ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Deniz börülceli makarna

   .:: Aşçı Fok'un Mutfağı'ndan


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN
    

  Yayın Tarihi: 21.6.2014    

Deniz börülceli makarna



Deniz börülcesini sever misiniz? Mutfağınızın yabancısı değilse onu mutlaka sofranıza buyur ediyorsunuzdur. Genellikle sarımsaklı sirkeli veya limonlu ve de bol zeytinyağı karışımı ile servis edilirken sarımsaklı yoğurtlusunu da sevenler çoktur. Karışık salata şekline soktuğumuz, domatesin gücünden yararlandığımız da vakidir. Bu defa yemek şekline girmiş bir deniz börülcesi var mönümüzde. Bu şekilde hazırlamış olanı tam bir vejetaryen ve vegan yemeği. Aslında bir de başka şekilde yapılanı var ki onu yeni hazırladığım kitabımda bulacaksınız, şimdiden anlatmayayım.

Bu arada söylemeden geçmeyeyim, deniz börülcesinin en canlı en lezzetli mevsimindeyiz şu günler. Dikkat ederseniz yeşil rengin gözalıcılığı muhteşem. Bolca al, haşla, ayıkla at dondurucuya çöz çöz kullan değil mi? Yok öyle. Dondurucudan çıkan şeyi sevmiyorum. Özellikle ot ve sebzeler başkalaşıma uğramış gibi geliyor bana.



Tazecik al, haşla sıyır ılıkken sarımsaklı sosa yatırıp koy sofraya en güzeli bu. Makarna ile yemek şeklinde yapıyorum hoş oluyor. Tam yazlık, tam serinlik…

Gelelim neler ve nasıl faslına;

İki su bardağı haşlanmış makarna ya da erişte
Neredeyse makarna miktarı kadar haşlanıp ayıklanmış deniz börülcesi
İki üç diş sarımsak
Bir büyük domates
Bir yeşilbiber
Bir küçük patlıcan
Bir fincan sızma zeytinyağı
Biraz çekme karabiber

Deniz börülcesini ayıklamayı biliyorsunuz değil mi? Bolca su koyduğunuz (tuz koymak yok, deniz börülcesi çok tuzludur zaten) tencerede su kaynayınca iyice yıkadığınız deniz börülcelerini sapları tencerenin dışına gelecek şekilde en fazla 15 dakika kadar haşlıyoruz.

Sonra soğuk suya atıp yeşil rengini korumasını sağlıyoruz. Soğuyunca sap kısmından tutarak diğer elimizle hafifçe sıyırıyoruz, incecik kılçık gibi olan ana gövdesinden ayırıyoruz.

Bu sıyırma işlemi oldukça zevklidir, tam bir terapi!
Diğer tarafta bir tavada kıyılmış sarımsakların kokusunu zeytinyağında hissedince kıyılmış yeşilbiberi, minik zar gibi doğranmış patlıcanı ve domatesi de koyup karıştırarak pişiriyoruz. Biraz karabiber ile tatlandırmak mümkün.

Deniz börülcesi kendi tuzlu olduğundan tuz konusunda çekimser davranıyoruz.

Tavadaki sebze karışımına ayıkladığımız deniz börülcelerini ve haşlanmış makarnayı da ilave edip karıştırıyoruz. Et yemeyenler için tam bir vejetaryen ve vegan yemek bu. Vegan olmayanlar biraz rende peynir takviyesi yapabilir.




www.ascifok.com







Okunma: 2103
Okunma: 2103
















Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)