Foça Tarihi Merkezi Foçalıların katkısını bekliyor
Foça Belediyesi ilçenin antik ve çağdaş tarihi ile etnografik değerlerini içeren ve kolay ulaşılabilen kapsamlı bir bilgi ve materyal bankası oluşturmak ve giderek bunları bir kent arşivi müzesine dönüştürmek amacıyla Foça Tarihi Merkezi’ni açmaya hazırlanıyor.
İlçe merkezindeki Çok Amaçlı Toplantı Salonu bu gayeyle bir süre önce tadilata alındı. Çıkış merdivenleri ile dış duvarları taş kaplanarak tarihi figürlerle donatılan merkezin iç bölümü de sergi ve sunumlara hazır hale getirildi.
Foça Tarihi Merkezi ile ilgili olarak; 13 Şubat 2013 Çarşamba günü, Foça’da yaşayan, tarihsel ve kültürel konularda katkı yapabilecek kişi ve kurumların destek ve fikirlerinin alınmasının amaçlandığı bir toplantı gerçekleştirildi. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Başkan yardımcıları Osman Yurtseven ve Orhan Bora, Kültür Sanat Danışmanı yazar Hüseyin Yurttaş, Reha Midilli Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. Avşar Kurgun, Foça Su Ürünleri Merkez Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Arkeolog Ertan Aksoy, Turizmci Abdullah Güler, Araştırmacı Sanat Tarihçisi Cevat Yıldırım, Foça tarihi ve mübadilleri konularında çalışmalar yapan Ruhi İyigün, Foça eski Turizm Müdürü Manolya Sucukçu, Foça yemek kültürü ve yerel lezzetleri araştırmacısı ve yazarı Nurdan Çakır Tezgin’in katıldığı toplantıda merkezin açılma aşamasında kapsayacağı konular ve öğeler hakkında görüş ve öneriler tespit edildi.
Konuşmacılar merkezi geç kalınmış ama çok yerinde bir girişim olarak değerlendirdiler. Yaşayan bir antik şehir olan Foça’nın tarihi yapılarından, Gediz nehrine, köylerine ve demografik yapısına kadar ilgili her konunun kayıt altına alınması, fotoğraf, kitap, gazete ve geçmişine ışık tutacak neşriyatın toplanması, ellerinde sergilemeye uygun değerler bulunanlarla iletişime geçilerek merkeze aktarılması, gelecekte ki araştırmacılara kaynak olabilecek veri tabanı yaratılması, mübadele öncesi ve sırasında yaşamışların varsa sağ olanlarıyla irtibat kurularak öykülerinin alınması, Foça’dan göçenlerin kurduğu aynı isimli kentlerle ilişki kurulması gibi görüşler ortaya kondu. Kuruluş tamamlandıktan sonra daha geniş katılımlı toplantılarla merkezin geliştirilerek, Kent Arşivi ve Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmesi önerildi.
Katılımcılara teşekkür eden Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; merkezin açılma aşamasında koordinatörlüğünü Basın ve Halkla İlişkiler biriminden Çidem Dirim’in yaptığını, ancak tüm Foçalıların katkısı ile gelecek nesillere geniş kapsamlı bir merkez bırakmak istediklerini söyledi.
Çidem Dirim de düşünülen kapsam ve elde bulunan materyal ile kaynaklar hakkında bir bilgilendirme konuşması yaptı. Katılımcıların görüş ve önerilerinin alınmasının ardından başta ilçe bağlılarındaki tüm muhtarlar olmak üzere yörede yaşayan ve ellerinde sergiye uygun olabilecek materyal bulunanlara seslenen Dirim “Foça tarihi ile ilgili her türlü eseri toplamak ve merkezde değerlendirmek istiyoruz. Foça kazı kurulundan, kent ve köylerde yaşayan tüm ilçemiz halkına kadar herkesin katkısına açığız. Ellerinde bu tür eşya, kitap, harita, fotoğraf, belge, film vs. bulunanlar ve ilgilenenler 0 232 812 64 90 numaralı telefondan bize ulaşabilirler” dedi.
|