MİDİLLİ’DEN FOÇA’YA…
Doç.Dr. Vural Yiğit’in daha dumanı üstünde yeni bir kitabı çıktı: MİDİLLİ’DEN ÇIKTIK YOLA…
Bu Kitap; Foça ve yöresinin sosyokültürel yapısına damgasını vuran, bu güzel yörenin gelişip değişmesinde büyük katkıları olan, bu topraklardan kazandıklarını yine bu toprakların insanını hizmetine sunan Midilli Ailesi’nin 250 yıllık geçmişini anlatması yanında, Midilli ve Anadolu’da yaşanan tarihsel olayları irdeleyip İzmir ve Foça’yla ilintiler kurarak okuyucuya sunan, hem tarihsel hem de otobiyografik bilgiler içeren bir kitap.
Reha Midilli’yle beraber çalışmış, bu aileyi yakından tanıma fırsatını bulmuş biri olarak kitap elime geçer geçmez bir solukta okudum.
Egebasım tarafından hazırlanıp Akın Doğu’nun katkılarıyla yayınlanmış bulunan Midilli’den Çıktık Yola, 378 sayfadan oluşmuş; kitabın baş kahramanı Reha Midilli’nin konuşmalarına özgün biçimiyle yer verilmiş ve Midilli Ailesi’ne ait resim ve belgelerle süslenmiş; kitaptan elde edilecek gelirin “REHA-NECLA MİDLLİ VAKFI”na bırakılmayı düşünülmüş bir eser.
Ne güzel…
Midilli’den Çıktık Yola, Milletvekili Kemal Anadol’un yazdığı “Büyük Ayrılık” kitabından sonra yöremiz hakkında yayınlanmış önemli göç kitaplarından biri olarak kültür yaşamımızdaki yerini aldı. Merak edip okumak isteyenler bu güzel kitabı Foça Reha-Necla Midilli Vakfı’ndan edinebilir.
Ben de göçmen bir ailenin çocuğuyum. 20. Yüzyıl başlarında Adalarda ve Balkanlar’da yaşanan Göç Faciaları öyküleriyle büyüdüm. Babaannem - Annneannem, Babam ve Annem, göç olgusunun acılarını ölünceye kadar yüreklerinde taşıyan kişilerdi. Şimdilerde bizler, evimizi bir yerden bir yere taşırken oflayıp pufluyoruz!..
Ya onlar!..
Ya onların yaşadıkları!..
İşte bunların bir kısmını bu kitapta bulacaksınız.
Yazar Vural Yiğit; sunuş yazısında kitabını aynen şöyle tanıtıyor:
“… 1913 yılında Midilli Adası’ndan Anadolu’ya göç ederek, köklerinin bulunduğu “Midilli” soyadını almış olan ailenin soy geçmişi çok dikkat çekiciydi ve bilinen 250 yıllık bir öyküsü vardı; yaşanmış bir Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi gibiydi.
Ve bu öyküde aynı zamanda antik ve mitolojik Foça’nın ta Marsilya’ya kadar uzanan renkli geçmişinin yanında yine insanlık tarihinin neredeyse tüm geçmişini yaşayan İzmir’in yakın tarihine ışık tutan anıları ve olaylar da bulunmaktaydı…”
MİDİLLİ’DEN ÇIKTIK YOLA, sosyokültürel tarihimize, göç ve ayrılıklar tarihimize bir sayfa daha ekliyor.
Okumanız dileğiyle…
Eğitimci-Yazar
recboz48@gmail.com
|