacak ancak bu bizi ikna edemiyor. Tasarıda zeytinlik alanlarda yapılabilecek faaliyetler tanımlanırken bir de “savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar” sayılıyor. Zeytin Kanunun çıktığından bu yana bu konuda bir ihtiyaç ortaya çıktığını zannetmiyorum. Bu madde istismara çok açık. Savunma deyince akan sular duracağı için ciddi itirazların olacağı yerlerde bu gerekçenin kullanılmayacağını kim garanti edebilir. Kısacası taslak zeytinliklerin yok olmasına yönelik büyük tehlikeleri içermektedir.

Taslağın bir maddesi zeytinlik sahalarına her çeşit hayvanın sokulmasının yasak olduğunu öngörmektedir. Zarar görenin şikâyeti üzerine ihlal edenler altı ay hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacaklardır. Bu madde taslağın en masum maddesidir. Acaba “taslakta hiç mi iyi şey yok” denmesin diye sokulmuş gibi. Zeytinliklere bazı durumlarda hayvanlar zarar verebilir. Ancak boylanmış zeytinliklerin altında hayvan otlatma oldukça yaygın ve olumlu bir uygulamadır. Şimdi bu taslak ile köylü istese bile kendi zeytinliğinde hayvan otlatamayacak gibi görünmektedir.

En iyisi bu tasarının tümden iptalidir.

Ziraat Odaları ne yapıyor? Onları ve ilgili bütün kuruluşları hemen şimdi tasarıyı eleştirmeye ve gerekli tepkileri göstermeye davet ediyoruz. Ya da sonsuza kadar sussunlar.
Yurt Gazetesi 10.7.2014

Tayfun ÖZKAYA




Okunma: 1242









   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)